1.500 de lei în plus pentru aceşti români. Cine va primi banii de la stat din 2023
Vești bune pentru români. O anumită categorie de cetățeni vor primi sume incredibile de bani de la stat, începând cu anul 2023. Despre ce ar fi vorba. Guvernul României a aprobat, deja, plata, spre bucuria celor vizați. Ce a declarat ministrul Agriculturii.
Fermierii ale căror culturi au fost afectate de secetă primesc ajutor de la stat
Fermierii din România se vor bucura de compensații bănești, începând cu anul 2023. Potrivit Guvernului României, Executivul a aprobat plata despăgubirilor de secetă pentru fermierii ale căror culturi au fost afectate de secetă.
În consecință, agricultorii vor beneficia de un ajutor de la stat care poate valora suma de 1.500 de lei pe hectar. Potrivit informațiilor oficiale, în cadrul Ședinței de Guvern de joi, 17 noiembrie, a fost aprobat bugetul de stat necesar pentru implementarea acestei scheme de ajutor, în valoare de 365,6 milioane lei.
Centrul Operativ pentru Situații de Urgență din cadrul MADR a efectuat o centralizare a informațiilor cuprinse în procesele verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturi.
Conform acestor date, peste 16.000 de fermieri au fost afectați de lipsa precipitațiilor în această vară și aproximativ 250.000 ha de culturi înființate în toamna anului 2021 au fost calamitate în grade diferite de afectare cuprinse între 30% și 100% pe areale agricole importante la nivel național.
Citește și Veste importantă pentru fermierii din România. Cum ne vom proteja de secetă de acum înainte
Ajutorul de stat va fi acordat sub forma de grant financiar unitar pe hectar pentru fiecare cultură afectată și reprezintă maxim 40% din cheltuielile eligibile, respectiv maxim 40% din cheltuielile tehnologice prevăzute în tehnologiile cadru la culturi din recolta 2021-2022, realizate de Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii şi Dezvoltare Rurală (ICEADR), notează România TV.
De ce sume de bani vor beneficia agricultorii
Petre Daea, ministrul Agriculturii, a transms că grantul financiar unitar este în cuantum maxim de 1.500 lei/ha aferent unui grad de afectare de 100% care este prevăzut în procesul – verbal de constatare și evaluare a pagubelor.
„Am încheiat procesul de evaluare, care a fost unul extrem de laborios din punct de vedere al constatării la fața locului și am reușit să asigurăm fondurile pentru sprijinul mult așteptat de fermierii afectați de seceta pedologică.
Ne dorim ca aceste sume să îi ajute să își acopere o parte din cheltuieli și îi asigurăm că le suntem alături tot timpul, dar mai ales atunci când nevoia o cere”, a declarat ministrul Petre Daea.