6 ani de la incendiul ”Colectiv”. Cum arată astăzi locul unde și-au pierdut viața 65 de oameni
Incendiul clubului de noapte Colectiv a fost un incendiu mortal, care a avut loc în București, pe data de 30 octombrie 2015. Acesta a ucis 65 de oameni. Iată cum arată locul în care și-au pierdut viața acei oameni, la 6 ani de la incendiul ”Colectiv”.
Incendiul de la ”Colectiv” – cum arată acel loc după 6 ani
În incendiul de la „Colectiv”, care a avut loc în urmă cu 6 ani, au murit 65 de oameni. Dintre aceștia 26 au murit la fața locului, iar 39 în spitale. Pe lângă aceștia 146 de oameni au fost răniți.
Incendiul de la Colectiv a fost cel mai mare incendiu din istoria țării, în care au murit oameni. Acesta a avut loc în timpul unui concert gratuit susținut de trupa metalcore Goodbye to Gravity, pentru a sărbători lansarea noului lor album, Mantras of War.
6 ani de la incendiul de la ”Colectiv”
Pirotehnica trupei, constând în lumânări de artificii scânteietoare, a aprins spuma acustică poliuretanică inflamabilă a clubului, iar focul s-a extins rapid.
Majoritatea victimelor au fost otrăvite de toxinele eliberate din spuma care ardea. Copleșite de numărul mare de victime, autoritățile române au transferat unii dintre răniții grav la spitale din țări precum:
- Israel
- Țările de Jos
- Belgia
- Austria
- Regatul Unit
- Norvegia
- Germania
- Franța.
Incendiul de la ”Colectiv” – 6 ani
Protestele în masă față de corupția legată de incendiul de la Colectiv au dus la demisia prim-ministrului României, din acea vreme, Victor Ponta. Înainte de concert, trupa a anunțat că vor include iluminare personalizată, „efecte pirotehnice” și elemente scenice aduse pentru „a da viață operei de artă science fiction” a noului album.
Chitariștii trupei Vlad Țelea și Mihai Alexandru, precum și bateristul Bogdan Lavinius și basistul Alex Pascu au murit. Vocalistul Andrei Găluț a fost internat cu răni.
Clubul ”Colectiv” – incendiu
Principalul acționar și co-fondator al clubului, Alin George Anastasescu, împreună cu alți doi asociați, Costin Mincu și Paul Cătălin Gancea, au fost arestați la 2 noiembrie pentru omucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și distrugere din neglijență.
Clubul se deschisese în mai 2013 pe locația anterioarei fabrici Pionierul, pe strada Tăbăcarilor 7 din Sectorul 4 al Bucureștiului, la 3 km de Palatul Parlamentului.
Incendiul de la ”Colectiv” – 65 victime
Deoarece a fost un incendiu cu multe victime cauzat de utilizarea ilegală în interior a obiectelor pirotehnice în aer liber, dezastrul care a avut loc în urmă cu 6 ani, la Colectiv este similar cu alte incendii din lume, precum:
- incendiul din 2001 la clubul de noapte Canecão Mineiro din Belo Horizonte, Brazilia
- incendiul din 2003 la clubul de noapte Station din West Warwick, Rhode Island, în Statele Unite
- incendiul clubului de noapte República Cromañón din 2004 din Buenos Aires, Argentina
- incendiul din 2008 la Wuwang Club din Shenzhen, China
- incendiul din 2009 la Santika Club din Watthana, Bangkok, Thailanda
- incendiul Lame Horse din 2009 din Perm, Rusia
- incendiul clubului de noapte Kiss din 2013 din Santa Maria, Brazilia.