Raluca Turcan a oferit cu puțin timp în urmă informații legate de desfășurarea orelor de curs, începând cu luna septembrie. Vicepremierul anunță că autoritățile sunt pregătite pentru ce este mai rău, însă nu dorește să se ajungă la această situație. Aceasta dezvăluie că cel mai probabil învățământul clasic va fi completat cu cel online.
Raluca Turcan conduce o comisie interministerială dedicată învățământului. În contextul pandemiei de COVID-19, vicepremierul s-a implicat în toate acțiunile ce privesc învățământul românesc și la soluționarea problemelor ce au survenit în această perioadă greu încercată.
Potrivit ultimelor declarații transmise de șefa comisiei care pregătește reînceperea anului școlar, elevii din mediul urban s-ar putea axa mai mult pe cursurile online, cu condiția ca acestea se se desfășoare în condiții optime, cu acces la internet, cu o organizare bună a materiei și cu o pregătire bună a cadrelor didactice.
“Ne dorim școala în condiții normale, însă suntem pregătiți și cu măsuri pentru școala în condiții dificile.
Avem planuri de măsuri propuse de asociația părinților, de la Ministerul Educației și de la INSP.
Toate planurile vor fi puse cap la cap și vor urmări – dacă vom ajunge să avem învățământ online, acoperirea învățământului online să fie mai mare – acoperire teritorială și existența de tehnologie, să existe conținut online, calitatea predării mai bună, pregătirea profesorilor pentru această predare, să fie pregătită infrastructura școlară care să permită reducerea numărului de elevi.
Este o problemă uriașă în mediul urban, unde e o aglomerare foarte mare. Clasele au în jur de 32, 36 de elevi. Cererea e foarte mare pentru un loc la grădiniță și aici se face o analiză temeinică.
Un sistem hibrid – 50% școală fizică 50% școală online – a apărut ca propunere din partea instituțiilor educaționale, al asociațiilor de părinți, dar un sistem hibrid presupune ca și zonele dezavantajate să fie acoperire cu net, să existe tehnologie și profesorii să știe să predea, copiii să fie sprijiniți de părinți”, potrivit digi24.ro.