04 dec. 2012 | 11:00

A aparut primul autobuz cu incarcare prin inductie

ACTUALITATE
A aparut primul autobuz cu incarcare prin inductie

Masinile electrice nu mai sunt de foarte mult timp o noutate, incarcarea prin inductie continua insa sa fie un pas remarcabil, mai ales in implementarea pentru autobuze.

Autobuz electric cu incarcare prin inductie

In momentul in care vorbim de autobuze de transport in comun care au un traseu bine determinat si de cele mai multe ori nu au timp pe parcursul zilei de o pauza de incarcare de cateva ore, in cazul celor electrice, incarcarea prin inductie pare solutia perfecta.

Un grup de cercetatori de la Universitatea de Stat din Utah – SUA au reusit sa creeze un sistem functional de incarcare prin inductie pentru autobuze. Rezultatul este un autobuz electric care, in combinatie cu o platforma de incarcare amplasata la fiecare statie, are toate sansele sa nu mai ramana fara curent. Nici macar nu sunt necesare platforme precum cea din imaginea de mai sus la fiecare statie. Sunt suficiente doar cateva amplasate in statii cu o durata mai mare de pauza si autobuzul se incarca. Nu este obligatoriu nici macar un efort remarcabil din partea soferilor de a amplasa cu precizie autobuzul pe respectiva platforma. Chiar si cu un decalaj de aproximativ 15 centimetri bateria autobuzului poate ajunge linistita la 90%.

Un astfel de prototip a intrat deja in trafic iar daca lucrurile merg conform planului in curand va exista si o versiune de vanzare a aceluiasi vehicul. Mai ramane acum ca Statele Unite sa fie dispuse sa investeasca in achizitia unor astfel de mijloace de transport in comun, si desigur si a sistemelor de incarcare pentru acestea. In acest fel ar scadea semnificativ dependenta fata de petrol a masinilor de orice fel. Ideea este buna, insa implementarea acesteia va fi destul de costisitoare pentru orice companie de transport in comun. Aici statul ar trebui sa faca o miscare inteligenta si sa subventioneze acest proces.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele