Ce trebuie să conțină meniul vârstnicilor? Ce trebuie să consume și aceștia care sunt beneficiile minunate pe care le primesc din partea alimentelor în cauză? Ce trebuie să își pună în dieta zilnică? Iată și cele mai bune metode de consum!
Există câteva alimente care sunt recomandate în special bătrânilor. Este vorba despre alimente care au o calitate nutrițională ce ajută la protejarea florei intestinale și la reducerea inflamației. Unele sunt relevante în special în dieta zilnică a celor mai în vârstă, deși pot fi consumate de oricine altcineva. Cu ajutorul unei schimbări a alimentației, poți reduce riscul de a dezvolta anumite boli și ameliora afecțiunile legate de înaintarea în vârstă.
Iaurtul – Flora intestinală se schimbă odată cu trecerea anilor, diversitatea sa e redusă și funcționalitatea scade în acest timp. Pentru a atenua procesul, trebuie să consumi în mod regulat iaurt și produse lactate fermentate, astfel îi oferi corpului o cantitate generoasă de probiotice, resposabile de popularea tractului gastrointestinal. Este foarte bun alături de cereale de porumb, amestecat cu fructe sau peste diferite gustări.
Mere – Organismul are nevoie și de fibre solubile pentru a putea reface diversitatea bacteriană, iar cel mai bun aliment pentru asta este mărul. Acesta conține o cantitate mare de pectină, fibră alimentară care se ocupă cu fermentarea în intestine. Sunt perfecte mâncate ca atare, dar sunt bine venite și în plăcinte, rase cu biscuiți sau în diferite prăjituri.
Pești gras (de două ori pe săptămână)
Un aliment esențial în meniul tuturor este peștele, mai cu seamă cel gras care are o cantitate semnificativă de acizi grași omega 3 ce are capacitatea antiinflamatorie ridicată. Consumul regulat de pește este asociat cu reducerea riscului cardiovascular. Cele mai bune metode de gătit sunt la grătar, la cuptor sau la aburi.
Dietă în cazul pacientului cu afecțiuni ale ficatului
să îi ofere alimente ușor digerabile, cu un conținut scăzut de grăsimi.
să îi pregătească 4-5 mese pe zi, servite în mod regulat la aceeași oră.
să pună accentul pe gust, pentru a-i stimula apetitul seniorului.
să evite alimentele grase, afumate, coapte, picante și prăjite.
să evite fibrele cât se poate de mult.
Dieta în cazul pacienților cu afecțiuni de rinichi
ofere alimente ușor de digerat precum brânza, rasolul de vită, peștele sau preparatele din carne de pui.
evite mezelurile, cu excepția jambonului, șuncii și cărnii de vițel.
folosească grăsimi sănătoase precum uleiul de măsline, uleiul de soia.
Dieta în cazul pacienților care suferă de diabet
Să îi ofere senioriului alimente grase.
Să introducă în preparate alimente precum salamul, carnea presată, pateurile, conservele.
Să prepare dulciuri sau băuturi îndulcite. (Sursa: promedica.ro)