Succes răsunător pentru Ministerul Sănătăţii din Rusia. Vladimir Putin a anunţat că a înregistrat primul vaccin anti-COVID-19. Acesta a fost dezvoltat de Institutul Gamaleia din Moscova.
De luni întregi, cercetători din întreaga lume încearcă să găsească leacul pentru COVID-19. După ce au murit peste 700.000 de oameni şi alte peste 20 de milioane de persoane au fost afectate, Rusia a aprobat folosirea primului vaccin pentru COVID-19 din lume.
Anunţul a fost făcut chiar de preşedintele Vladimir Putin. Astfel, după două luni de la începerea testelor pe oameni, Rusia poate începe vaccinarea în masă.
“În această dimineaţă, pentru prima dată în lume, un vaccin împotriva noului coronavirus a fost înregistrat. Ştiu că este destul de eficient, că oferă o imunitate durabilă. A trecut de toate verificările necesare“, a precizat preşedintele rus.
Sigur de eficacitate, Putin a declarat că şi una dintre fiicele sale se numără printre cei care au făcut acest vaccin. Liderul de la Kremlin a povestit că aceasta a avut o uşoară temperatură după injecţie, dar apoi totul a intrat în normal. De asemenea, mai mulţi oameni de afaceri, politicieni sau directori de companii au avut acces la imunizarea experimentală dezvoltată de Institutul Gamaleia din Moscova.
Se pare că aprobarea primită de la Ministerul Sănătăţii reprezintă doar primul pas spre teste clinice mai ample pe mii de participanţi. Aceasta din urmă este o etapă esenţială înainte ca un vaccin să intre pe piaţă.
Rusia se pregăteşte, însă, să înceapă o campanie de vaccinare în masă împotriva coronavirusului, în luna octombrie, a declarat la 1 august ministrul sănătăţii, Mihail Muraşko.
Desigur, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a reacţionat la anunţul făcut de Vladimir Putin. Conform OMS, trebuie respectate toate fazele de testare înainte de a putea obţine autorizaţia şi a fi aplicat populaţiei.
„Există în prezent sute de vaccinuri (împotriva COVID-19) în proces de testare şi trebuie să îndeplinească toate normele şi reglementările prevăzute pentru a fi aplicate în siguranţă”, a declarat purtătorul de cuvânt al OMS, Christian Lindmeier.