În contextul pandemiei de COVID-19, tot mai multe persoane publice acuză autoritățile pentru lipsă de competență cu privire la gestionarea situației. Creșterea alarmantă a numărului de cazuri se pune adesea pe fondul nepriceperii celor care se află la conducerea țării. În ultima vreme, cea mai des atacată autoritate este șeful DSU, Raed Arafat.
În urmă cu puțin timp, jurnalistul Victor Ciutacu a publicat pe pagina sa de Facebook un mesaj de denigrare vizavi de șeful DSU, prin care îi compară priceperea medicală cu abilitățile pe care jurnalistul le-ar avea dacă ar fi inginer.
„N-aș vrea să fiu răutăcios, mă știți băiat dulce, da’ zău că mie mi se pare că Raed are vocație de doctor cam cât talent de inginer am eu. Dacă, însă, avea și țara asta o facultate de (plutonieri) șefi ai șoferilor pe mașina de pompieri, azi era academician”, a scris Victor Ciutacu, potrivit capital.ro.
În urmă cu două zile a apărut pe masa Guvernului o prognoză îngrijorătoare în care se arată că în luna septembrie, în România ar putea fi un million de cazuri. În urma pronosticului sumbru, șeful DSU a afirmat că este foarte important cum se gestionează această situație și cât de responsabili vor fi cetățenii.
“Dacă populația nu respectă recomandările de a purta mască, de a evita zonele aglomerate, de a respecta distanțarea fizică, riscul ca acest studiu să continue exact în realitate, să fie situația ce o prevede acest studiu, există!”, a avertizat Raed Arafat.
De asemenea, acesta a explicat că momentan suntem la nivel de scenarii, iar acest lucru s-ar putea dovedi doar dacă am ajunge în acel punct. Întrebat dacă s-ar putea ocncretiza prognoza potrivit căreia la mijlocul lunii august România s-ar confrunta cu aproape 58.000 de cazuri, Raed Arafat a răspuns:
„Singura posibilitate să vedem dacă e posibil este să ajungem acolo și să vedem. Eu sper, totuși, să nu ajungem să vedem această cifră, dacă populația va respecta regulile și dacă vom reuși să stopăm creșterea continuă pe care o avem.
Dar la orice prognoză, singura probă a ei este când ajungi la momentul respectiv și vezi dacă se ajunge acolo sau nu. Și pe parcurs să vedem dacă cifrele care sunt prognozate se adeveresc din punct de vedere al creșterilor, pentru că cifrele sunt pe toată perioada, nu numai pentru jumătatea lunii august.
Și putem să vedem dacă creșterile sunt reale sau nu, dacă trebuie ajustate. Sunt convins că și cei care o fac, o ajustează chiar periodic după datele pe care le primesc și după observațiile pe care le văd pe teren”, a comentat Raed Arafat.