9 orașe care ar putea dispărea în 2030. Viitorul lor e pus în pericol de amenințări majore

de: Ana Chivu
23 11. 2022

Unele orașe de pe glob ar putea să dispară până în anul 2030. Acest lucru s-ar putea întâmpla din cauza schimbărilor meteorologice venite din dreptul climei care topește gheața polară. Din păcate, unele dintre locații sunt predispuse la scufundări. De asemenea, experții vin cu avertizări de furtuni din ce în ce mai brutale în unele zone care anterior nu erau afectate de astfel de fenomene naturale. Despre ce orașe este vorba? Iată mai multe detalii!

9 orașe care sunt în pericol: ar putea dispărea în 2030

Câteva orașe de pe glob sunt predispuse la scufundări din diverse motive. Acestea ar fi: altitudinile joase, locațiile de coastă sau zone supuse inundațiilor provocate de musoni și ploi din abundență. Schimbările climei care topesc gheața polară din ce în ce mai mult modifică în cele din urmă modelele meteorologice care vor face ca unele zone să fie în prag de dispariție.

Mai mult decât atât, specialiștii avertizează în privința unor furtuni brutale câteva locații care anterior nu erau afectate de astfel de fenomene naturale. Regiunile care se confruntă cu penuria de alimente și bolile transmise prin apă au mult de suferit, apele răspândind bolile într-un ritm șocant și provocând daune culturilor.

În multe orașe s-au luat măsuri și s-au ridicat baraje sau diguri după ce experții au subliniat consecințele încălzirii globale. Oamenii de știință susțin că părți din nouă orașe vor fi sub ape până în 2030.

Ce spun oamenii de știință?

Miami, SUA: nivelul mării din Miami crește în unele dintre cele mai rapide ritmuri din lume și deja există semnale clare de creștere a inundațiilor care contaminează apa potabilă și provoacă daune majore infrastructurii. Se preconizează că orașul cu plaje deosebite ar putea înceta în curând să mai existe.

Bangkok, Thailanda: destinația turistică se află la doar 1.5 metri deasupra nivelului mării. Acest loc este primul afectat din plin de efectele încălzirii globale, urmând ca mai multe orașe să îi urmeze exemplul. Oamenii de știință au raportat că cea mai mare parte a zonelor de coastă Tha Kham și Samut Prakan, precum și principalul său aeroport, Suvarnabhumi International, ar putea fi scufundate sub ape până în 2030.

Amsterdam, Olanda: o mare parte din Olanda se află sub nivelul mării, dar pericolul este iminent odată cu scufundarea continuă a țării din cauza efectelor schimbărilor climatice.

Basra, Irak: acesta se varsă în Golful Persic împreună cu rețeaua de canale și cursuri de apă care traversează orașul. Greutatea este intensificată de mlaștinile moi din jur care fac zonele vulnerabile să fie chiar mai sensibile la creșterea nivelului mării. Oamenii de știință spun că Basra ar putea fi parțial sau complet scufundat în zece ani.

Georgetown, Guyana: Caraibele se numără printre cele mai vulnerabile zone la scufundări, iar capitala istorică a Guyanei se află printre primele nouă localități de coastă din lume care riscă să se înece până în 2030.