Lucian Bode, ministrul Transporturilor, are în plan să ridice gradual restricțiile în ceea ce privește transportul de persoane după 15 mai. Responsabilitatea vizavi de siguranța cetățenilor este în acest moment prioritar, dorind să ia cele mai bune măsuri. În ședința de Guvern, care va avea loc astăzi, Bode va dezbate un proiect de act normativ prin care se vor stabili măsurile de prevenție pentru fiecare transport în parte.
Potrivit ministrului Transportului, relaxarea restricțiilor, începând cu data de 15 mai, va veni cu un set nou de reguli pe care fiecare din noi va trebui să le respecte. Atât transportatorii, cât și călătorii vor fi obligați să țină cont de măsurile de siguranță impuse și să le respecte cu strictețe.
Printre acestea se numără igienizarea spațiilor și a mijloacelor de transport, reguli care le vor reveni responsabililor pentru transport și păstrarea distanței sociale și purtarea echipamentelor de protecție pentru călători.
Lucian Bode a povestit într-o intervenție telefonică la Digi24 că există deja un plan de bătaie pentru călătoria cu metroul și trenul. Pentru CFR călători se va aplica formula cea mai optimă pentru distanțarea socială:
„Vrem să menținem ca regulă de ocupare în vagoane un loc liber, un loc ocupat și introducerea obligativității purtării măștii la bordul trenurilor CFR Călători. Rămâne suspendată posibilitatea de achiziționare de legitimații de călătorie fără loc rezervat, conductorul doar vizualizează biletul de călătorie, fără să-l atingă. Nu vor fi introduse vagoane restaurant”, a explicat ministrul.
Întrebat despre cum va avea loc transportul cu metroul, acesta a declarat că „pentru mine va fi piatra de încercare modul în care vom reuși să organizăm transportul de persoane după 15 mai”, realizând responsabilitatea imensă pe care o are.
Lucian Bode a menționat despre o înțelegere cu Metrorex în care compania pune la dispoziție toate trenurile, astfel încât timpii de așteptare să fie de maxim 2-3 minute. În egală măsură se vor respecta regulile de igienizare ale trenurilor, iar călătorii vor fi obligați să respecte distanța socială. De asemenea, companiile din zonele aglomerate au fost rugate să gândească un program diferit pentru angajați, pentru a fi evitate “orele de vârf”, potrivit ministrului Transporturilor.
“Sunt 53 de stații, care au 130 de căi de acces pentru călători și este foarte important ca și aici să fie respectate regulile sanitare și de distanțare. În zonele foarte aglomerate, cum ar fi Pipera, se va discuta cu companiile din zonă să-și flexibilizeze programul pentru a evita afluxul mare de călători între orele 6:00 – 9:00 și 16:00 – 19:00. Înainte de criza sanitară, în București circulau zilnic cu metroul între 600.000 și 700.000 de cetățeni”, a menționat Lucian Bode, potrivit Digi24.