12 nov. 2012 | 11:00

Intel face o mica pauza – Amana cu 6 luni procesoarele pe 14 nm

ACTUALITATE
Intel face o mica pauza - Amana cu 6 luni procesoarele pe 14 nm

Pentru unii aceasta vestea ca Intel amana procesoarele pe 14 nm ar parea putin cuidata si se gandesc  la probleme in procesul de productie sau pe partea financiara. Motivul este insa ca nu exista momentan cerere, sau aceasta este prea mica pentru a deveni rentabila. Aceasta decizie vine si ca o veste buna pentru concurentul sau principal, AMD, cat si pentru utilizatori. 

Intel 14 nm

Daca acum ceva vreme ciclul de schimbare al tehnologiilor se facea odata la 3 ani, in ultima vreme frecventa a ajuns la odata pe an. Odata pe an schimbam procesorul si eventual si socket-ul, deci implicit si placa de baza. Se intelege ca printr-un proces de fabricatie mai mic incap mai multi tranzistori in procesor, acesta fiind mai puternic la aceleasi dimensiuni si disipand o cantitate de caldura mai mica. Consumul de energie este si el redus. Insa cine isi permite in primul rand sa isi schimbe PC-ul odata pe an pentru a fi in pas cu tehnologia? Astfel, Intel a trimis „acasa” 600 de angajati din Irlanda, care erau initiati in Statele Unite in dezvoltarea procesului de fabricatie de 14 nm. Pentru Irlanda aceasta miscare vine insa ca o veste mai putin placuta, tara temandu-se ca Intel, cel mai mare angajator privat cu un personal de peste 4500 de oameni, ar putea decide sa produca noile procesoare in Oregon, si nu in fabrica Leixlip din Dublin asa cum era planuit initial.

Intel a precizat ca planurile initiale pentru fabrica din Dublin nu s-au schimbat, chiar daca se fac modificari in mod constant pentru a optimiza fabricile in functie de nevoile de personal sau de situatia economica. Legat de productia pe 14 nm, Intel precizeaza de asemenea ca planurile nu s-au schimbat. Nu intra in discutie posibilitatea „daca se va incepe productia”, ci mai degraba cand se va intampla acest lucru.

Acest pas se datoreaza unor rezultate cu foarte putin mai mici decat cele estimate si mai ales din decizia de a nu grabi o noua lansare pentru anul viitor, fiind a treia lansare de acest gen, consecutiva. Nu cred ca planul companiei era sa se gandeasca si la distantarea si mai mare fata de AMD, ci mai degraba la faptul ca Sandy Bridge si mai ales Ivy Bridge sunt totusi prea recente pentru a le surclasa din nou, si ca in final utilizatorul nu va fi dispus din nou sa faca modificari ale sistemului abia achizitionat.