19 dec. 2025 | 12:18

Produsul exotic care se vinde ca pâinea caldă de Crăciun. Afacerea a îmbogățit o familie din Sebeș. Se vinde și cu 150 de lei kilogramul

AFACERI
Share
Produsul exotic care se vinde ca pâinea caldă de Crăciun. Afacerea a îmbogățit o familie din Sebeș. Se vinde și cu 150 de lei kilogramul
Produsul exotic care i-a cucerit pe romani

Știm cu toții că masa de Crăciun poate fi plină de tradiționale preparate din porc, dar există și alternative inedite pentru cei care caută ceva diferit. Carnea de struţ, apreciată pentru gustul său delicat și pentru valoarea nutrițională, câștigă tot mai mult teren în bucătăriile românilor. La Sebeș, familia Farcașiu a transformat această pasiune într-o afacere prosperă, care dă roade mai ales în prag de sărbători.

Ce produse din struț găsim pe masa de Crăciun

La ferma din Sebeș, familia Farcașiu lucrează de 15 ani pentru a aduce pe piață produse variate din carne de struţ.

”Ca în fiecare an am pregătit un coş cu delicii. Steak de struţ care este delicios, chiar şi cârnăciori, dar şi mici din carne de struţ. Avem salamuri, ficat care iar este o delicatesă”, spun producătorii, potrivit observatornews.ro.

În această perioadă, bucătăria este plină de forfotă, iar comenzile pentru Crăciun curg într-un ritm alert. Clienții apreciază în special faptul că struțul este o carne mai ușoară decât porcul și mai sănătoasă.

”Sunt foarte bune. Eu prefer burgerul de struţ, este foarte bun. Am mâncat. recomand. E super gustos”.

”Carnea de struţ este o carne foarte bună, mult mai uşoară decât carnea de porc, e foarte sănătoasă şi am ales mai multe produse mai ales de sărbători”, spun cumpărătorii fideli.

Cât costă și cum se vinde carnea de struț

Prețurile variază în funcție de produs, dar pentru filele de struț, care sunt considerate adevărate delicatese, kilogramul ajunge la 140-150 de lei.

”Prețurile diferă de la 50-60 de lei pe kilogram; de exemplu, la mici, putem ajunge până la 140-150 de lei pe kilogram pentru file, care este ca o bijuterie.

Stăm foarte bine cu comenzile în această perioadă, înainte de Crăciun; tot mai multe persoane doresc să comande. Vedem această dorință de consum al cărnii de struț pe masa de Crăciun sau de Anul Nou”, a declarat Anca Farcaşiu, administrator ferma.

Carnea de struț nu atrage doar clienți români, ci și străini, iar produsele sunt pregătite și pentru export, ceea ce consolidează succesul afacerii familiei Farcașiu.

De ce carnea de struț este atât de sănătoasă

Struțul este o pasăre care se hrănește cu multă iarbă, motiv pentru care carnea sa este slabă în grăsimi și nu conține substanțe nocive. Aceasta face ca struțul să fie ideal pentru mese festive mai ușoare, fără a renunța la savoare.

În plus, varietatea de produse – de la steak, mici, salamuri sau ficat – transformă carnea de struț într-o alegere exotică și apreciată pentru masa de Crăciun sau de Anul Nou.

Afacerea familiei Farcașiu dovedește că pasiunea combinată cu perseverența poate aduce succes, chiar și pe un segment de piață atât de specific cum este cel al cărnii de struț.