3 tipuri de mâncare dulce de post. Desert permis pentru postul paștelui

de: Dana Cazacu
15 04. 2020

Ne aflăm în postul Paștelui și adesea suntem cu gândul la dulce. Se pare că ciocolata neagră și fructele nu sunt suficiente pentru a satisface apetitul nostru. De aceea nu strică să ne inspirăm din câteva rețete ușor de preparat, sănătoase și delicioase, de desert permis pentru postul Paștelui.

3 rețete de desert permis pentru postul paștelui

Prima rețetă propusă este cea cu Negresă de post. Iată ingredientele necesare pentru a o prepara.

  • ¾ ceașcă de pudră de cacao
  • 2/3 ceașcă de ulei
  • ¼ ceașcă de apă
  • 1 ceașcă de zahăr
  • ¾ ceașcă de lapte de soia
  • 1 linguriță de vanilie sau un plic de zahăr vanilat
  • 1 ceașcă de faină
  • 1 linguriță de praf de copt
  • opțional – se pot adăuga și alune sau nuci.

Mod de preparare

Într-un bol, se amestecă pudra de cacao cu uleiul vegetal și apa. Se adaugă zahărul, apoi laptele de soia și vanilia și se amestecă. Se adaugă făina și praful de copt. Se amestecă până devine o pastă fină.

Compoziția obținută se pune într-o tavă de 22 x 32 cm, unsă cu ulei sau margarină. Se pune la cuptorul care a fost încălzit în prealabil la 175 grade Celsius. Se coace timp de 35 minute, până ce prinde o crustă și până ce marginile încep să se desprindă.

Brioșe cu mere

A doua rețetă de dulce de post este cea de Brioșe cu mere, pentru care avem nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1 ceașcă și un sfert de fulgi de cereale (fulgi de porumb sau fulgi de cereale integrale)
  • 1 ceașcă și un sfert de făină
  • 1/3 ceașcă de zahăr brun sau alb
  • 1 linguriță de scorțișoară măcinată
  • 1 lingură de praf de copt
  • 1 ceașcă și un sfert de suc de mere
  • ¼ ceașcă de margarină topită
  • 1 pliculeț de zahăr vanilat
  • 1 măr – decojit, curățat de semințe și tăiat bucăți

3 rețete de desert permis pentru postul paștelui.

Mod de preparare

Într-un bol se amestecă fulgii de cereale cu făina, zahărul, scorțișoara și praful de copt. Se amestecă, după care se adaugă sucul de măr, margarina topită, vanilia și bucățile de măr.

Amestecul obținut se pune în forme pentru brioșe, unse cu ulei sau margarină. Se dau la cuptorul preîncălzit la 190 grade Celsius. Se coc timp de 25-30 minute.

Mere caramelizate cu scorțișoară

Ingrediente pentru cea de-a treia rețetă de dulce permis în post sunt:

  • 2 cești de apă (aproximativ 250 ml/o cană)
  • 2 cești de zahăr (apoximativ 227g/o cană)
  • 3-4 linguri de scorțișoară
  • 6 mere acrișoare medii – decojite, curățate de miez și tăiate pe jumătate
  • Mentă proaspăta.

Mod de preparare

Se pune o cratiță sau oală mare, pe aragaz, la foc mediu, în care se adaugă apa, zahărul și scorțișoara. Se amestecă constant până când se dizolvă zahărul. Se dă focul la mic și se adaugă jumătățile de măr. Se lasă pe foc, fără a se acoperi cratița, timp de 8 minute.

Se iau jumătățile de măr și se pun într-o farfurie și se toarnă sirop peste. Acest desert poate fi servit cald sau rece și poate fi decorat cu mentă.