Sărbătoarea Mărțișorului are o semnificație aparte, pe lângă faptul că reprezintă vestitorul Primăverii și are un simbol deosebit pentru doamne și domnișoare. Ce poveste se ascunde în spatele acestuia și de ce este dăruit și bărbaților în anumite zone ale țării?
Din punct de vedere calendaristic, 1 Martie aduce primăvara, dar astronomic începe, însă, pe data de 20 ale lunii. Sărbătoarea Mărțișorului este reprezentată prin firul alb împletit cu cel roșu, culorile simbolizând cald și rece, trecerea de la sezonul de iarnă la cel de primăvară. Tradiția aceasta este răspândită pe tot teritoriul, dar inițial a fost populat de triburile tracice, din Albania până în Ucraina, ulterior în România, Grecia, Bulgaria și Rusia. În Bulgaria se sărbătorește Martenita, sărbătoare bazată pe o legendă bulgară care susține că Huba și fratele său Boian erau încarcerați când hanul Asparuh le-a trmis un șoim legat de ață albă pentru a le da de știre că cineva urmează să-i salveze.
Aceștia au reușit în cele din urmă să evadeze, dar aproape de malul Dunării Boian a fost ucis. Huba a eliberat atunci șoimul care avea legat de picior firul alb înroșit de sângele lui Boian, pentru a înștiința poporul de moartea fratelui său. De durere, a poruncit soldaților să poarte un fir de ață albă împletit cu un fir de lână roșie pentru a-i feri de necazuri. Acest lucru s-ar fi întâmplat pe data de 1 martie 681. În România, este purtat de toată lumea, de la copii până adulți – femei sau bărbați, în unele zone. Bucovina este singura zonă din țara noastră unde femeile dăruiesc mărțișoare bărbaților. Acest lucru se petrece și peste Prut, unde femeile oferă băieților mărțișoare de 1 Martie, iar pe 8 martie bîieții le oferă femeilor vestitorul primăverii.
„În acest anotimp al renaşterii, îşi doresc tot binele din lume! La mulţi ani de 1 Martie!”
„Un gând bun de 1 Martie! La mulţi ani!”
„La multi ani, draga mea! O primăvară însotită, împlinită, fericită!”
„Un 1 Martie însorit!”
„O primăvară însorită!”