Pe fondul crizei sanitare provocate de pandemia de coronavirus, Guvernul a adoptat o hotărâre prin care medicii pot să consulte pacienții de la distanță, prin telefon sau videoconferință, și să elibereze rețete online, pe mail. Pe toată perioada stării de urgență cardul de sănătate va fi sistat.
Potrivit noii hotărâri a Guvernului, medicii de familie vor putea trimite pacienților săi rețete folosind mijloacele electronice și îi vor putea consulta online sau prin telefon, pentru a evita formarea cozilor la cabinetele medicale, precum și deplasarea cu rețetele la farmacie. Această măsură a fost cerută insistent timp de trei săptămâni de cadrele medicale.
„Pe perioada stării de urgență, consultațiile medicale prevăzute în pachetul de servicii de bază, respectiv în pachetul minimal de servicii medicale, pot fi acordate și la distanţă, acestea putând fi acordate atât de medicii de familie cât și de medicii de specialitate din ambulatoriul clinic, și pot fi realizate prin orice mijloace de comunicare, cu încadrarea în numărul maxim de 8 consultaţii/oră”, prevede hotărârea de Guvern.
Măsura este vitală pentru unele categorii de pacienți, cum ar fi bolnavii cronici – suferinzii de cancer, diabet, boli cardiovasculare, care sunt în această perioadă cei mai expuși la a dezvolta forme grave ale bolii în cazul contaminării cu noul coronavirus, și care ar putea conduce la noi decese.
„Pe perioada stării de urgență, pacienții simptomatici, pentru manifestări clinice sugestive pentru COVID 19, beneficiază de consultații, inclusiv consultații la distanţă ce pot fi realizate prin orice mijloace de comunicare, care pot fi acordate de medicii de familie și de medicii de specialitate din ambulatoriul clinic, cu încadrarea în numărul maxim de 8 consultaţii/oră. De aceste consultații beneficiază toate persoanele aflate pe teritoriul României”, se mai arată în proiectul de hotărâre de Guvern.
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) suspendă obligativitatea utilizării cardului de sănătate pe durata crizei sanitare. Măsura are ca principal scop asigurarea accesului la servicii medicale în condiții de siguranță pentru pacienți și pentru medici, prin limitarea interacțiunilor dintre persoane.
Totodată, termenele de valabilitate ale biletelor de trimitere sunt prelungite cu 90 de zile.