Care tableta de 7 inci mi se potriveste?
Anul 2012 a fost cel in care tabletele au ajuns sa fie dispozitive cu adevarat accesibile. Desigur, au existat tablete ieftine si inainte, insa pana anul trecut, acestea ofereau performante mult sub ceea ce poate fi numit acceptabil. Odata cu lansarea lui Google Nexus 7 si Kindle Fire HD, performanta ridicata in dispozitive ieftine, mici si usoare, a devenit realitate, iar Apple nu a ezitat sa raspunda cu al sau iPad Mini.
Au trecut cateva luni bune de cand aceste dispozitive au ajuns pe piata, iar generatiile urmatoare ale acestora se pregatesc usor-usor sa iasa la iveala. In cazul in care aveti un buget limitat, probabil viitorul apropiat va fi cel mai bun moment pentru a cumpara astfel de tablete, intrucat pretul acestora cu siguranta va scadea odata cu anuntul noilor modele.
Care este insa cea care vi se potriveste? Ei bine, cam acesta este intrebarea la care mi-as dori sa raspunda articolului de fata. M-am jucat cu fiecare tableta dintre cele amintite mai sus in parte, am testat functiile cu adevarat importante la astfel de dispozitive si am tras niste concluzii, pe care le puteti citi mai jos.
Internet
Tabletele sunt dispozitive dependente de internet. Foarte putine persoane cumpara astfel de dispozitive fara sa se gandeasca la functiile de browsing ale acestora. Am ales pentru comparatie cele trei tablete, Apple iPad Mini, Nexus 7 si Fire HD, intrucat sunt complet diferite intre ele, atat prin interfetele grafice, cat si prin software-ul pe care il ruleaza. Astfel, browsing-ul implicit se face prin Safari pe iPad, Chrome pe Nexus si Silk pe Fire.
Pe iPad, experienta de browsing este foarte placuta, probabil ceva mai digerabila, intrucat ecranul foloseste formatul 4:3. Asftel, pe verticala intra mai putine informatii in acelasi timp, insa totul este mult mai usor de citit. Site-urile se incadreaza foarte bine pe latimea display-ului, insa apar mici artefacte pentru font-urile mici. Acest lucru este cauzat de rezolutia slaba a tabletei, care este putin in urma concurentei. Browser-ul in schimb, este probabil cel mai rapid dintre cele trei, intrucat dispune de Nitro JavaScript, cel mai rapid motor de randare de pe mobile. In cazul in care folositi Safari pe PC sau Mac OS, tab-urile pot fi sincronizate cu Safari de iOS prin iCloud.
Nexus 7 detine un display mai avansat decat cel din tableta Apple, insa nu este obligatoriu destinat browsing-ului. In modul Portrait totul este destul de mic si greu de citit, in timp ce in landscape ofera prea putine informatii. Acest lucru se “datoreaza” aspectului 16:9, fiind o problema obisnuita a tabletelor widescreen. Cu toate acestea, definitia inalta a display-ului ofera mai putine artefacte, iar browserul Chrome este comparabil cu Safari. Mai mult, toate bookmark-urile, tab-urile deschise pe alte dispozitive si parolele pot fi sincronizate instant prin contul Google.
Din pacate, Kindle Fire HD ofera cea mai slaba experienta de browsing. Silk este foarte lent si deloc intuitiv. Spre diferenta de browserele amintite anterior, acesta niclude o interfata destinata mai degraba telefoanelor mobile decat tabletelor. Scrolling-ul este lent si rigid, iar paginile se incarca greu. Exista optiunea de a accelera browsing-ul prin cacheing, insa tot nu se ridica la nivelul Safari sau Chrome.
[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Tablete Internet/”/]
Daca browsing-ul este una din functiile principale pentru care va doriti o tableta, incercati sa evitati Kindle Fire HD, insa in functie de platforma preferata si banii pe care ii aveti la dispozitie, puteti alege intre iPad Mini si Nexus 7 fara nicio problema, ambele vor oferi o experienta de calitate.
Multimedia
O alta componenta importanta a tabletelor este capabilitatea de redare a fisierelor multimedia. La acest capitol, fiecare dintre tablete dispune atat de servicii proprii de distributie a continutului, insa in cazul multora dintre acestea, nu functioneaza. Pe iPad Mini nu putem cumpara filme sau seriale, pe Nexus 7 nu avem acces la Music Store si Video Store, iar pe Kindle Fire HD nu avem acces la niciun serviciu. Cam in toate situatiile suntem limitati in a folosi propriile fisiere audio sau video.
Precum restul dispozitivelor Apple cu iOS, iPad Mini este dependent de iTunes pentru transferul de fisiere de pe un PC sau Mac. Muzica in format MP3 sau AAC poate fi transferata direct din libraria iTunes, cu tot cu playlist-uri, cover art si alte informatii. Albumele sunt scanate automat pentru redare continua a melodiilor, iar afisarea acestora se face intr-un grid view aerisit . La capitolul video este recomandat sa folosim fisiere MP4 H.264, insa si fisierele .MOV sunt recunoscute. Display-ul nu face niciun favor nici de aceasta data tabletei Apple, intrucat chiar daca materialul este HD, rezolutia acestuia este inferioara, iar aspectul 4:3 duce la incadrarea continutului video intre bare negre. iOS ofera aplicatii separate pentru muzica si filme, si mai noi chiar si o aplicatie pentru podcast-uri online de pe iTunes. Fisierele pot fi copiate atat prin conexiunea Lightning, cat si prin WiFi, datorita functiei WiFi Sync. Micul iPad este si primul dispozitiv iOS care dispune de boxe stereo, care ofera un sunet de calitate si volum ridicat. Ca tot am amintit de conectorul Lightning mai sus, este important de mentionat ca acesta poate oferi functia de video out printr-un adaptor Lightning-HDMI si poate oferi streaming prin AirPlay pe dispozitive compatibile.
Nexus 7 in schimb, vine doar cu o aplicatie pentru muzica, capabila sa redea majoritatea formatelor populare, insa nu include si o aplicatie pentru clipuri video. Acestea pot fi insa redate din aplicatia Gallery, unde sunt stocate si imaginile. Nu exista sincronizare directa cu un PC, copierea de fisiere fiind realizata manual. In cazul ca ascultati podcast-uri, va trebui sa le descarcati mai intai in iTunes, sau sa le descarcati manual de pe site-urile care ofera posibilitatea si apoi sa le copiati in folderul de muzica, la gramada cu melodiile. In cazul in care ID Tag-urile nu sunt bine realizate, melodiile vor fi mai greu de organizat pe Nexus. Daca sunt insa denumite corect, acestea vor putea fi sortate, la fel ca si pe iPad dupa mai multe criterii (Album, Artist, Gen, etc.). Boxa mono din Nexus reuseste sa nu impresioneze cu nimic, fiind necesara o pereche de casti pentru a te bucura de continut de calitate, iar continutul nu poate fi afisat pe un alt display.
Kindle Fire HD sta probabil cel mai prost la acest capitol. Pe langa faptul ca serviciile Amazon Video si Amazon Music nu sunt disponibile in Romania, acesta poate reda clipuri video doar din aplicatia Personal Video. Daca ar fi intr-adevar disponibile serviciile de mai sus, tot ar fi trebuit sa folositi doua aplicatii pentru material video. Formatele compatibile sunt MP4, encodat cu VP8 sau h.264. Dintr-un motiv sau altul, nu toate MP3-urile sunt detectate de aplicatia de muzica din Kindle. Acest lucru ofera tabletei un dezavantaj enorm, care eclipseaza faptul ca are cel mai bun sistem sonor dintre toate. Este vorba despre doua boxe cu certificare Dolby Sound, care se aud mai tare si mai clar decat cele folosite in iPad Mini si Nexus 7. Kindle Fire HD poate reda si pe un display extern prin mufa micro-HDMI inclusa.
[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Tablete Multimedia/”/]
Stiu ca in principiu orice dispozitiv conectat la internet ofera fie un client de mail, fie poate accesa o varianta web a casutei postale digitale. Ce m-a interesat la cele trei tablete in mod special a fost aplicatia implicita, care tinde sa fie cea mai utilizata.
iPad are clasicul “Mail”, care a primit putine cosmetizari de la debutul sau din 2007 pe originalul iPhone. Acest lucru nu inseamna ca este inferior. Apple a mers pe ideea “daca nu e stricat, nu trebuie reparat” si a continuat sa ofere o experienta foarte placuta de citire si compunere a mesajelor. Cel mai mare avantaj pe care aceasta aplicatie il are este faptul ca pot fi deschide atasamente in format Microsoft Office, TXT si PDF direct din aplicatie. Acestea nu pot fi editate, insa nu este necesara instalarea suitei iWork sau Quick Office doar pentru vizualizare. Mail este compatibil cu Yahoo, Gmail, Microsoft Exchange, iCloud, Aol., Hotmail sau chiar un mail privat.
Nexus 7 vine cu o oferta putin limitata la capitolul e-mail. Clientul implicit se sincronizeaza automat cu contul de Gmail pe care il folositi pentru Store, insa mai multe conturi pot fi adaugate fara probleme. Interfata este foarte placuta si ofera destule butoane utile pentru a compune mesaje foarte rapid. Ca si in cazul iPad, bara din stanga nu obstructioneaza vizualizarea mesajelor, filosofia de design Google fiind ca de obicei curata si fara briz-brizuri.
Am fost uimit sa vad ca si Kindle Fire, tableta care pana acum a fost slaba la toate capitolele, a reusit sa ofere un client de e-mail cu adevarat functional. Acesta nu este la fel de aratos precum celelalte si nu are functii foarte avansate, insa este compatibil cu serviciile obisnuite de mail. Din pacate, cei care au conceput interfata nu s-au gandit ca folderele de pe bara din stanga pot sa limiteze foarte mult spatiul de afisare al mesajelor. In timp ce este functional, clientul de mail este foarte greu de folosit pe Fire HD.
[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Tablete Mail/”/]
Aplicatii si Jocuri
Aplicatiile sunt probabil combustibilul acestor platforme. Fara ele, acestea nu ar exista si ar ajunge inapoi in obscuritate, alaturi de Windows Phone si Blackberry OS. iOS si Android au demonstrat ca pentru a avea succes este nevoie de o librarie de aplicatii bine realizate, iar magazinele lor, AppStore si Google Play sunt cele mai “stufoase” din lume. Amazon are de asemenea un magazin propriu, Amazon AppStore, mai sarac, insa plin cu aplicatii de Android, intrucat sistemul de operare de pe Kindle Fire este un Android modificat.
Nu voi intra in detalii complicate despre cine are cea mai buna oferta software, ci voi spune cateva caracteristici importante despre fiecare. Pe iOS exista cea mai mare oferta de aplicatii pentru tablete. De asemenea, multe dintre aplicatii apar mai intai pe sistemul de operare Apple, iar la capitolul jocuri, de multe ori acestea raman exclusive pe iOS pentru o perioada lunga de timp. Este important de mentionat ca foarte multe aplicatii si jocuri sunt “pe bani” sau freemium, iar magazinul de include si reviste prin intermediul Newsstand si carti prin iBooks.
Pe Google Play Store avem o oferta ceva mai limitata de jocuri, care in ultima vreme a inceput sa se dezvolte. Multe dintre titlurile populare pe iOS se gasesc si aici, iar unele dintre ele sunt gratuite pe Android, oferind reclame in timpul jocului. Pe Android insa gasiti mai multe aplicatii care va pot imbunatati experienta de utilizare precum widget-uri. Pentru jocuri de calitate superioara, Nexus 7 are acces si la Tegra Zone, unde pot fi cumparate titlurile optimizate pentru procesoarele NVIDIA Tegra. Display-ul widescreen si rezolutia HD ofera o experienta superioara in jocuri, insa multe dintre cele mai bune de pe iOS nu se gasesc pe Android.
Avand in vedere ca nu putem accesa serviciile Amazon, nici Amazon AppStore nu ofera posibilitatea de a descarca aplicatii. Astfel ramanem la cele implicite, Pandora, Weather Channel, Skype, Office Suite, Personal videos, Imdb si Xcomics, fara posibilitatea de a descarca nimic direct pe tableta. Singura optiune pentru a adauga alte jocuri si aplicatii ramane selectarea surselor neoficiale din setari, care permite instalarea fisierelor .apk. Aceasta metoda este de departe cea mai neplacuta dintre cele trei.
Camera
Camerele sunt un subiect mai putin important, care in mod normal nu ar trebui sa afecteze decizia de cumparare a nimanui cand vine vorba despre o tableta sau un telefon. Chiar si asa, de curiozitate am testat cele trei tablete, iar rezultatele au fost putin previzibile. iPad Mini este singura tableta dintre cele testate care ofera o aplicatie de camera, intrucat Nexus si Kindle dispun de camere doar pe partea din fata a tabletei, acestea putand fi utilizate doar in aplicatii care initiaza apeluri video. Pentru testare am folosit Skype.
[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Tablete Camera/”/]
Este clar ca iPad-ul are cea mai capabila camera frontala, urmata de Nexus 7. Kindle Fire este pe ultimul loc. Un alt avnataj al iPad-ului este ca poate inregistra imagini si clipuri in galerie, iar camera de pe spate are 5 megapixeli si poate filma in 1080p.
Pretul
Ar mai fi cateva caracteristici de analizat precum designul, insa consider ca cele de mai sus alaturi de pret vor face diferenta. Daca sistemul de operare este mai important, este o alegere clara: fie iPad pentru fanii iOS, fie Nexus pentru fanii Android.
Daca pretul este cel care va finaliza decizia de a cumpara o tableta, este clar cine pierde din start: iPad Mini. Pretul sau de “intrare” este de 1.649 lei pentru versiunea 16 GB WiFi, in timp ce Nexus 7 incepe de la 1000 lei pentru o varianta asemanatoare. Si Kindle Fire HD tot in jurul sumei de 1000 de lei se invarte, insa avand in vedere cele de mai sus, cel putin in Romania, investitia nu este justificata.
Important este ca tabletele de fata sunt capabile din punct de vedere al performantei si cu siguranta vor putea fi folosite multa vreme de acum inainte. Odata cu lansarea noilor generatii de iPad Mini, Nexus 7 si Kindle Fire HD, pretul acestora va scadea, iar cumpararea oricareia sub 1000 de lei va fi o investitie inteligenta pentru cei fara pretentii. Care tableta vi se potriveste? Analizati cele de mai sus si luati o decizie.