19 ani de la 11 septembrie 2001. Atacurile teroriste au răvășit America, atunci. Ce cere acum un judecător federal

de: Ștefan R. Apostol
11 09. 2020

Într-o marți dimineață din septembrie 2001, experiența americană cu terorismul a fost modificată fundamental. Peste două mii de oameni au fost uciși ca urmare a atacurilor directe din New York, Washington, D.C. și Pennsylvania.

11 septembrie 2001, sau cum se vede America la 19 ani de la atentate

Acea zi neagră a făcut aproape 3000 de victime. Mai multe mii, inclusiv mulți prim-respondenți, și-au pierdut mai târziu viața din cauza complicațiilor de sănătate cauzate de faptul că lucrau sau se aflau în apropierea Punctului Zero.

Atacurile din 11 septembrie au fost comise de teroriștii Al-Qaida. Au dus la aproape 18 ori mai multe decese decât cel de-al doilea atac terorist din America. Este vorba de atacul din Oklahoma City, care a avut loc cu 15 ani mai devreme. Această pierdere intensă a vieții a însemnat că atacurile din 11 septembrie au ajuns să simbolizeze terorismul pentru mulți americani.

Dar concentrarea exclusivă asupra grupurilor extremiste islamiste precum al-Qaida atunci când investighează, cercetează și dezvoltă politici de combatere a terorismului nu se aliniază neapărat la ceea ce ne spun cifrele.

11 septembrie 2001: o națiune transformată

La 8:46 în dimineața zilei de 11 septembrie 2001, Statele Unite avea să-și schimbe total fața. Un avion lovește Turnul de Nord al World Trade Center din Lower Manhattan. La 9:03, un al doilea avion a lovit Turnul de Sud. Focul și fumul se ridicau în aer. Oțel, sticlă, cenușă și corpuri au căzut dedesubt. Turnurile Gemene, unde până la 50.000 de persoane lucrau în fiecare zi, ambele s-au prăbușit mai puțin de 90 de minute.

La 9:37 în aceeași dimineață, un al treilea avion s-a izbit de fața vestică a Pentagonului. La 10:03, un al patrulea avion de linie s-a prăbușit într-un câmp din sudul Pennsylvania. Acesta fusese îndreptat spre Capitolul Statelor Unite sau Casa Albă și a fost forțat să coboare de pasageri eroici înarmați cu știința că America era atacată.

Peste 2.600 de persoane au murit la World Trade Center, 125 au murit la Pentagon, 256 au murit în cele patru avioane. Numărul morților l-a depășit pe cel de la Pearl Harbor în decembrie 1941.

Această durere nemăsurată a fost provocată de 19 tineri arabi care acționau la cererea extremiștilor islamiști cu sediul în îndepărtatul Afganistan. Unii se aflau în Statele Unite de mai bine de un an, amestecându-se cu restul populației.

11 septembrie 2001, ziua fatidică pentru America

Patru aveau pregătire ca piloți, ceilalți nu erau educați.  Totodată, ei vorbeau engleza slab, sau aproape deloc. În grupuri de patru sau cinci, purtând cu ei doar cuțite mici sau spray cu piper, au deturnat cele patru avioane și le-au transformat în rachete ghidate de moarte.

De ce au făcut asta? Cum a fost planificat și conceput atacul? Cum a eșuat guvernul SUA să îl prevadă și să îl prevină? Ce putem face în viitor pentru a preveni acte de terorism similare?

Din punct de vedere istoric, Statele Unite au găzduit adepții multor tipuri de ideologii extremiste. Cercetările arată că cele mai importante două amenințări actuale sunt motivate de extremismul islamist și extremismul de dreapta.

11 septembrie, un șoc, nu o surpriză

Atacurile din 11 septembrie au fost un șoc, dar nu ar fi trebuit să fie o surpriză. Extremiștii islamiști au dat o mulțime de avertismente că intenționează să omoare americani. Și totul anunțat ca fiind fără discriminare și în număr mare. Usama Bin Ladin nu va apărea ca o amenințare semnalată până la sfârșitul anilor 1990. Dar amenințarea terorismului islamist a crescut de-a lungul deceniului.

În februarie 1993, un grup condus de Ramzi Yousef a încercat să doboare World Trade Center cu un camion bombă. Au ucis șase și au rănit o mie. În octombrie 1993, membrii tribului somalez au doborât elicoptere americane.

Atunci au ucis 18 persoane și rănit 73 într-un incident care a devenit cunoscut sub numele de „Black Hawk Down”. Ani mai târziu, se va afla că acei tribali somali au primit ajutor de la Al Qaeda.

La începutul anului 1995, poliția din Manila a descoperit un complot al lui Ramzi Yousef pentru a arunca în aer o duzină de avioane americane peste Pacific. În noiembrie 1995, o mașină bombă a explodat în fața biroului managerului de programe al SUA pentru Garda Națională Saudită din Riyadh.

Atentatul a ucis cinci americani. În iunie 1996, un camion bombă a demolat complexul de apartamente Khobar Towers din Dhahran, Arabia Saudită ȘI acel atentat a ucis 19 militari americani și rănind sute. Atacul a fost efectuat în primul rând de Hezbollahul saudit, o organizație care primise ajutor de la guvernul Iranului.

Atacurile teroriste au răvășit America

Până în 1997, comunitatea de informații din SUA îl considera pe Bin Ladin ca un finanțator al terorismului, nu ca un lider terorist. În februarie 1998, Osama Bin Ladin și alți patru au emis o fatwa în stil propriu. Atunci au declarat public că este decretul lui Dumnezeu ca fiecare musulman să încerce tot ce poate pentru a ucide orice american, militar sau civil.

În august 1998, grupul lui Bin Ladin, Al Qaeda, a efectuat atacuri cu camion cu bombă aproape simultane asupra ambasadelor SUA din Nairobi, Kenya și Dar es Salaam, Tanzania. Atacurile au ucis 224 de persoane, inclusiv 12 americani, și au rănit alte mii.

11 septembrie: Judecătorul magistrat al SUA, Sarah Netburn, încearcă elucideze cazul atentatelor

În decembrie 1999, poliția iordaniană a stricat un complot pentru bombardarea hotelurilor și a altor locuri frecventate de turiștii americani. Un agent vamal al SUA l-a arestat pe Ahmed Ressam la frontiera canadiană a SUA. Acesta făcea contrabandă cu explozivi destinați unui atac pe aeroportul internațional din Los Angeles.

În octombrie 2000, o echipă al Qaeda din Aden, Yemen, a folosit o barcă cu motor plină de explozivi pentru a arunca în aer un distrugător american. Era vorba de vasul USS Cole, care aproape a fost scufundat, ucigând 17 marinari americani.

Atacurile din 11 septembrie asupra World Trade Center și Pentagon au fost mult mai elaborate. Au fost precise și mai distructive decât oricare dintre aceste atacuri anterioare. Dar, până în septembrie 2001, puterea executivă a guvernului SUA, Congresul, mass-media și publicul american primiseră avertismente clare.

Ce cere acum un judecător federal

După atacurile teroriste tragice și catastrofale din 11 septembrie 2001, avocații Motley Rice au condus și continuă să conducă acuzația de a dezvolta litigii complexe revoluționare împotriva finanțatorilor și susținătorilor materiali ai organizației teroriste al Qaeda.

În concordanță cu filosofia de descoperire a lui Ron Motley, co-fondatorul târziu al lui Motley Rice, „nici o piatră rămasă neîntoarsă”, avocații lui Motley Rice trag în judecată cazul în temeiul Legii antiteroriste (ATA) pentru familiile din 11 septembrie care cer responsabilități pentru sprijinul material acordat al-Qaeda.

În același timp, Judecătorul magistrat al SUA, Sarah Netburn, încearcă să ajungă la fundul revendicărilor alarmante de amenințări aduse martorilor. Este vorba de cazul care dispută implicarea Arabiei Saudite în atentatele teroriste din 11 septembrie.

Judecătorul federal a ordonat avocaților să prezinte în detaliu în mod privat amenințările făcute împotriva martorilor care ar putea face parte din depunerile care au drept scop să demonstreze că regatul a fost implicat în 11 septembrie. Cazul se referă la un număr de 24 de actuali şi foşti oficiali saudiți care trebuiesc audiaţi în legătură cu atacurile din 11 septembrie 2001.. Printre oficiali se numără prinţul Bandar, fostul ambasador în Statele Unite şi şeful acestuia de cabinet.