FMI nu are o prognoză optimistă referitoare la economia din România. Fondul Monetar Internațional are vești proaste pentru oficialii de la București.
FMI a înrăutățit prognoza de creștere economică pentru România. În luna octombrie a anului trecut estima o creștere economică de 3,4%, dar acum prognoza a fost revizuită în scădere, FMI anticipând un avans de doar 3,1% pentru anul acesta.
În paralel, prognozează o majorare a ratei inflației, dar și a deficitul de cont curent, potrivit celui mai recent raport „World Economic Outlook”, publicat marți, 9 aprilie.
Pentru 2019, FMI prognozează o creștere economică de 3,1% pentru România, în scădere față de luna octombrie a anului trecut. De asemenea, pentru 2020 previziunile sunt și mai sumbre – o creștere economică de doar 3%.
„Pentru alte economii din regiunea Europei emergente cu ritmuri robuste de creştere în ultimii ani, precum Polonia şi România, creşterea este aşteptată să se modereze până la aproximativ 3% pe termen mediu, ca urmare a diminuării stimulentelor de pe urma fondurilor europene de investiţii şi a politicilor favorabile”.
Raport FMI
În privința prețurilor de consum din România, estimările sunt pesimiste. Acestea au fost revizuite în sus pentru 2019, până la o creştere medie anuală de 3,3%. În toamnă, era preconizat un avans de 2,7%. Inflația se va stabiliza abia în 2020, în jurul a 3%.
FMI a revizuit în sus și estimările privind deficitul de cont curent înregistrat de România în acest an, până la 5,2% din PIB. Deficitul de cont curent, adică diferența dintre ieșirile și intrările de valută în țară, era estimat în luna octombrie la doar 3,4% din Produsul Intern Brut.
În privința ratei şomajului în România în acest an, estimările FMI sunt nemodificate, la 4,8%. În 2020, rata șomajului va crește ușor la 4,9%. Previziunile FMI sunt mai pesimiste decât cele ale Băncii Mondiale, care zilele trecute își revizuia în creștere predicțiile – de la 3,5% la 3,6%.
Guvernul se lăuda că, anul acesta, Produsul Intern Brut va urca la 1.022 miliarde de lei, mai mare decât cel al Portugaliei. Numai că realitea e alta și PSD omite să spună că PIB-ul pe cap de locuitor, adică valoarea PIB-ului împărțită la populația țării, este mult mai mic decât cel al Portugaliei.
Și explicație e simplă: în 2017, Portugalia avea puțin peste 10 milioane de locuitori, în vreme ce România are o populație dublă.
FMI a revizuit în scădere și estimările privind economia mondială în acest an. Expansiunea ar putea încetini şi mai mult din cauza tensiunilor comerciale şi a unei ieşiri potenţial dezordonate a Marii Britanii din Uniunea Europeană. Este deja a treia oară când Fondul își revizuiește în scădere prognozele.
FMI anticipează că economia mondială va creşte cu 3,3% în acest an, cea mai lentă expansiune din 2016, faţă de un avans de 3,5% previzionat în ianuarie. Pentru 2020, rata de creştere rămâne nemodificată la 3,6%.
„Posibilitatea unor noi revizuiri în scădere este ridicată, iar riscurile continuă să afecteze evoluţia economiei. În acest context, evitarea politicilor greşite care ar putea afecta activitatea economică ar trebui să fie principala prioritate”.
Raport FMI