03 dec. 2025 | 10:43

Ce conțin fructele tăiate și sucurile fresh vândute în magazine. Rezultatele analizelor sunt îngrijorătoare

ACTUALITATE
Share
Ce conțin fructele tăiate și sucurile fresh vândute în magazine. Rezultatele analizelor sunt îngrijorătoare
Fructele tăiate și sucurile fresh din magazine, pline de mucegaiuri și pesticide. Imagine reprezentativă de ilustrație

Fructele sunt adesea considerate cea mai sănătoasă gustare între mese, însă variantele gata tăiate și cele stoarse în magazine pot ascunde pericole greu de intuit. Un set de analize realizate la Institutul de Cercetări Alimentare a dezvăluit că multe dintre aceste produse, vândute în ambalaje transparente care inspiră prospețime, conțin drojdii, mucegaiuri sau reziduuri de pesticide, transformând ceea ce ar trebui să fie o porție de sănătate într-un potențial risc pentru consumatori.

Rezultatele analizelor au arătat contaminări masive

În urma achiziționării unor porții de fructe ambalate și sucuri fresh din mai multe supermarketuri, specialiștii au observat încă de la deschiderea pungilor că produsele ridică semne de întrebare. Fructele tăiate precum pepenele galben, rodiile, ananasul și mango au fost trimise la Institutul de Cercetări Alimentare pentru verificări detaliate.

Directorul ICA, Alexandru Cîrîc, a explicat că doar mango a trecut testele, în timp ce restul produselor au prezentat contaminări majore.

„Am testat pepene galben cuburi, rodii sâmbure, ananas cuburi şi mango cuburi. Cu excepţia mango, celelalte au fost o dezamăgire pentru mine din postura de consumator. Sunt pline de drojdii şi mucegaiuri. Pline nu însemnând câteva colonii, însemnând zeci de mii de colonii pe fiecare gram de produs”, a declarat acesta.

Acest lucru înseamnă mii de riscuri pentru sănătate, mai ales deoarece aceste microorganisme pot provoca intoxicații sau tulburări digestive.

Efectele consumului: de la indigestii la probleme severe

Specialiștii avertizează că aceste contaminări nu sunt deloc inofensive. Nutriționista Anca Hâncu a detaliat posibilele efecte:

„Organismul nostru este afectat prin producerea microtoxinelor, de la simple indigestii care merg cu diaree, febra sau pur și simplu greață sau tulburări digestive pot să ajungă până la efecte mai dramatice pe termen lung – probleme de fertilitate, există neurotoxine care duc la tulburări neurologice sau chiar efecte carcinogene”.

În cazul copiilor și al persoanelor în vârstă, consecințele pot fi mult mai grave. Medicul infecționist Adrian Marinescu atrage atenția:

„Pentru un copil mic, pentru o persoană în vârstă, pot dintr-o simplă indigestie să mă dehidratez atât de tare încât să apară complicații. Complicații pot fi de la cele renale, deshidratare, până la afectarea multi organe”.

Lipsa de igienă, principala cauză a contaminării

Contaminările descoperite în fructele gata tăiate au o explicație directă: condițiile improprii în care sunt manipulate sau depozitate. Nutriționista Anca Hâncu subliniază că „din păcate sunt evidente niște greșeli de transport, manevrare în timpul transportului, care poate duce la contaminarea chiar cu gunoi de grajd sau greșeală de depozitare la temperaturi prea ridicate care au favorizat apariția mucegaiului”.

Hypermarketurile de unde au fost cumpărate produsele au precizat că tăierea și ambalarea fructelor sunt realizate de furnizori contractați și că verificările sunt stricte înainte ca acestea să ajungă la raft.

Sucurile fresh testate au conținut pesticide în cantități îngrijorătoare

Dacă fructele tăiate au prezentat contaminări microbiene, nici sucurile fresh vândute în magazine nu au fost mai sigure. Din cele 7 probe trimise la analiză, în 5 au fost descoperite reziduuri de pesticide, în special imazalil, un fungicid utilizat pentru tratarea cojii citricelor.

„În cele 7 probe de sucuri fresh recepționate pentru analize, în 5 dintre ele am găsit reziduuri de pesticide. Provin din coaja citricelor, este imazalilul, prezent la absolut toate”, a afirmat Alexandru Cîrîc.

Explicația este legată de modul agresiv în care aparatele de stoarcere presează citricele. „Aparatul zdrobește prea puternic fructul, storcând pur și simplu și din coajă o parte. Acolo unde fructul a fost tratat și este concentrația cea mai mare de pesticide”, a completat acesta.

În unele probe, precum în cazul sucului de lămâie, s-au identificat chiar patru substanțe: tiabendazol, pirimetanil, imazalil și azoxistrobin, o combinație care poate fi periculoasă dacă este consumată frecvent.

Medicul avertizează: gustul chimic este un semnal de alarmă

Specialiștii spun că un gust chimic detectat atunci când bei un astfel de suc este un semn clar că fructele sunt puternic contaminate. Consumul repetat de pesticide poate duce la tulburări hormonale, afecțiuni neurologice, probleme reproductive și creșterea riscului de cancer.

În lipsa posibilității de a identifica contaminarea cu ochiul liber, medicii recomandă evitarea produselor gata procesate. Chiar dacă este nevoie de câteva minute în plus pentru a tăia fructele sau a stoarce citricele acasă, este cea mai sigură variantă.