3 greșeli majore care îți strică grădina. Lucrurile pe care nu trebuie să le mai ignori niciodată

de: Sabina Anastasia
02 08. 2022

Când vine vorba despre grădinărit, niciodată nu trebuie sfidate regulile de bază. Dacă vrei să cultivi culturi bogate de plante, legume sau fructe, asigură-te mai întâi de toate că știi foarte bine care sunt principiile de bază. Apoi, poți să îți îmbunătățești obiceiurile. De multe ori, bogăția culturilor este pusă pe seama norocului, însă cultivarea plantelor presupune o implicare directă încă de la bun început. Află ce greșeli pe care le faci în grădină trebuie să le eviți.

Greșeli pe care le faci în grădină

Dacă vrei să te dedici într-adevăr grădinăritului și să te bucuri de rodul muncii tale, nu mai fă niciodată aceste greșeli! Află care sunt greșelile pe care le fac mulți în grădină. Nu ignora solul în care cultivi plantele, nu le planta în mod eronat și nu supraaglomera culturile. Dacă ești atent la aceste trei principii de bază, vei observa că grădinăritul are mai mult de-a face cu metoda de cultivare decât cu norocul.

Nu descuraja, însă. Oricine îți spune că a devenit specialist în grădină doar pe baza informațiilor de la orele de științe din școala primară nu îți zice adevărul. Grădinăritul presupune învățarea multor lucruri noi, dar și disponibilitatea de a investi în grădina ta.

Indiferent dacă este vorba despre un specialist sau despre cineva aflat la început de drum, grădinăritul presupune efectuarea greșelilor. Erorile vor fi cele din care vei învăța unde greșești, când și ce trebuie să faci diferit pentru a remedia problema. Află în rândurile următoare cum afectează greșelile amintite mai sus culturile din grădina ta.

Nu ignora aceste lucruri niciodată

Fie că este vorba despre cultivarea unei plante de interior, în ghiveci, fie că este vorba despre grădina de legume din curtea casei, tipul de sol în care sunt plantate răsadurile joacă un rol deosebit de important în dezvoltarea acestora. Solurile asigură ancorarea rădăcinilor, rețin apa și substanțele nutritive necesare plantelor.

În soluri trăiesc o multitudine de microorganisme care fixează azotul și descompun materia organică, precum și armate de animale microscopice, precum râmele și termitele. Trebuie să fim atenți atât la felul în care arată solul la exterior, cât și la interior. Dacă plantați semințe sau răsaduri în pământ, este crucial să testați înainte nivelul PH-ului solului, pentru a afla dacă este potrivit pentru ceea ce doriți să cultivați.

Nu planta niciodată plantele în mod eronat – și aici facem referire la semințe sau răsaduri. Fiecare dintre acestea are nevoie de condiții diferite de plantare pentru a se dezvolta și a înflori. O plantă poate să aibă nevoie de lumină solară mult sau doar parțial. Temperaturile pot varia, de asemenea, în funcție de semințe sau răsaduri. Nu ignora niciodată instrucțiunile și nu încerca să improvizezi când vine vorba despre plantare, recomandă Life Hacker.

Citește și: Cele mai mari greșeli pe care le fac românii cu florile. De ce mor în ghiveci, de fapt

Ai grijă să nu supraaglomerezi grădina. Chiar dacă îți plac culturile bogate și dese. Din punct de vedere estetic, o astfel de grădină poate să arate superb. Însă plantele nu se pot dezvolta în mod sănătos dacă sunt mereu sufocate.