„Reprezentantul României la OMS trage un semnal de alarmă cu privire la situația îngrijorătoare a exploziei de cazuri de Covid-19. Din păcate, mulți pacienți în stare gravă nu mai pot fi primiți în spital din cauza lipsei de locuri la ATI. Alexandru Rafila atenționează că situația poate deveni din ce în ce mai rea dacă Ministerul Sănătății nu va lua măsuri rapide.
Deputatul PSD atrage atenția unor greșeli uriașe care se fac la nivelul Ministerului Sănătății. Alexandru Rafila susține că restricțiile menite să reducă transmiterea noului coronavirus ar trebui reanalizate, astfel încât, acestea să fie introduse în urma unor indici corecți. Potrivit acestuia, numărul testelor efectuate este insuficient și diferit în funcție de zone.
Alexandru Rafila a afirmat că perioada de Paște va fi compromisă din cauza restricțiilor, dar din păcate, măsurile cu adevărat utile întârzie să apară. Medicul a vorbit și despre starea de urgență, acesta sperând să nu fie intorodusă. Din păcate, totul va depinde de evoluția eidemiologică.
„Știți care e problema? Noi ne găsim așa… Suntem mereu optimiști și nu ne pregătim din timp să prevenim o situație complicată. Ne pregătim când ea se întâmplă. Am auzit tot felul de declarații cum o să fie, că o să fie de Paște mai bine decât anul trecut, când, de fapt, totul a fost închis. Sigur, e stare de alertă, nu de urgență și sper să nu fie așa ceva, dar e evident că anumite zone din țară vor fi afectate de restricții”, a dezvăluit profesorul.
Reprezentantul României la OMS susține cu tărie faptul că, în timp ce zonele roșii sunt puternic restricționate și carantinate, zonele verzi se caracterizează printr-o testare insuficientă, ele devenind implicit surse de infectare. Cu alte cuvinte, lipsa testării nu este echivalentă cu lipsa cazurilor de Covid-19, singura diferență fiind aceea a restricțiilor sau a lipsei lor.
“Să știți că aceste restricții nu vor da rezultate dacă nu vom ști situația reală, că dacă sunt așa-numite zone verzi în care, de fapt, sunt multe cazuri și nu știm acest lucru, degeaba închidem zone unde se testează și unde situația să spunem pare gravă, pentru că zonele acestea așa-zis verzi vor reprezenta furnizori de infecție pentru alte localități. Lucrurile trebuie coordonate cât să știm care e situația în toate județele din țară.
Alexandru Rafila a readus în discuție posibilitatea de a fi introduși noi factori decisivi în vederea introducerii restricțiilor, astfel că rata de incidență ar putea să nu mai reprezinte elemental cheie în deciziile luate de autorități.
“Iar flexibiziarea despre care s-a discutat săptămâna trecută e logică, pentru că înseamnă să nu te mai referi la un singur indicator care, sigur e important – această incidență cumulată din ultimele 14 zile, dar trebuie să vezi cât se testează, ce proporție din teste sunt pozitive, cum sunt distribuite focarele.
Deci sunt multe elemente care ar trebuia anlizate, ar trebuie făcută o analiză cu fiecare DSP, iar măsurile să fie luate țintit și să existe o corespondență reală între situația din teren și măsurile aplicate”, a explicat Alexandru Rafila, pentru B1 TV.
Medicul Alexandru Rafila face apel la Ministerul Sănătății pentru a crește testările. Acesta susține că explozia cazurilor este îngrijorătoare, iar România se află într-o situație limită. În ritmul în care se iau măsuri în prezent, evoluția cazurilor poate crește accelerat, iar secțiile de ATI vor deveni neîncăpătoare în toată țara.
„Evident, ne găsim într-o situație limită. Gândiți-vă la o evoluție cu o creștere de 20% a mediei în fiecare săptămână, media zilnică mă refer, am avut 4.000, 5.000, 6.000 de cazuri acum și probabil dacă va mai crește așa câteva săptămâni, evident că va fi depășită capacitatea de îngrijire în Terapie Intensivă.
Eu vă spun în București care e situația și e la limită: avem mulți pacienți care ar trebui să fie la ATI la ”Balș” și nu au unde să meargă”, a mai afirmat Alexandru Rafila, potrivit sursei citate.