29 dec. 2021 | 17:04

’25.000 de cazuri de covid în România’. Ce ne așteaptă mai curând decât ne așteptam, avertismentul crunt

Sănătate
’25.000 de cazuri de covid în România’. Ce ne așteaptă mai curând decât ne așteptam, avertismentul crunt
Valul 5 de pandemie este mult mai aproape, decât ne-am așteptat

Suntem pe final de an, iar predicțiile speciliștilor cu privire la valul 5 sunt tot mai sumbre. Rămâne neclar dacă varianta Omicron cauzează o boală mai puțin severă. Dar chiar dacă acest lucru este adevărat, spitalele ar putea fi în continuare copleșite de numărul mare de cazuri.

Valul 5 de pandemie este mult mai aproape, decât ne-am așteptat

Există tot mai multe dovezi că noua variantă Omicron a coronavirusului este capabilă să se răspândească rapid în populațiile cu imunitate împotriva altor variante de coronavirus.

Aceasta a ajuns deja în multe țări și se pare că este pregătită să provoace un val uriaș de infecții în întreaga lume. Marea necunoscută este dacă este mai mult sau mai puțin probabil ca varianta Omicron să provoace boli grave și decese.

În Africa de Sud, unde varianta a fost detectată pentru prima dată, numărul cazurilor crește chiar mai rapid decât în timpul valurilor anterioare, numărul cazurilor dublându-se la fiecare trei-patru zile.

Răspândirea rapidă din Africa de Sud nu reflectă neapărat ceea ce se va întâmpla în alte părți. Varianta beta care a fost depistată pentru prima dată în Africa de Sud și care a provocat cel de-al doilea val nu a dus la creșteri similare ale numărului de cazuri în alte națiuni. Cu toate acestea, există semne că varianta Omicron a luat deja avânt și în diferite țări.

De exemplu, în Marea Britanie se înregistrează o creștere rapidă a așa-numitelor abandonuri ale genei S în cadrul testelor PCR covid-19. Acesta este un fenomen care se întâmplă atunci când o variantă are anumite mutații în gena pentru proteina sa de spike.

Danemarca are 200 de cazuri noi de infectări cu Omicron

Este probabil ca acest lucru să se datoreze variantei Omicron. Danemarca, care face foarte multe secvențieri, a detectat deja aproape 200 de cazuri de covid-19 cauzate de această variantă.

Principalul motiv pentru care varianta Omicron e răspândește atât de repede pare a fi faptul că este excelent în a eluda imunitatea prealabilă, spun cercetătorii. Cercetătorii din Africa de Sud au descoperit că riscul de reinfectare este mult mai mare în cazul variante noi.

România are previziuni sumbre legate de varianta Omicron

Acest lucru sugerează că riscul ca persoanele vaccinate să se infecteze este, de asemenea, mult mai mare decât în cazul Delta. Rapoartele inițiale de caz susțin acest lucru.

De exemplu, din cele 11 cazuri Omicron înregistrate până acum în Israel, șase sunt la persoane care au primit trei doze de vaccin Pfizer.

Recentele studii locale, făcute de Centrul Naţional pentru Supravegherea şi Controlul Bolilor, aduc vești îngrijorătoare, mai ales pentru prima lună a anului viitor.

„E posibil să fie mult mai multe decât 25.000 de cazuri pe zi”

Conform directorului instituției, medicul Adriana Pistol, valul 5 al pandemiei ar putea veni mult mai repede, decât se aștepta. Acest lucru, mai spune specialistul, s-ar putea întâmpla și datoriă vitezei de transmitere comunitară a variantei Omicron, iar maximul ar fi de 31 zile.

„Avem un risc foarte mare a răspândirii Omicron, tulpină cu rată de transmisibilitate mult mai crescută decât cea anterioară Delta. Previziunile noastre arată că este posibil ca maximul de cazuri atins în valul anterior să fie atins mult mai repede în situația prezentă. E posibil să fie mult mai multe decât 25.000 de cazuri pe zi.

Vaccinarea e singura măsură care previne formele severe de îmbolnăvire. Este posibil ca maximul atins în valul Delta (în 52 de zile) să fie atins în cazul Omicron cu trei săptămâni mai repede (în 31 zile). E posibil ca până la jumătatea lunii ianuarie Omicron să depășească jumătate din tulpinile secvențiate. S-ar putea să devină dominantă. La sfârșitul lunii ianuarie este posibilă ca ea să devină comunitară.”, spune medicul Adriana Pisto, conform Digi 24.

Parteneri
De ce a murit Ilina Pârvu de la Visuri la Cheie
Redactia.ro
Zodiile care își schimbă destinul după Sfântul Ion 2025! Viața lor înflorește după ani de chin
Click.ro
O femeie, fost ofițer de penitenciar, a fost condamnată la 15 luni de închisoare, după ce a fost filmată făcând sex cu un deținut
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Imagini din casa în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă, alături de fiul lor. Apartamentul e decorat în alb și bej și e pe două etaje / FOTO
Unica.ro
Mircea Badea, un amănunt neobservat de nimeni. Care e problema cu bolidul lui David Popovici
EVZ.ro
Cât de mult a schimbat-o divorțul pe Karmen Minune. La ce concluzie a ajuns artista după separarea de tatăl fetiței sale
Spynews
Șoc pentru Călin Georgescu. A venit anunțul de retragere: Pur și simplu, amenință cu moartea
Capital.ro
Toată lumea vorbește acum despre Sebastian Stan, iar detalii dureroase au ieșit la iveală. Ce s-a întâmplat în Constanța, în copilăria lui. Cine e, de fapt, mama lui
Avantaje
RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind INDEXAREA PENSIILOR! Guvernul, OBLIGAT să le MĂREASCĂ
Mediaflux
Ce declarație de dragoste i-a făcut Daniel Niculae Cristinei Ich! Și-a exprimat sentimentele public pentru prima dată | FOTO
Spynews.ro
Zodiile care vor avea 5 ani plini de noroc, începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă a lor: succes uriaș, mai ales financiar, călătorii în străinătate
Realitatea.net
Ce a putut să pătească Ramona Olaru, pe aeroport, în SUA. Vedeta a fost verificată la sânge de autorități
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro