500.000 de români, în pericol. Ce medicament este de negăsit în farmacii

de: Alexandra Chivu
11 06. 2020

Unul dintre cele mai căutate remedii în ultimele luni este de negăsit în farmacii. 500.000 de români au nevoie de el. Fiecare încearcă să găsească alt vinovat.  Nimeni nu știe unde dispar cutiile de medicamente, declară președintele A.P.A.A.

Un medicament căutat de români, de negăsit în farmacii

Autoritățile anunțau la finalul lunii mai că nevoia de Euthyrox a bolnavilor de tiroidă nu mai e pusă pe pauză. În sprijinul pacienților venise chiar Asociația Distribuitorilor Europeni de Medicamente, care donase mii se cutii farmaciilor din țară.

Cele 5.000 de cutii de Euthyrox au fost distribuite numai în 8 orașe ale țării. În Iași, remediul a putut fi găsit la 9 farmacii, în timp ce în București s-a găsit în 6 sedii. Bolnavii din Buzău, Constanța și Timișoara au găsit tratamentul doar la câte o farmacie. Medicamentul, care de regulă se dă cu folia, s-a epuizat.

  • Se estimează că în România sunt în jur de 500.000 de pacienți cu afecțiuni tiroidiene.

Nimeni nu știe unde dispar cutiile de medicamente, nici măcar autoritățile care au demarat o serie de controale în depozitele distribuitorilor.

Vinovatul de serviciu – pacientul

„În continuare se consideră și se spune că pacienții și-au făcut stocuri. Deja au trecut trei luni de când s-au făcut stocurile alea mari și piața ar fi trebuit să se regleze. Piața nu se reglează în continuare. De câte ori aud această declarație nu pot să mă gândesc decât că nimeni nu știe exact care este cauza și fiecare încearcă să găsească alt vinovat și de data asta vinovatul de serviciu este pacientul”,spune Rozalinda Lepădatu, președintele Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (A.P.P.A).

„România este mai la coada țărilor aprovizionate în general de marile companii, din cauza contextului legislativ și a prețurilor scăzute din România iată, s-a transformat într-o nouă criză, o nouă problemă pe care o vedem în România”, afirmă Vlad Mixich, de la Observatorul Român de Sănătate.