ASUS MX279H – Design exuberant si calitate pe masura [REVIEW]
Inca o dovada a faptului ca liniile de design atragatoare au devenit o constanta in domeniul produselor IT poarta numele de ASUS MX279H. Un monitor IPS Full HD cu o diagonala generoasa de 27 inci, MX279H are in maneca mai multe atuuri decat te-ai astepta de la un astfel de produs.
Design
MX279H este un nou monitor al celor de la ASUS care face parte din seria Designo MX. Cu un accent evident pe design, aceasta serie mai include, pe langa monitorul de 27 inci venit la test, o a doua versiune a aceluiasi concept cu o diagonala de 23 inci.
Ultra-slim si cu un bezel foarte subtire, MX279H are 622,6 x 441,3 x 225,2 mm cu tot cu stand. Greutatea monitorului este de 5,2 kilograme. In cel mai subtire punct al ecranului, creatia de mai sus are doar 17,5 milimetri in timp ce, 3 din cele 4 margini au doar 0,8 mm. Aceasta trasatura transforma ASUS MX279H intr-un candidat ideal pentru configuratiile formate din mai multe monitoare.
Standul metalic este de asemenea compact si reuseste sa sustina ecranul de 68,6 centimetri fara a ocupa o suprafata prea mare pe birou. Ca un deficit legat de suport, inaltimea ecranului nu poate fi modificata si nici nu se poate roti. In ceea ce priveste rabatarea, aveti cateva pozitii pentru a va obtine confortul de care aveti nevoie in sesiunile prelungite de lucru la birou. Dominat de un finisaj piano black, singurele elemente de contrast sunt standul si marginea inferioara a panoului, ambele de culoare argintie. Una peste alta, noul monitor al celor de la ASUS arata foarte bine pe orice birou.
Tot pe marginea inferioara se gasesc si butoanele pentru modificarea parametrilor de functionare ai lui MX279H. Legat de acestea, desi sunt vizibile in afara carcasei, timpul de raspuns la comenzi este similar cu niste butoane sensibile la atingere. Astfel combina aproape perfect timpul de raspuns redus aferent unor butoane virtuale cu confortul oferit de niste butoane fizice.
Calitatea sunetului
Cu toate ca performanta audio nu ar trebui niciodata sa reprezinte un criteriu de achizitie pentru un monitor, cei de la ASUS reusesc sa impresioneze audienta cu MX279H. Ca multe dintre notebook-urile recente ale producatorului taiwanez, si sonorizarea acestui monitor este rezultatul colaborarii cu Bang&Olufsen. Include certificarile ASUS Sonic Master si Bang & Olufsen ICEPower, pentru o combinatie de hardware si software care te va lasa impresionat. Este adevarat ca in practica vorbim de doua difuzoare de 3W al caror diametru este de 32 mm, in utilizarea de zi cu zi acestea vor fi insa mai mult decat suficiente. Personal nici nu mi-am dat seama ca int-o carcasa atat de compacta sunt ascunse si difuzoare, un element surpriza care cu siguranta va uimi musafirii. Chiar se aude la fel de bine, daca nu mai bine, decat multe dintre boxele de birou pe care le puteti achizitiona separat, fara a ocupa spatiu in plus pe acesta. Iti umple camera iar sentimentul de spatialitate combinat cu volumul puternic sunt doua aspecte care se reflecta intr-un mare plus pentru creatia celor de la ASUS.
Conectica
Daca ar fi sa ne uitam doar la conectica, destinul acestui monitor este consumul de continut multimedia, un aspect deloc negativ, avand in vedere abilitatile panoului folosit si acuratetea culorilor reproduse. Pe langa un port VGA, dupa cum se vede si mai sus, pe spate mai sunt prezente doua porturi HDMI, o intrare audio de 3,5 mm, o iesire de casti si mufa de alimentare. Iesirea de casti functioneaza la fel de bine de la o sursa de continut pe HDMI cat si de la intrarea audio separata. Desi lipsa unei intrari DVI ar fi usor de criticat, in pachet este inclus un cablu cu mufa DVI intr-o parte si HDMI in alta pentru a va scapa de o achizitie suplimentara. In cutie mai gasiti un cablu VGA si un cablu stereo cu mufe de 3,5 mm in ambele parti.
Cum ne-am obisnuit in cazul panourilor ultra-subtiri, transformatorul este extern de alimentare si nu in interiorul carcasei. Spre deosebire de alte exemple intalnite in ultimii ani, cei de la ASUS au facut insa o treaba foarte buna in a realiza un transformator compact si usor, nu unul masiv. Apropo de alimentare, consumul tipic de energie electrica se afla de cele mai multe ori sub valoarea de 37W, in timp ce in Stand by consuma un maxim de 0,5 W. Tot pe spatele ecranului se poate gasi un locas pentru sistemul de securitate Kensington.
Meniul
Cum se intampla deja de cativa ani la majoritatea gadgeturilor, meniul este unul intuitiv care nu necesita prea multe explicatii. Butoanele sunt in numar de 7 si, majoritea au o singura functie. Primul din partea stanga este pentru activarea functiei QuickFit, aceasta va permite sa vedeti rapid cum vi s-ar incadra continutul de pe ecran intr-o foaie A4 sau letter. In cazul in care lucrati mult cu fotografii, tot QuickFit va ajuta sa activati afisarea unui grid pe ecran independent de orice aplicatie utilizati in acel moment. Al doilea buton este pentru modul de functionare Splendid, o tehnologie proprietara ASUS. Acest buton va permite sa alternati intre mai multe preseturi pentru imagine. Aveti Scenery Mode, Standard Mode, Theater Mode, Game Mode, Night View Mode si sRGB. Modificarile sunt semnificative in cazul fiecarui preset si implica atat ajustari de contrast si luminozitate cat si de saturatie a culorilor. Desi este la indemana sa schimbati respectivul preset, cel mai probabil, dupa un timp veti ramane pe unul singur. Ca o sugestie, daca vreti culori mai vii si mai agresive va recomand modul Scenery, iar daca va incanta culorile mai naturale, sRGB este alegerea perfecta.
Cel de-al patrulea buton activeaza meniul monitorului, al treilea si al cincilea buton sunt pentru navigarea prin meniu si ajustarea luminozitatii cand meniul nu este activ. Al saselea buton este pentru alegerea sursei de semnal pe care doriti sa o folositi iar ultimul buton este pentru pornirea sau oprirea alimentarii cu energie electrica.
Cu toate ca setarile implicite sunt destul de bune pentru utilizarea de zi cu zi a lui MX279H, meniul va ajuta sa modificati fiecare parametru de functionare fara a parea aglomerat de functii. In meniul Splendid puteti alege aceleasi preseturi ca si prin intermediul butonului dedicat. In meniul Color puteti ajusta luminozitatea, contrastul, saturatia, temperatura de culoare si, separat, tonul de culoare al pielii. Skin Tone va da optiunea sa modificati nuanta pielii personajelor de pe ecran alegand una din trei optiuni: Natural, Galbui, Rosiatic.
La Image puteti modifica o serie de parametri care tin de modul de prelucrare al imaginii. Puteti ajusta claritatea si compensarea timpului de raspuns, puteti modifca raportul de aspect al sursei de semnal. Pentru marirea artificiala a timpului de raspuns si pentru compensarea miscarii in secventele de actiune dintr-un film se foloseste tehnologia Tracer Free. Ca si in cazul altor producatori de monitoare care au dat alt nume acestei functii, monitorul ajunge la un timp de raspuns teoretic de 5 ms prin ajustarea voltajului. Astfel se elimina fenomenul de ghosting.
In cadrul meniului System Setup, personal ma incanta foarte tare posibilitatea ajustarii pozitiei meniului pe ecran. Desi multe din monitoarele noi vin cu aceasta functie, inca nu este atat de raspandita pe cat ar trebui. In plus, puteti ajusta si gradul de transparenta al meniului, in cazul in care vreti sau nu sa vedeti prin el.
Performanta si concluzie
ASUS MX279H vine cu un panou AH-IPS sau Advanced High Performance IPS. Acesta este responsabil de unghiuri de vizibilitate foarte bune, specificate la 178 grade, fara nici un fel de deformare a imaginii afisate. In plus, acuratetea culorilor afisate este remarcabila si cu mult peste media monitoarelor de pe piata. Tot AH-IPS ajuta la un consum de energie mai mic raportat la o luminozitate mai mare.
O alta problema pe care panoul folosit in cazul MX279H nu o prezinta sunt scurgerile de lumina. In multe dintre monitoarele retro-iluminate LED apar, mai ales in marginea ecranului, zone mai luminoase in comparatie cu restul panoului. Aici nu este cazul. Dupa cum se vede si in captura de mai sus din filmul Samsara, imaginea este uniforma pe toata suprafata ecranului.
Cantitatea de lumina maxima impinsa prin panou este de 250 candele pe metru patrat. Trecand peste contrastul dinamic de 80.000.000:1, monitorul celor de la ASUS are un contrast real situat in jurul valorii de 1000:1, o valoare foarte buna. Rezolutia nativa a ecranului este 1920 x 1080 iar pixel pitch-ul specificat este de 0,311mm.
Desi imi mentin parerea ca ASUS MX279H este perfect pentru vizionari de filme si lucrat cu poze, nici gamerii nu sunt neglijati. Cu valorile implicite monitorul nu va va dezamagi aproape niciodata cand vine vorba de jocuri de actiune, online sau offline. In cazul in care sesizati o problema cu timpul de raspuns care sa va afecteze performanta intr-un First Person Shooter modificand valoarea functiei Tracer Free din meniu veti reusi aproape sigur sa ajungeti la o valoare care sa remedieze situatia.
Pentru mine, cu MX279H, ASUS a reusit sa marcheze toate punctele importante pe care trebuie sa le aibe un monitor de calitate. Designul original si constructia, unghiurile de vizibilitatea foarte bune si distributia uniforma a culorilor, toate te ajuta sa treci fara probleme peste faptul ca nu poti roti ecranul sau nu-l poti misca mai sus sau mai jos. In plus, faptul ca panoul folosit reuseste sa reproduca culori naturale, fidele continutului original este un avantaj care nu trebuie trecut usor cu vedere. Nu de alta, dar astfel de functii costa mult intr-un monitor, un este insa cazul lui MX279H. Cu un pret de aproximativ 1650 lei pe piata din Romania, produsul celor de la ASUS are un raport pret performanta foarte bun. In definitiv vorbim de un monitor de 27 inci care functioneaza la fel bine legat la un Blu-ray Player cat si la un notebook ca si ecran secundar.