NASA publica imagini spectaculoase cu Saturn
Nava spatiala Cassini, reponsabila de studiul planetei Saturn, a reusit sa transmita catre sediul NASA din SUA o serie de imagini spectaculoase.
Chiar daca ai fi tentat sa crezi ca aceste imagini sunt generate pe computer, in realitate vorbim doar de niste poze obisnuite capturate dintr-un loc incredibil. Imaginea de mai sus, de exemplu, este facuta din umbra planetei Saturn in timp ce soarele batea din exact pozitia opusa. Pentru a intelege mai bine contextul in care a fost capturata este suficient sa va aduceti aminte de numele ultimului film Transformers – Dark Side of The Moon.
Pe langa aspectul estetic remarcabil al unor astfel de cadre, capturile facute de Cassini permit oamenilor de stiinta de la NASA sa studieze inelele planetei Saturn si fenomenele atmosferice. Acestea din urma, in special, sunt mult mai evidente atunci cand soarele le lumineaza dintr-un anumit unghi, cum a fost cazul in imaginea alaturata. Ca mici detalii, daca sunteti atenti la coltul din stanga jos, puteti vedea doua puncte albe. Cele doua elemente sunt doua dintre lunile planetei Saturn cu numele de Enceladus, mai aproape de planeta, si Tethys, mai departe.
Ca detalii tehnice, imaginea color a fost obtinuta prin combinarea a trei imagini diferite capturate cu filtre spectrale pentru culorile rosu si violet si filtre intrarosu. Distanta la care a fost imortalizat cadrul este de aproximativ 800.000 de kilometri de Saturn iar scala este de aproximativ 50 kilometri per pixel daca aveti in fata poza la dimensiunea nativa – 6672 x 3104.