13 ani de la exploziile din Mina Petrila, soldate cu 13 morţi. A fost una dintre marile dezastre miniere produse în Valea Jiului în ultimele decenii
Au trecut 13 ani de la exploziile din mina Petrila, una dintre cele mai vechi din Valea Jiului. Două mari explozii au avut loc pe 15 noiembrie 2008, atunci când 13 mineri și salvatori și rănirea altor 15. Exploatarea minieră a fost închisă în anul 2015.
13 ani de la catastrofa care a cutremurat Valea Jiului
Pe 15 noiembrie, în jurul orei trei după-amiază a avut loc o explozie într-un abataj al Minei Petrila, din cauza unor acumulări în exces de gaz metan, care a provocat moartea a opt mineri. De asemenea, alți opt salvatori minieri aflați în subteran în acel moment au suferit arsuri grave.
O altă explozie avea să urme viața altor cinci mineri și salvatori, patru ore mai târziu, și rănirea altor oameni. Cele două explozii au avut loc la o adâncime de circa 1.000 de metri. Ambele au fost cauzate de acumularea gazelor toxice în mină.
„Când am intrat în subteran, împreună cu salvatorii, am avut un sentiment de teamă cumplită. Aveam senzaţia că oamenii pe care îi văzusem înainte de a intra în subteran mă privesc pentru ultima oară.
În momentul în care ne-am apopiat de acel loc, în prima zi cei pe care trebuia să îi recuperăm erau la o intersecţie a două galerii unde era şi o bandă transportoare. Era dramatică imaginea lor. Nu am putut să îmi stăpânesc emoţiile în faţa oamenilor, de plâns”, îşi aminteşte Constantin Jujan, fostul director al EM Petrila, la postul de radio Mondo TV.
După explozii, miniera din Petrila a intrat în declin
După tragedia din 2008, mina în care lucrau 2.000 de oameni a intrat în declin. La acea vreme, situația economică în care se afla cea mai veche mină din Valea Jiului era una dificilă, iar teama față de producerea unor accidente a grăbit sfârșitul minei.
„La vremea respectivă, îmi aduc aminte, primul procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara a avut o discuţie cu mine la reluarea activităţii şi mi-a spus: ”, afirmă Constantin Jujan, fostul director al EM Petrila.
Mina a continuat să funcționeze, însă la o treime din capacitate. Treptat, numărul minerilor s-a redus până la aproximativ 250 în decembrie, anul 2015. Tot atunci a fost oprită activitatea de extracție.
Foștii șefi ai exploatării au fost pedepsiți pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și nerespectarea măsurilor de protecție a muncii în cazul accidentului colectiv de muncă.
După ce a fost închisă mina, majoritatea clădirilor au fost dezafectate și demolate. Oamenii au înființat aici și un muzeul al Salvatorului minier în anul 2018, în incinta fostei Mine Petrila.