7 alimente pe care trebuie să le speli obligatoriu înainte de consum. Românii greșesc când le consumă așa

de: Năstase Mirabela
10 04. 2021

Care este primul lucru pe care îl faci când ajungi acasă de la magazinul alimentar sau de la piață? Dacă răspunsul este să arunci toate produsele în chiuvetă pentru a fi spălate, poți să greșești. Dar, există și produse pe care e musai să le speli înainte de a le consuma. Iată care sunt acestea.

7 alimente pe care trebuie să le speli obligatoriu înainte de consum

Conserve de fasole

În timp ce aceste soiuri de fasole deja gătite sunt excelente pentru economisirea timpului, lichidul în care sunt conservate poate fi încărcat cu sodiu. Ca atare, conținutul conservat ar trebui să fie complet drenat, apoi clătit bine cu apă rece pentru a elimina reziduurile sărate.

Fructe si legume

Probabil știți deja că ar trebui să speli toate fructele și legumele înainte de a le mânca. Spălați-le bine sub apă rece pentru a elimina bacteriile și impuritățile. Cu toate acestea, din moment ce cojile de fructe și legume pot fi poroase, evitați să folosiți săpun pentru a spăla, deoarece agentul de curățare ar putea fi absorbit în produs. Pentru o măsură bună, asigurați-vă că tamponați fructele și legumele spălate uscate cu un prosop de hârtie.

Deși la început poate părea o prostie să speli pepenii, avocado și citricele, deoarece nu intenționezi să mănânci coaja, ele chiar necesită spălare. Când străpungeți coaja unui fruct – oricât de groasă este – cu un cuțit, riscați ca bacteriile din coajă să contamineze interiorul cărnos comestibil.

Orezul

În timp ce unii cred că orezul nu se spală înainte de a fi gătit, nu putem admite acest tip de neglijare. Orezul trebuie clătit în apă rece și scurs cel puțin de două până la trei ori înainte de orice tip de preparat de gătit. Spălarea orezului îndepărtează amidonul de la suprafață din boabe, orice bacterie prezentă și are ca rezultat un orez pufos, care are o aromă mai pură.

Băuturi la doză

Dacă ai petrecut vreodată ceva timp în camera din spate a unui magazin alimentar (sau într-adevăr în orice depozit), atunci știți cât de murdare ar putea fi dozele de băuturi răcoritoare atunci când ajung la magazine. Așadar, spălați-le. Blaturile acestor băuturi sunt adesea acoperite de praf, bacterii. Dacă nu puteți spăla cutia, ștergeți cel puțin capacul cu un prosop de hârtie umed și turnați conținutul într-un pahar.

Conserve și alimente la borcan

La fel ca și băuturile din doze, alimentele conservate trebuie spălate. Dulciuri, fasole, sos de roșii – aceste cutii trebuie spălate bine și uscate înainte de utilizare pentru a preveni particulele murdare de pe capace să contamineze conținutul. Dacă recipientele nu sunt echipate cu cleme de extragere, trebuie să vă asigurați că vă spălați și deschizătorul.

Crustaceele

În timp ce nu trebuie să spălați peștele crud înainte de gătit, trebuie să clătiți crustaceele, scoicile și midiile. Deoarece pot fi umplute cu nisip, ele trebuie musai spălate. Astfel, înainte de a le arunca în oală, clătiți-le bine sub apă curentă și astfel veți scăpa de o mulțime de sedimente. Apoi, puneți-le într-o oală cu apă rece, adăugați puțină sare și puneți-le la frigider cel puțin o jumătate de oră. Amestecați de câteva ori în timp ce așteptați și, după ce le scoateți din frigider.

Ierburi proaspete

Fie că luați ierburi proaspete la magazinul alimentar sau de la piață. este important să le dați o spălare bună (dar atentă), nu doar înainte de a le folosi, ci înainte de a le pune la frigider. Ierburile pot conține murdărie și alte tipuri de grâu pe care nu le doriți în frigider – și cu siguranță nu le doriți în mâncare.

Pachetele mici pot fi spălate prin clătirea lor sub apă rece și curentă. Agitați-le, uscați-le cu un prosop de hârtie sau folosiți un filator pentru salată pentru a scăpa de excesul de apă. Pentru pachete mai mari, umpleți chiuveta cu apă rece, puneți-vă ierburile și rotiți cu grijă mâinile pentru a lua orice murdărie ascunsă în frunze.