11 tipuri de înghețată pe care să le savurezi în prima lună de toamnă
Înghețata este un desert rece creat din produse lactate, cum ar fi laptele și smântâna, combinate cu asezonare și îndulcitori precum zahărul. Această mixtură este creată încet la rece pentru a preveni formarea cristalelor de gheață, acest lucru rezultând o înghețată neted structurată. Înghețata poate fi într-o mare varietate de feluri, de obicei aditivi cum ar fi fulgi de ciocolată, sau chipsuri, ornamente cum ar fi ciocolata sau carameaua, nucile, fructele și dulciurile. Unele din cele mai folosite feluri de înghețată sunt vanilia, ciocolata, căpșuni și vafele (în combinație cu cele trei feluri).
11 tipuri de înghețată pe care trebuie să le savurezi
Indiferent dacă este la cornet, la pahar sau pe băţ, de la dozatorul de pe stradă sau din gelateriile de lux, nimeni nu poate rezista desertului de vară, mai ales că zilele caniculare par să nu se mai termine. Sunt puţini românii care-şi refuză desertul răcoros, în ciuda crizei care le bântuie buzunarele. Inghețata este unul dintre cele mai apreciate deserturi din lume și dulcele preferat în timpul verii. Cu mulțime de arome și gusturi, înghețata este prezentă pe toate continentele.
Se spune că preferințele pentru anumite gusturi se creează încă din copilarie și tind să rămână aceleași pentru tot restul vieții. Înghețata poate avea gusturi clasice de ciocolată, vanilie și fructe de pădure, dar și arome mai complexe, precum înghețata de Kinder Bueno, Oreo sau Rafaello.
Tipuri de înghețată
În funcţie de ingredientele folosite îngheţata poate fi:
- De fructe, care se caracterizează printr-un conţinut mare de zahăr, gust acrişor, lipsa produselor lactate în compoziţie, sucul de fructe sau siropul de fructe reprezentând 15-25% din amestec;
- Cu fructe, care se caracterizează prin aceea ca au înglobate în masa de îngheţată după freezerare un anumit fruct (fructe întregi sau sub forma de piure;
- De lapte, la care mixul este pe bază de produse lactate, dar conținutul de grăsime este de numai 2-5%. Aromatizarea se face cu cacao, cafea, vanilie, fistic sau fructe;
- De frişca, la care mixul este pe bază de produse lactate, dar conținutul de grăsime este de 10-12%;
- Parfait, care e îngheţata pe bază de lapte și ouă cu un conţinut ridicat de grăsime (>12%), iar conținutul total de substanţă uscată trebuie să ajungă la aproximativ 40%;
- Casată, care este o îngheţată pe bază de produse lactate, obţinută prin stratificarea diferitelor sortimente de îngheţata, de regulă colorată diferit;
- Spuma, care reprezintă un produs pe bază de smântâna dulce bătută cu zahăr până la textura de frişcă, cu adaos de coloranţi și arome;
- „Lacto”, pe bază de zer, lapte fermentat sau iaurt, putând conţine sucuri de fructe si zahar, cu o consistenta mai puţin fină, datorită înglobării unei cantităţi mai reduse de aer;
- “Sufleu”, care reprezintă un tip de îngheţata cu un conţinut redus de grăsime (aproximativ 3%), cu adaos de gălbenuşuri de ouă sau melanj de ouă;
- „Mellorine”, care este o îngheţată la care grăsimea din lapte a fost înlocuită cu grăsime vegetală;
- Dietetică, la care zaharul este înlocuit cu un înlocuitor nenutritiv, iar conținutul în grăsime este redus (<1%) sau mediu (aproximativ 15%).