45 de zile de concediu plătit pentru aceasta categorie de români. Senatorii au decis deja
Deși suntem în plină pandemie, în România există și alte pesoane bolnave. În cazul celor bolnavi de cancer, spun statisticile, odată cu restricțiile, situația s-a agravat. Din păcate, România deține un record negativ în ceea ce privește rata mortalității cauzată de această boală. Iar pentru cei care sunt în postura de a avea grijă de acești pacienți, situația este la fel de grea.
Record negativ pentru România. Primul loc în UE la decese
Înainte de apariția pandemiei Covid-19, peste 140 de pacienți aveau să moară în fiecare zi, ca urmare a îmbolnăvirii de cancer. După ce virusul a început să se răspândească, numărul persoanelor care suferă de diferite tipuri de cancer care mor zilnic aproape s-a triplat. Datele publicate de INS scoate în evidență cifrele dramatice ale bolnavilor de cancer din aceste zile.
„Credem că unele dintre strategiile Ministerului Sănătății au fost greșite. Mai întâi când au făcut distincția între spitalele Covid și non-Covid și au întrerupt accesul la monitorizarea specializată pentru pacienții cronici în general. A urmat ordinul prin care se precizează că numai urgențele pot fi rezolvate.
Prin admiterea în spitale publice și aceasta este o altă restricție impusă bolnavilor de cancer și nu numai. Această ordine, spunem noi, a dus la o mulțime de victime.”declară președintele Asociației Federației Pacienților cu Cancer, Cezar Irimia.
O situație, poate la fel de delicată, au avut-o, și încă o au, și cei care au în grijă astfel de pacienți. Vorbim aici de membrii familie care au grijă de un pacient bolnav de cancer. Până recent, acești români nu beneficiau din partea statului de anumite facilități.
Proiect de lege votat pentru cei care îngrijesc bolnavii de cancer
În aceste zile, în Senat, s-a dezbătut un nou proiect de lege, menit să vină în ajutorul celor care se ocupă de îngrijirea bolnavilor de cancer. Inițiatorii acestui proiect, de altfel și votat de senatori, propune ca cei care se află într-o astfel de situație să beneficieze din partea statului de concedii plătite anual. Numărul de zile, conform noii legi, este de 45 de zile pe an, pe care un român care îngrijește un bolnav de cancer are voie să le primească și să fie plătite în același timp.
„Beneficiază de concediu și indemnizație pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani asiguratul care, cu acordul pacientului, îl însoțește pe acesta la intervenții chirurgicale și tratamente prescrise de medicul specialist.
Pacientul cu afecțiuni oncologice își poate exprima acordul (…) numai pentru o singură persoană la fiecare intervenție chirurgicală, respectiv tratament”, estipulează n oua lege adoptată în Senat.
Conform noii legi, românii care vor avea parte de acest concediu plătit, vor primi 85% din veniturile brute lunare calculate la ultimele 6 luni din cele 12 ale anului în curs. Statul român, conform legii, va fi cel care va suporta această sumă alocată celor aflați în acest gen de situație. Legea a ajuns în Camera Deputaților, urmând să fie votată și ulterior trimisă președintelui pentru promulgare.