10 filme cu Florin Piersic pe care trebuie să le vezi. Cel mai iubit actor român, renumit pentru versatilitatea sa
Florin Piersic, unul dintre cei mai îndrăgiți și talentați actori români, a strălucit pe marile ecrane de-a lungul unei cariere impresionante. Cu un talent remarcabil și o prezență carismatică, Piersic a devenit unul dintre pilonii cinematografiei românești, lăsând o amprentă de neuitat în inimile spectatorilor. Iată o listă cu 10 filme în care Florin Piersic a jucat roluri memorabile și care merită să fie văzute.
Zestrea Domniței Ralu (1971)
„Zestrea Domniței Ralu” este o peliculă românească din 1971, regizată de Dinu Cocea și bazată pe un scenariu scris de Eugen Barbu și Mihai Opriș, fiind un proiect care a cucerit milioane de români, încă de la prima vizionare.
El este cel de-al cincilea film din seria Haiducii. Rolurile principale sunt interpretate de Florin Piersic, Marga Barbu, Toma Caragiu, Constantin Codrescu, Aimée Iacobescu, Mihai Mereuță și Colea Răutu.
După arestarea lui Anghel Șaptecai (Florin Piersic), domnița Ralu (Aimée Iacobescu) și Ianuli (Constantin Codrescu) pleacă la Viena pentru a cumpăra bijuteriile.
Haiducul evadează de la ocnă și o răpește pe Caliopi (Carmen Maria Strujac), soția lui Ianuli, pentru a-l determina pe acesta din urmă să-i dea bijuteriile în schimbul eliberării soției.
După o serie de întâmplări spectaculoase, ceata de haiduci condusă de Anghel reușește să fure caseta cu bijuterii a domniței Ralu.
Pintea (1976)
„Pintea” este un film românesc regizat de Mircea Moldovan, lansat în 1976. Inspirat din viața și aventurile lui Grigore Pintea, un haiduc și luptător pentru dreptate din Maramureș în secolul al XVIII-lea.
Pelicula reprezintă una dintre cele mai apreciate epopee istorice autohtone, care surprinde curajul și determinarea unui erou popular în lupta împotriva tiraniei și nedreptății.
Acțiunea filmului începe când Grigore Pintea, un ofițer român în armata austriacă, se întoarce în satul său natal din Maramureș și descoperă că părinții săi au fost uciși, iar alți săteni au fost torturați de către oamenii grofului Bartolok, care domnea cu cruzime în zonă.
Revoltat de nedreptățile săvârșite, Pintea decide să părăsească armata și să devină haiduc, folosindu-și cunoștințele de tactică și strategie militară pentru a lupta împotriva tiraniei.
Cetei lui Pintea i se alătură numeroși țărani dornici să scape din robie și să lupte pentru libertate și dreptate. Cu determinare și ingeniozitate, protagonistul și oamenii săi reușesc să ocupe Cetatea Chioarului și apoi orașul Baia, provocând panica printre tiranii care îi asupreau pe locuitori.
Trandafirul Galben (1982)
„Trandafirul Galben” este un film românesc din 1982, regizat de Doru Năstase, care face parte din seria Mărgelatu, continuând povestea din „Drumul Oaselor”.
Pelicula aduce în prim-plan aventurile încărcate de suspans și acțiune ale personajului principal, Mărgelatu, interpretat de celebrul actor Florin Piersic, într-un context istoric tumultuos din Muntenia dinaintea Revoluției de la 1848.
Acțiunea filmului se desfășoară în perioada de dinaintea Revoluției de la 1848 și urmărește eforturile lui Mărgelatu și ale organizației conspiraționiste „Frăția” de a aduce armele necesare pentru declanșarea unei revoluții în Țara Românească.
Mărgelatu, interpretat magistral de marele Florin Piersic, își folosește abilitățile și inteligența pentru a proteja odoarele lăsate de domnul Tudor Vladimirescu în grija boierului Stroe Grădișteanu și pentru a le transporta în siguranță în țară, evitând hoții și pe oamenii Agiei.
Haiducii lui Șaptecai (1971)
„Haiducii lui Șaptecai” este un film românesc din 1971, regizat de Dinu Cocea, care face parte din seria Haiducii și este adaptat după un scenariu scris de Eugen Barbu și Mihai Opriș.
Pelicula aduce în prim-plan povestea zbuciumată și plină de acțiune a unei cețti de haiduci conduși de legendarul Anghel Șaptecai, în contextul epocii fanariote din Muntenia.
Acțiunea se desfășoară în Muntenia în plină epocă fanariotă, când domnița Ralu are nevoie de un milion de galbeni pentru a achiziționa o colecție de bijuterii de la Viena.
Domnitorul fanariot instituie un bir asupra văcăritului, ceea ce duce la sărăcirea populației. În acest context, ceata de haiduci condusă de Anghel Șaptecai preia frâiele luptei împotriva tiraniei, încercând să recupereze galbenii smulși cu forța de la oamenii chinuiți.
”De-aș fi…Harap Alb”(1965)
„De-aș fi… Harap Alb” este un film românesc din 1965, regizat de Ion Popescu-Gopo și adaptat liber-parodic după basmul „Povestea lui Harap-Alb” de Ion Creangă. Pelicula aduce în prim-plan aventurile și peripețiile fiului cel mic al unui crai, care se visează a fi Harap Alb, un personaj legendă din basmele românești.
Acțiunea pornește cu prezentarea familiei craiului, care are trei feciori. Cei doi mai mari sunt vrednici, în timp ce mezinul interpretat de Florin Piersic, nu este la fel de ager sau sprinten.
Într-o zi, tânărul aude o poveste despre Harap-Alb și își închipuie cum ar fi ca el însuși să fie acest personaj. Între timp, domnitorul craiului Alb Împărat primește o solie de la fratele său, Verde Împărat, care îl roagă să-i trimită pe unul dintre băieți pentru a-i lăsa împărăția.
Fiul cel mic pornește spre împărăție, întâmpinând pe drum diferite provocări și aventuri. Însoțit de Spânul, protagonistul ajunge la curtea lui Verde Împărat, unde este înșelat să devină sluga acestuia sub numele de Harap Alb.
Însoțit de prieteni noi, Harap Alb pleacă într-o călătorie plină de pericole pentru a-și îndeplini misiunea și pentru a elibera împărăția de sub stăpânirea vrăjitorului Roșu Împărat.
Neamul Șoimăreștilor (1965)
Al cincilea cel mai vizionat film românesc al tuturor timpurilor, „Neamul Șoimăreștilor” un film istoric românesc din 1965, regizat de Mircea Drăgan, o adaptare a romanului omonim scris de Mihail Sadoveanu.
Povestea se desfășoară în Moldova anului 1612, în plin context al luptelor pentru putere dintre Ștefan Tomșa al II-lea și urmașii lui Ieremia Movilă.
Acțiunea se concentrează pe viața lui Tudor Șoimaru, un oștean în armata voievodului Tomșa, descendent dintr-o veche familie de răzeși din Moldova.
Îndrăgostit de frumoasa Magda, fiica boierului Stroie Orheianu, Tudor se găsește într-o situație complicată, fiind sfâșiat între dragostea pentru ea și dorința de a-și face dreptate pentru nedreptățile suferite. Intriga se complică odată cu intervenția cazacilor zaporojeni și cu rivalitățile politice din vremea aceea.
Rolurile principale sunt interpretate de actori talentați precum Florin Piersic, George Calboreanu, Ștefan Ciubotărașu, Colea Răutu, Dina Cocea, Mihai Boghiță, Amza Pellea și Ion Besoiu. Interpretările lor captivante contribuie la atmosfera intensă a peliculei.
Misterele Bucureștilor (1983)
”Misterele Bucureștilor”, peliculă românească din 1983, regizată de Doru Năstase, este al treilea film din seria Mărgelatu. Acțiunea se petrece în Muntenia, în perioada de dinaintea Revoluției de la 1848, într-un context plin de tensiune și conspirații.
Filmul prezintă intrigile și conspirațiile din diverse tabere pentru detronarea domnitorului Gheorghe Bibescu (1842-1848) și declanșarea revoltei populare în București. Subterfugiile politice, rivalitățile dintre facțiuni și tensiunile sociale sunt elemente centrale ale intrigii și contribuie la atmosfera intensă a filmului.
Rolurile principale sunt interpretate de actori remarcabili precum Florin Piersic, Marga Barbu, Szabolcs Cseh, Jean Constantin, Ion Besoiu, George Motoi și Ion Dichiseanu. Talentul și carisma acestor actori aduc la viață personajele complexe și pline de culoare din Bucureștii secolului al XIX-lea.
Totul se plătește (1987)
„Totul se plătește”, un film românesc din 1987 regizat de Mircea Moldovan, reprezintă capitolul final din seria Mărgelatu. Acțiunea se desfășoară în Muntenia, în perioada de dinaintea Revoluției de la 1848, unde protagonistul se vede implicat într-un complot al austriecilor.
Mărgelatu descoperă și anihilează un complot al austriecilor prin infiltrarea în organizația Frăția a unui impostor trimis de revoluționarul francez Alphonse de Lamartine.
Înfruntând diverse pericole și întâlnindu-se cu numeroase personaje intrigante, Mărgelatu își folosește priceperea și determinarea pentru a-și îndeplini misiunea.
Frații Jderi (1974)
O epopee românească din două părți, apărută în anul 1974, regizat de Mircea Drăgan, ”Frații Jderi” este o adaptare a primului volum al trilogiei istorice cu același nume de Mihail Sadoveanu, „Ucenicia lui Ionuț”.
Această ecranizare impresionantă ne introduce în lumea Moldovei din secolul al XV-lea, plină de intrigi politice și aventuri eroice. Este unul dintre cele mai vizionate filme autohtone din toate timpurile, potrivit statisticilor.
Acțiunea începe cu sosirea domnitorului Moldovei, Ștefan cel Mare, la hramul Mănăstirii Neamțu, într-un moment în care pacea și belșugul revin în țară după ani de conflicte și dezastre.
Vezi și 10 Filme cu Hugh Jackman pe care trebuie să le vezi. Actorul a demonstrat că poate juca orice rol
În acest context, frații Jderi, Nicoară, Damian, Simion, Cristea și tânărul Ionuț, sunt prezentați ca fiind implicați în evenimentele politice și sociale ale vremii.
Povestea urmărește drumul lui Ionuț Jder de la tânărul care își caută locul în lume până la implicarea sa în chestiuni de stat și dragostea pentru jupânița Nasta.
În paralel, sunt prezentate intrigile politice și pericolele externe cu care se confruntă Moldova, inclusiv amenințarea tătară condusă de Mamac și relațiile diplomatice cu Polonia și Veneția.
Drumul Oaselor (1980)
„Drumul Oaselor” este o peliculă românească din 1980, regizată de Doru Năstase, avându-l în rolul principal pe maestrul Florin Piersic. Este un film de acțiune și aventură, ce oferă publicului o călătorie captivantă și plină de peripeții.
Filmul își desfășoară acțiunea în perioada de dinaintea Revoluției de la 1848, într-un cadru specific Munteniei. Intriga începe cu povestea lui Mărgelatu, interpretat magistral de Florin Piersic, un personaj plin de carismă și curaj, care se angajează într-o misiune periculoasă.
El trebuie să transporte arme esențiale pentru revoluționarii care intenționează să declanșeze o revoltă împotriva domnitorului Gheorghe Bibescu.
”Drumul Oaselor” ocupă locul 15 în topul celor mai vizionate filme românești din toate timpurile după cum atestă un comunicat din 2006 al Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România.