O țară care a cumpărat prea multe ventilatoare cu gândul pandemia de coronavirus, iar acum nu mai știe cum să scape de ele. Guvernul ungar a recunoscut că a cumpărat mult prea multe ventilatoare mecanice, necesare pentru respirația pacienților în stare critică, la începutul acestui an, când a izbucnit primul val al pandemiei. Acum, ungurii încearcă să scape de ele.
Vecinii ungari ar fi cumpărat multe prea multe ventilatoare mecanice la debutul pandemiei de coronavirus, astfel că acum nu mai știe cum să scape de ele, scrie agerpres.ro. Acum, guvernul de la Budapesta încearcă să le vândă, pentru a mai recupera ceva din bani.
”Am putut să le vindem pe cele care erau în exces în rezerva noastră strategică sau am putut să îi ajutăm pe alţii prin donaţii”, a spus Peter Szijjarto, ministrul de Externe al Ungariei.
De asemenea, Guvernul condus de premierul Viktor Orban a cumpărat peste 16.000 de ventilatore mecanice în acest an, iar acum, potrivit site-ului de ştiri HVG.hu, încearcă să reducă stocul la jumătate. În plus, Viktor Orban a cerut diplomaţilor să încerce să vândă aceste echipamente peste hotare, acelora interesați.
Miercuri, 28 octombrie, Ungaria avea 255 de pacienţi care aveau nevoie de ventilatoare mecanice. Numărul pacienților în stare gravă s-a mărit de cinci ori, comparat cu începutul lunii octombrie. Asta în condiţiile în care în ultima săptămână, vecicii ungari au înregistrat al treilea cel mai mare număr de decese din Uniunea Europeană, după Cehia şi Belgia.
Conform site-ului de ştiri Direkt36, Guvernul de la Budapesta a cheltuit în 2020 300 de miliarde de forinţi, care înseamnă aproximativ 953 milioane de dolari, pentru cumpărarea de ventilatoare mecanice.
Pe de altă parte, în perioada februarie-iunie, Germania, o ţară cu o populaţie de peste opt ori mai mare ca cea a Ungariei, a achiziţionat un număr dublu de ventilatoare mecanice față de Ungaria, dar a plătit un preţ mai mic decât cel plătit de Viktor Orban.
Viktor Orban a fost criticat de către partidele ungare pentru achiziţiile de ventilatoare mecanice, care sunt atât de multe încât depășește cu mult personalul medical disponibil pentru a le manevra.
În replică, ministrul de Externe, Peter Szijjarto a anunțat joi că Ungaria a cumpărat aceste echipamente, în principal din China, atunci când condiţiile erau unele „anormale”. Atunci, Ungaria considera că a făcut o afacere bună, în contextul în care toate țările lumii se băteau să facă rost de ventilatoare mecanice.