10 zile din octombrie care nu au existat. Secretul timpului fantomă din 1582

de: Sabina Anastasia
11 10. 2023

Ne-am obișnuit ca un calendar să indice data și ziua exactă când are loc un eveniment. Doar că pentru a ajunge într-o astfel de etapă au avut loc multe schimbări. 10 zile din octombrie 1582 nu au existat niciodată. Cine trecea granița dintr-o țară în alta putea, atunci, să călătorească în timp la propriu.

10 zile din octombrie 1582 nu au existat niciodată

O informație surprinzătoare pentru mulți utilizatori online a devenit virală pe rețelele sociale în ultimele zile. Într-un material publicat pe Instagram se arată că, în anul 1582, 10 zile din luna octombrie nu au existat. Practic, s-a făcut saltul de la data de 4 octombrie la 15 octombrie.

Multora nu le-a venit să creadă, însă informația este corectă. Poate fi verificată inclusiv pe aplicațiile de tip calendar de pe dispozitivele mobile actuale. 10 zile din luna octombrie 1582 nu au existat niciodată. Puțini știu care este povestea din spatele timpului fantomă.

Greșeala din calendar care a dat timpul peste cap

Din anul 45 î.Hr. până în 1582 d.Hr., calendarul iulian, denumit astfel după Iulius Cezar, a fost folosit de către toate națiunile din lumea occidentală. Acesta a organizat timpul într-un an constituit din 12 luni, format dintr-un ciclu de 3 ani de câte 365 de zile și 1 an de 366 de zile.

Calendarul iulian a fost predominant în lumea creștină, în primul mileniu al erei noastre, și a înlocuit calendarul republican roman. A reprezentat o îmbunătățire a organizării timpului, însă cei care l-au inventat au făcut o greșeală: au adăugat 11 minute și 14 secunde în plus față de anul tropic.

La ce se referă anul tropic sau anul solar

Important! Un an tropic/ solar face referire la timpul necesar Soarelui să revină în aceeași poziție inițială, așa cum este văzut de pe planeta Pământ, potrivit Britannica.

Rezultatul greșelii efectuate în calendarul iulian a condus la o deviere a timpului cu aproximativ o zi la fiecare 128 de ani. Astfel, echinocțiile sezoniere nu mai aveau loc în același moment al anului, iar Paștele creștinilor nu mai putea fi sărbătorit în anotimpul potrivit.

Cu ce soluție a venit Papa Grigore al XIII-lea

Pentru a remedia această problemă, Papa Grigore al XIII-lea a pus bazele unui nou calendar, în anul 1582, pentru a-l înlocui pe cel iulian. Calendarul gregorian, fiindcă așa a fost denumit, a prezentat un salt peste 10 zile din luna octombrie, cu un scop foarte bine definit.

Citește și: Tu știi ce înseamnă denumirile lunilor anului?

Octombrie 1582 a fost luna în care s-a făcut trecerea de la data de 4 octombrie la 15 octombrie, pentru a compensa zilele acumulate în plus în calendarul iulian, stabilindu-se astfel o contabilizare mai exactă a anilor bisecți. În acest fel, s-a evitat și acumularea de zile în plus în calendar pe viitor.

În 1582 se călătorea în timp – la propriu!

Totuși, o decizie atât de radicală nu a putut fi implementată fără complicații. Țările protestante și ortodoxe nu au dorit să respecte indicații de la papă, astfel încât au refuzat noul calendar. Rezultatul a fost o decalare a timpului cu 10 zile, în așa fel încât se putea călători efectiv în timp.

Citește și: Când este următorul an bisect. Cum se calculează și de ce se adaugă o zi în plus în calendar

Europa catolică – Austria, Spania, Portugalia, Italia, Polonia și statele catolice din Germania – a sărit brusc înainte cu 10 zile în calendar, față de celelate state. În acea perioadă, când o persoană se deplasa dintr-un stat dintre cele enumerate în altul, călătorea efectiv înainte sau înapoi în timp.