112 ani de la naşterea lui Arsenie Boca. Detalii neştiute despre părintele atât de îndrăgit de creştini
S-au împlinit 112 ani de la nașterea lui Arsenie Boca, considerat unul dintre cei mai mari duhovnici ai secolului trecut. El s-a născut la data de 29 septembrie 1910, la Vața de Sus, Hunedoara. La mormântul său de la Mănăstirea Prislop din Țara Hațegului, se perindă zilnic sute de pelerini.
112 ani de la naşterea lui Arsenie Boca
Arsenie Boca a fost ieromonah, teolog și artist plastic ortodox român, stareț al Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus și apoi al Mănăstirii Prislop. Deoarece personalitatea sa atrăgea mii de credincioși, el a fost hărțuit de Securitate. De asemenea, în anii ’40, Arsenie Boca petrecut o perioadă la o mănăstire de pe Muntele Athos.
Arsenie Boca a studiat la Gimnaziul ortodox „Avram lancu” din Brad (1922-1929), Academia Teologică „Andreiană” din Sibiu (1929-1933), la Academia de „Belle Arte” din București, apoi și a urmat un stagiu de documentare la Muntele Athos. Ar fi vrut să devină aviator, însă pentru că familia nu putea să îl susțină financiar la București, el a ales Facultatea de Teologie din Sibiu, acolo unde și-a impus și o disciplină austeră.
În anul 1940, el a fost tuns în monahism la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, sub numele de Arsenie, iar la începutul anului 1951 acesta a fost arestat de autoritățile comuniste.
Arsenie Boca a fost în detenție la Aiud, Baia Sprie, Ocnele Mari și nouă luni la Canalul Dunăre-Marea Neagră. La eliberarea din primăvara lui 1952, Arsenie Boca a revenit la Mănăstirea Prislop, unde a participat la slujbe, a pictat și a lucrat în obștea mănăstirii. În anul 1955, el a fost anchetat la Timișoara și a suferit alte șase luni de detenție.
După ce Mănăstirea Prislop a fost închisă, Arsenie Boca a fost exclus din monahism, pribegind prin București și prin alte părți ale țării. I s-a permis să se reîntoarcă la Prislop spre sfârșitul vieții.
Profețiile lui Arsenie Boca
Arsenie Boca a murit la data de 28 noiembrie 1989 și a fost înmormântat la Mănăstirea Prislop. Mormântul său a devenit un loc de pelerinaj pentru mii de credincioși, la fel și chilia săpată în stâncă și izvorul de lângă Mănăstirea Brâncoveanu.
Numărul pelerinilor și rugăciunile lor rămân mărturii despre dragostea pe care credincioșii o mențin față de cel supranumit „Sfântul Ardealului”. Se știe că după moartea părintelui, i s-au atribuit mai multe prorociri și previziuni.
Una dintre prorocirile făcute în timpul vieții i-a vizat pe foștii conducători Nicolae și Elena Ceaușescu, uciși în zi de sărbătoare. Conform relatărilor nepoatei duhovnicului, Arsenie Boca a prezis moartea soților Ceaușescu.
„Prin anii ’80, Părintele Arsenie a fost dus şi la Ceauşescu, care l-a întrebat: „Hai, popo, am auzit că tu prezici soarta unui om. De mine ce ştii?”. Şi Arsenie i-a spus: „Într-o zi de mare sărbătoare veţi fi omorâţi amândoi”.
Nepoata duhovnicului a mai relatat faptul că soții Ceauşescu nu au crezut cele spuse de părinte, însă vorbele sale aveau să se adeverească în timp.