27 de tineri români au murit și peste 3 miliarde de lei au fost cheltuiți în Afganistan. Războiul în care am fost aruncați

de: Ștefan R. Apostol
17 08. 2021

Războiul declanșat în Afganistan și-a luat doza de sacrificii. Fie că vorbim de soldați americani, sau soldați români, războiul afgan a avut parte de costuri imense, dar și sacrificii pe măsură. Într-un raport emis de Casa Albă în aprilie, erau anunțate costurile americane cu războiul din Afganistan. Conform raportului, America a cheltuit peste 2 trilioane de dolari în efortul de război de aici. România, partener NATO, a cheltuit peste 3 miliarde de lei. Dacă facem un bilanț și al pierderilor de vieți omenești, cifra se ridică la 27 de soldați români.

A fost publicat „Proiectul Costul Războiului”. Bilanțul războiului din Afganistan este dramatic

„Costs of War Project – Afganistan” și-a detaliat cele mai recente estimări, constatând că cea mai mare parte a banilor provin din 933 miliarde de dolari din finanțare de urgență ai Departamentulului Apărării (DOD). Restul include 443 miliarde de dolari în creșterea bugetului de bază DoD pentru a sprijini războiul. Alte 296 miliarde dolari au fost aloate pentru îngrijirea veteranilor. Au mai fost adăugați 59 miliarde dolari în fonduri de urgență de stat.

„Aceste fonduri nu includ totuși suma pe care guvernul Statelor Unite este obligat să o cheltuiască pentru îngrijirea pe viață pentru veteranii americani ai acestui război. Nu include plățile viitoare ale dobânzilor pentru banii împrumutați pentru finanțarea războiului.

Cheltuielile DoD, cu peste 900 de miliarde de dolari în Afganistan, reprezintă vârful aisbergului. Costurile războiului din Afganistan includ escaladarea acestuia în Pakistan. Include milioane de refugiați și persoane strămutate, valoarea vieții combatanților și necombatanților și necesitatea de a avea grijă de veteranii Americii”, a declarat Neta Crawford, cercetătorul principal al proiectului.

Joe Biden își menține decizia de retragere a trupelor

Într-o alocuțiune publică, președintele american Joe Biden, a explicat și justificat decizia de retragere a trupelor americane de pe teritoriul afgan, acum într-un haos total.

”Ne-am dus în Afganistan în urmă cu aproape 20 de ani, cu obiective clare. Să îi prindem pe cei care ne-au atacat la 11 septembrie 2001 și să ne asigurăm că al-Qaeda nu poate folosi Afganistanul ca bază pentru a ne atacă din nou. Am făcut asta. Misiunea noastră în Afganistan nu trebuia niciodată să fie construirea națiunii, nu trebuia să creăm o democrație centrală.

Îmi mențin decizia. Am promis mereu poporului american că voi fi direct. Adevărul este că totul s-a desfășurat mai repede decât am anticipat. Ceea ce s-a întâmplat este faptul că liderii politici din Afganistan au renunțat și au fugit din țară, iar armata afgană a cedat în unele cazuri fără a încerca măcar să lupte. Trupele americane nu pot și nu trebuie să lupte într-un război și să moară într-un război pe care forțele afgane nu sunt dispuse să îl ducă.”, declară Joe Biden.

Sacrificiile făcute de România în războiul afgan

Au fost mulți bărbații și multe femei care au slujit sub NATO în Afganistan. Odată cu începerea războiului din Afganistan, România, partener NATO, trimitea 265 de soldați și 15 medici.

Aproape 19 ani mai târziu, participarea României la misiunea NATO în Afganistan a crescut la 693 de soldați. Astfel România devenea al cincilea cel mai mare contribuitor în efortul militar alături de Statele Unite, Marea Britanie, Germania și Italia.

Guvernele române succesive au încercat să valorifice acest angajament pentru a câștiga favoruri în altă parte, dar a avut un preț mare. Din  păcate 27 de soldați români au fost uciși pe scenele de luptă din Afganistan.

Criticii spun că recompensa a fost limitată, nu în ultimul rând având în vedere faptul că românii au încă nevoie de vize pentru a călători în SUA. Soldații români care au servit în Afganistan, întorși acasă, majoritatea au vorbit despre „onoarea” de a-și servi țara și de a contribui la poziția sa globală.

România a plătit trupelor românești sume suplimentare cuprinse între 21.000 și 25.000 de euro pentru o desfășurare de șase luni. Conform unor documente oficiale, România a cheltuit pentru eforturile de război din Afganistan peste 3 miliarde de lei.

România își onorează trupele căzute în Afganistan

Pe 21 iulie, anul curent, statul român a decis să-și onoreze cei 27 de tineri soldați români căzuți pe fronturile din Afganistan. Misiunea României de aproape două decenii în Afganistan se apropie de sfârșit. Statul român a adus un omagiu celor peste 32.000 de bărbați și femei desfășurați acolo pentru a lupta împotriva talibanilor în țara devastată de război.

Într-o ceremonie solemnă condusă de președintele Klaus Iohannis, România și-a onorat cei 27 de soldați uciși în timpul misiunii sale de 19 ani în Afganistan, cea mai lungă din istoria militară a țării.

Războiul s-a încheiat în iunie anul trecut, după decizia SUA de a se retrage din Afganistan.