Medicul Oftalmolog Monica Pop i-a adus acuzații extreme doctorului Virgil Musta, șeful secției de Boli Infecțioase de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara. În urma morții a șase pacienți internați în spital, medicul s-a contrazis în afirmațiile referitoare la motivele deceselor acestora. Care este, de fapt, adevărul?
În cursul zilei de luni, medicul de la Timișoara a anunțat că șase pacienți internați în secția pe care o conduce au pierdut lupta cu virusul ucigaș. Acesta a declarat public că motivul trist al deceselor a fost lipsa paturilor din ATI.
”Azi-noapte au murit șase, erau cazuri grave, trebuiau transferate în Terapie și nu aveam loc în Terapie. Saturează și nu mai avem loc unde să-i punem, îi punem la oxigen maxim, dar situația este foarte dificilă, atât timp cât Terapiile sunt pline.
Dacă desaturează sub 70, atunci trebuie duși repede la Terapie Intensivă”, a declarat luni, Virgil Musta.
La doar o zi după declarațiile care au speriat o țară întreagă, președintele Klaus Iohannis l-a contrazis pe medicul Musta, explicând că, de fapt, problema reală a fost lipsa unei comunicări eficiente între spitalele din Timișoara, neștiind între ele situația clară a paturilor disponibile. Acesta și-a exprimat regretul, sugerând ca în viitor lucrurile să fie mult mai bine verificate.
„Este un aspect care se referă la comunicarea între spitale, și aici este loc de mai bine. Am fost informat în această seară că ar fi fost locuri chiar în Timișoara, doar că unii cu alții nu s-au întâlnit și comunicarea a fost suboptimală. Sper să nu se repete aceste lucruri (…)”, a declarat marți președintele României.
În urma informațiilor transmise de Klaus Iohannis, medicul Musta a revenit asupra motivelor declarate inițial, sugerând că de fapt moartea celor șase pacienți survine din cauza unei agravări rapide a stării de sănătate, fiind influențată, posibil, chiar de ceața de afară care afectează plămânii.
„Poate nu am fost bine înţeles sau poate nu m-am exprimat eu foarte bine, dar am spus că au decedat şase pacienţi pe secţie, cu forme severe de COVID-19. În această boală, există evoluţia rapidă şi se decompensează.
Colegii de la ATI au intervenit, dar nu a mai fost timp de mutare pe Secţia ATI. Ei sunt pacienţi care au murit pe secţie. Cauza nu este că nu erau locuri pe ATI, ci că s-au decompensat comorbidităţile.
Revenind la cei şase pacienţi decedaţi, nu ştiu din ce motiv s-au decompensat atât de rapid, toţi în acelaşi interval orar. Era o zi cu ceaţă şi se ştie că ceaţa afectează afecţiunile pulmonare.
Cei şase pacienţi aveau vârste cuprinse între 68 – 70 de ani şi au decedat pe Secţiile Pneumologie 4 şi Boli Infecţioase 2”, a declarat medicul, potrivit news.ro
Renumitul oftalmolog, Monica Pop, recunoscută pentru intervențiile fără perdea pe care le are, s-a arătat extrem de revoltată de modul în care medicul Musta a prezentat întregul eveniment, inclusiv, de schimbarea argumentelor care au dus la moartea celor șase pacienți nevinovați.
„Ce s-a întâmplat e genocid. Nu avea cum să se întâmple așa ceva, nimeni nu moare de la ceață. E inadmisibil ce s-a întâmplat. Cum e posibil să anunți în media că nu ai avut locuri și apoi să spui că au murit de la ceață.
Nu pot să cred că s-a putut întâmpla așa ceva și că un medic poate să afirme așa ceva. Jumătate din populația României ar muri, dacă s-ar muri de la ceață”, a declarat Monica Pop, potrivit stiripesurse.ro.