3 milioane de euro, daune morale pentru copiii Alexandrei, mama moartă la maternitatea din Botoșani. ”Medicul de gardă nu ar mai trebui să calce în spital!” EXCLUSIV
Urmează noi audieri în cazul Alexandrei, tânără din Botoșani care a murit, după ce a fost ignorată de medici timp de 7 ore. Asistenți și medici vor merge săptămâna aceasta în fața anchetatorilor pentru a spune ce s-a întâmplat. Totodată, Gianina Poroșnicu, avocata familiei a declarat pentru Playtech.ro că se vor cere daune morale în valoare de un milion de euro pentru fiecare copil al Alexandrei. Între timp, avocata speră ca medicul de gardă Mariana Pitrop să se aleagă cu o măsură drastică pentru fapta sa.
Noi audieri în cazul Alexandrei. Ce urmează în ancheta de la Botoșani
Alexandra Ivanov ar fi împlinit, luni, 11 septembrie 26 de ani, tot ieri împlinea 7 ani de căsnicie cu soțul ei. La mormântul acesteia au mers familia și prietenii. Fratele Alexandrei, Vlad, a postat pe Facebook imagini cu micuții Alexandrei care sărutau un poster cu mama lor.
Între timp ancheta merge mai departe, urmează să aibă loc noi audieri și să fie făcute noi expertize. Gianina Vera Poroșnicu avocata familiei Alexandrei a explicat pentru Platytech.ro în ce stadiu se află ancheta și care sunt solicitările familiei victimei. Daunele morale pe care le va solicita avocata în acest caz pentru familia Alexandrei sunt împărțite astfel:
- Copiii Alexandrei (3) – un milion de euro fiecare;
- Soțul Alexandrei – 500.000 euro;
- Părinții Alexandrei: 700.000 de euro, pentru fiecare în parte (mamă și tată);
- Fratele Alexandrei – 500.000 de euro;
- Bunicii Alexandrei – 500.000 de euro (sunt trei bunici);
- Cumnatul Alexandrei – 100.000 de euro;
- Fata adoptată de familie -50.000 de euro;
De asemenea, vor fi analizate limitele polițelor de asigurare în cazul personalului medical implicat, respectiv medici și asistenți.
„Totul se lucrează în regim de urgență. Poziția noastră în anchetă este una fermă, solicităm diligență, rapiditate în toate procedurile. Am solicitat să nu se facă nimic fără acordul meu, fără apărătorul părților civile, eu sunt unicul apărător. Mai mult ca sigur, săptămâna aceasta și următoarea asistentele și doctorii. Tipicul anchetei și strategia anchetei e stabilită de procuror. M-am întâlnit cu ministra Familiei, Natalia-Elena Intotero.
Am încercat să rezolv o serie de probleme financiare ale familiei pentru că acolo este un colaps financiar. Au rămas cu credit, stau trei copii cu tată într-o garsonieră.
Vă dați seama că micuții au nevoie și de o figură maternă, sunt niște probleme. Mama Alexandrei e asistentă nu poți să o scoți din câmpul muncii. Sunt trei copii nu poți să stai doar după program cu ei. Am vorbit cu protecția copilului am încercat să se găsească soluții. Foarte mult s-a implicat și adresez mulțumiri ministrului Familiei”, a explicat avocata familiei Ivanov.
Avocata Gianina Vera Poroșnicu a mai precizat că este nevoie de expertize medico-legale, dar și experți din alte zone ale țării în acest caz.
„Urmează expertiza medico-legală, este singura expertiză care se va face, cauzele morții, plus să vedem ce alte obiective mai vizează. Noi ne dorim să ne punem experți care trebuie să fie din alte colțuri ale țării, să nu fie nici din județele învecinate pentru bunul mers al anchetei”, a mai punctat apărătoarea familiei Ivanov.
Alexandra ar fi împlinit luni 26 de ani. Familia i-a făcut slujbă
Mai trebuie precizat că medicul de gardă Mariana Pitrop are calitatea de suspect în dosarul instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava. Ea a fost audiată timp de 6 ore de anchetatori. Totodată, s-au făcut percheziții la cabinetul acesteia, dar și la locuința ei.
„În completarea probatoriului, s-a dispus a fi depuse la dosar mai multe seturi de înscrisuri medicale emise de autorităţi publice cu atribuţii corelative în domeniul medical.
În cadrul acestei proceduri, ce s-a desfăşurat pe durata a şase ore, după ce i-au fost aduse la cunoştinţă suspectei drepturile şi obligaţiile aferente, aceasta a formulat apărări, raportat la acuzaţiile aduse, susţinerile urmând a fi analizate în contextul întregului ansamblu probatoriu.
Precizăm că, în cauză, a fost dispusă efectuarea unei expertize medico-legale care să clarifice circumstanţele şi împrejurările decesului pacientei Ivanov Alexandra, demers procedural aflat în desfăşurare”, au transmis reprezentanții Parchetului.
Medicul Mariana Pitrop a contestat pe 31 august la Tribunal decizia de suspendare din funcție, însă instanța nu a fixat deocamdată termen pentru judecarea acestei cauze.
„Este dreptul dumneaei să conteste. Din punctul meu de vedere nu ar trebui să mai pună piciorul în spital. Noi ce facem o să fim vigilenți și să se ia toate măsurile împotriva ei. Și acesta mi se pare un pericol pentru sistemul sanitar, este și un pericol public în sensul juridic și nu ar mai avea ce să caute într-un spital”, a mai spus avocata familiei Ivanov.
Alexandra a murit pe 18 august, după ce a fost ignorată de medici timp de 7 ore, deși avea dureri groaznice. Ultimul mesaj a fost către mama ei: „Nu mai am aer”, mama sa a plecat în grabă la spital, însă fata era deja la Terapie Intensivă, însă medicii nu au mai putut-o salva.
Ultimul mesaj al tinerei a devenit simbolul protestelor, dar și a luptei împotriva unui sistem sanitar bolnav. Carmen Oprișanu și Mariana Pitrop sunt medicii care s-au ocupat de tânără.
Alexandra Ivanov ar fi împlinit, luni, 11 septembrie 26 de ani, dar și 7 ani de căsnicie. Ieri, familia și prietenii au mers la mormântul ei, unde preoții au făcut și o slujbă. Potrivit imaginilor postate pe Facebook de fratele Alexandrei la slujbă au fost prezenți și cei trei copii ai Alexandrei.