8 peisaje unice pe Terra se regăsesc în România. Românii trebuie să le viziteze cel puțin o dată în viață

de: Ștefan R. Apostol
25 07. 2022

8 peisaje unice pe Terra se regăsesc în România! România este una din puținele țări europene unde se mai păstrează și astăzi zone întinse pline de sălbăticie. Pentru cei care ajung să ne viziteze țara, descoperă peisaje unice pe Terra care se regăsesc în România. Sunt zone întregi care apar pe hărțile văzute din spațiu. Sunt locuri pe care românii trebuie să le viziteze cel puțin o dată în viață.

Care sunt cele 8 peisaje unice pe Terra ce se regăsesc în România

În concepția populară, România mai este denumită și „Grădina Maicii Domnului”, și pe bună dreptate. Aici sunt locuri pline de sălbăticie, încă neatinse de mâna omului, locuri în care poți descoperi un adevărat rai. Noi românii ne putem mândri, încă, cu aceste locuri, considerate ca fiind peisaje unice pe Terra. Din acestea, cel puțin 8 sunt locuri puțin știute de turiști, fie români, fie cei străini.

Unul din cele 8 peisaje unice pe Terra, este Lacul Meledic, cunoscut sub denumirea de „lacul fără fund”. Lacul, aflat în județul Buzău, este chiar lîn bazinul râului Slănic, și se întinde pe aproape un hectar de teren, și are o adâncime de șapte metri.

Un alt loc unic, regăsit doar aici, este Peștera Topolnița, care este o rezervație speologică naturală, situată în Podișul Mehedinți, între localitățile Cireșu și Marga. Mergând mai departe, în căutarea unui alt loc unic, dăm de „Podul lui Dumnezeu”, situat în localitatea Ponoarele, tot în județul Mehedinți. Este un monument natural, de peste 30 de metri lungime, fiind protejat.

„Podul lui Dumnezeu” este de fapt un drum vechi de peste 200 de ani, care leagă Baia de Aramă de Drobeta Turnu Severin. Tot aici regăsim un alt loc unic pe Terra, și anume Parcul Natural „Porțile de Fier”, aflat foarte aproape de orașul Orșova.

Alte locuri unice în lume, regăsite în România

Din zona Clisurii Dunării mergem în sus, spre Transilvania, unde găsim un alt loc unic, și anume satul Rimetea, din județul Alba, un loc plin de furmusețe și un bogat patromoniu arhitectural vechi de câteva sute de ani. Mergând și mai sus, spre județul Bihor, regăsim aici celebrul lac Vida, din comuna Dobrești. Tot aici, aproape de lac, găsim peste 300 de peșteri, majoritatea nemarcate, dar locuri bune pentru drumeții.

Foarte aproape, în județul Maramureș, regăsim Lacul Albastru, apărut după prăbușirea unei galerii miniere. Lacul s-a format, ulterior, în urma unor acumulări de apă de ploaie. I se spune albastru, pentru că aici apa este atât de curată, încât culoarea lacului dă senzația de un albastru aprins.

În sudul României, mai exact în județul Gorj, regăsim o peșteră, cunoscută sub numele de Peștera Cloșani. Datorită pereților săi calcaroși, peștera este considerată a fi un loc unic în lume, fiind un monument natural potejat.

Concluzie

Așa cum spuneam, nu degeaba li se spune acestor teritorii românești „Grădina Maicii Domnului”. România încă mai are peisaje unice pe Terra, locuri pe care românii trebuie să le viziteze cel puțin o dată în viață.