03 mart. 2010 | 14:56

Asus Optimus gladiatorul noii arene a divertismentului [Review]

TEHNOLOGIE
Asus Optimus gladiatorul noii arene a divertismentului [Review]

Asus_Optimus_6936-Processed

Una e să prezinți o tehnologie și cu totul alta e să o folosești. Când v-am prezentat Nvidia Optimus, părea o idee bună pe baza demonstrațiilor văzute. Dar după ce apuci să lucrezi efectiv cu un laptop echipat cu această tehnologie, vei descoperi că Optimus este mult mai mult decât o idee bună, este modul în care ar trebui să funcționeze într-o bună zi toate laptopurile și, eventual, chiar și netbook-urile. Nu-ți trebuie vreo conștiință ecologică pentru a aprecia beneficiile unei tehnologii care reduce la maximum consumurile energetice într-un dispozitiv portabil. Simpla logică a bunului simț te va face să apreciezi orele în plus pe care le vei putea petrece în compania laptop-ului tău, mai ales dacă se întâmplă să călătorești, situație în care număratul plopilor de pe marginea drumului sau privitul plafonului de nori de sub aripa avionului ar trebui să te plictisească relativ repede. Dacă mai ai și treabă, Optimus vine ca o mănușă, deși trebuie precizat că pentru lucru cu aplicații de tip Office poți folosi cam orice laptop. Dar dacă nu ai treabă și vrei doar să găsești o modalitate distractivă de a-ți petrece timpul, atunci Optimus nu are rival pe piață în acest moment și probabil pentru ceva timp de acum încolo, întrucât îți poate oferi maximum de autonomie a bateriei, fără a te forța să faci vreun compromis la capitolul calitate a rulării de conținut multimedia.

Asus_Optimus_6945-Processed

Am testat Optimus pe un model nou de Asus din populara serie UL50, purtând numele de cod Vf. Specificațiile generoase includ un ecran de 15 inch 720p (1366×768) cu iluminare LED, soluția grafică hibridă cu un procesor dedicat Nvidia GeForce G210M cu 512MB de memorie GDDR3 și un Intel GMA 4500MHD integrat cu Nvidia Optimus, un procesor Ultra Low Voltage Intel Core 2 Duo SU7300 (1,3GHz/3MB L2/800MHz FSB), 4GB de RAM DDR3-1066 și un hard disk de 320GB la 5400RPM. Sistemul beneficiază de conectivitate 802.11n și are card reader, HDMI, 3x USB și un DVD Super Multi drive. O configurație mai mult decât suficientă pentru rularea aplicațiilor de tip Office și suficientă pentru aplicații multimedia, inclusiv de editare video, și – deloc surprinzător – jocuri.

Asus_Optimus_6933-Processed

De oriunde l-ai privi, Asus UL50Vf este un laptop arătos. Linia designului este dominată de curbele line ale carcasei suple și colțurile sale rotunjite. Cu excepția capacului cu display-ul, care este placat cu aluminiu, în rest carcasa este din plastic, ceea ce ajută la menținerea unei greutăți reduse, dar nu rezistă prea bine la șocuri. Dacă ești un pic atent la conținutul rucsacului sau genții cu care îl cari, nu vei avea probleme, dar ai mare grijă să nu-l scapi cumva pe jos. Profilul suplu și aspectul glossy arată OK, dacă îl privești de la distanță, dar plasticul lucios va capta rapid amprente, iar ecranul la fel de lucios ar putea genera reflexii nedorite. Per ansamblu, îmi lasă impresia unei mașinării delicate, ceea ce fără îndoială este, și nu a unui dispozitiv… gregar, gata oricând să se înghesuie în rucsac alături de celelalte gadgeturi ale tale. Nu mă înțelege greșit, că nu e pentru fete, dar va trebui să-i acorzi o atenție specială, pe care, având în vedere ce știe să facă, o cam merită. Rezoluția nativă, cum spuneam, este de 1366×768, ceea ce, pentru dimensiunile ecranului, mi se pare cam puțin. Vei rula fără probleme video la 720p, dar cu Optimus nici 1080p nu ar fi o problemă, așa că un ecran capabil de o rezoluție mai mare nu ar fi stricat deloc. Unghiurile de vizualizare sunt OK pe orizontală, dar pe verticală trebuie să nimerești înclinația potrivită a display-ului. Partea audio nu iese cu nimic în evidență. Boxele nu se aud nemaipomenit, așa că o pereche de căști performante rămâne soluția optimă pentru experiențe audio.

Asus_Optimus_6926-Processed

Dimensiunile carcasei permit integrarea unei tastaturi complete, cu tot cu numeral pad, de tip Chiclet/island. Spațiile dintre taste ar fi de apreciat dacă tastatura nu ar fi destul de zgomotoasă și un pic dură la atingere, chiar și la o tastare mai puțin energică, dar layout-ul este OK și aerisit, iar mâna se așează bine în poziția WASD. Trackpad-ul nu este strălucit, tocmai pentru că… strălucește. Suprafața glossy nu permite un control foarte precis (dar măcar ai multi-touch), iar butonul pentru click se apasă cam greu, așa că ar fi de dorit să ai la îndemână un mouse extern. Pentru ce?

Pentru jocuri, ce altceva? Nvidia Optimus face din acest laptop, care destul de evident nu a fost gândit pentru jocuri, o mașinărie de gaming foarte capabilă. UL50Vf continuă un trend al notebook-urilor Asus în ceea ce privește overclockarea procesoarelor CULV ( Consumer Ultra Low Voltage ), așa că și acest Core 2 Duo poate fi dus de la valoarea nominală de 1,3GHz la 1,73GHz, ceea ce constituie un binevenit spor de performanță. Procesorul grafic Nvidia GeForce G210M nu îți va oferi detalii maxime în Crysis, dar în majoritatea jocurilor, dacă setezi nivelul de detalii pe mediu, poți obține frame rate-uri perfect jucabile, de peste 25 de cadre pe secundă la rezoluția nativă a jocului. Un demo de World in Conflict s-a mișcat absolut decent pe acest laptop.

Asus UL50VF nu va intra în istorie pentru configurația ieșită din comun sau capabilitățile tehnice insurmontabile. Dar are deja un loc în istorie pentru că este primul laptop care oferă Nvidia Optimus și am menționat Optimus de atâtea ori până acum încât probabil te întrebi: da’ ce faci frate cu Optimus ăsta? Păi, practic nimic, și tocmai asta este poanta.

Optimus comută automat între procesorul grafic dedicat și cel integrat de pe placa de bază. Astfel de soluții hibride existau deja de ceva vreme dar presupuneau comutarea manuală între cele două, și uneori chiar reboot. Așa că utilizatorii de cele mai multe ori ajungeau să nu folosească decât unul dintre modurile posibile, iar în modul cu procesor grafic dedicat activat autonomia bateriei scădea dramatic, chiar și în lucrul cu aplicații simple de genul editoarelor de text.

Optimus face un lucru aparent simplu, comută automat între cele două moduri grafice, determinând care anume este modul optim pentru conținutul pe care urmează să-l ruleze. Decizia este luată în aproximativ o secundă, ceea ce aproape că nu observi, iar optimizarea este foarte detaliată. Spre exemplu, dacă vrei să vezi un film pe care îl ai la o rezoluție suportată de procesorul grafic onboard, Optimus nu va comuta, dar dacă filmul este unul HD, da. Cu soluția manuală anterioară ai fi fost tentat să activezi procesorul dedicat pentru orice clip, ceea ce, în multe cazuri, chiar nu era necesar. Imediat după închiderea fișierului HD, Optimus dezactivează procesorul dedicat, dar atenție, dacă filmul s-a terminat și nu închizi fișierul, procesorul grafic dedicat rămâne în funcțiune. Ai și opțiunea de a alege tu ce procesor va folosi notebook-ul pentru o anumită aplicație, printr-un simplu click dreapta pe executabilul aplicației.

Principalul efect este asupra autonomiei bateriei, care poate ajunge să depășească 10 ore, dacă nu exagerezi cu multimedia, oprești Wi-Fi-ul și ajustezi în jos luminozitatea ecranului. Desigur, depinde ce vei rula și Optimus te va tenta sa nu eziți în fața niciunui fișier multimedia. Dar chiar și așa, în condiții normale de operare vei putea folosi notebook-ul pe parcursul întregii zile de lucru și cel mai probabil și ceva timp după. Dacă ești gamer, e greu de estimat cât te va ține „un plin”, dar 5 ore nu mi se pare o valoare exagerată. Personal, nu am apucat să mă joc mai mult de 2 ore pe el, dar alții au făcut-o și susțin că ar mai fi dus și peste 5 ore.

O altă caracteristică ce-ți poate reduce consumul energetic este posibilitatea de a asculta muzică, naviga pe Web, sta pe chat, vizualiza fotografii sau a juca jocuri online, fără a mai încărca tot Windows-ul, grație tehnologiei Asus Express Gate, în fapt un Linux mic care se poate lansa foarte rapid, caracteristică întâlnită de regulă ca un bonus la laptopurile high-end.

Asus UL50Vf are tot ce te-ai putea aștepta de la un laptop de 15 inch și multe altele la care nu te-ai aștepta la un asemenea preț. În Vest, prețul străzii este estimat undeva în jurul a 850$, la noi încă nu se știe, urmând să fie lansat în curând. Suplu și compact, cu o autonomie excelentă a bateriei și grafică satisfăcătoare pentru toate scenariile de utilizare, Asus UL50Vf este un laptop absolut dezirabil, dar este doar prima încarnare a tehnologiei Optimus. În ce măsură va deveni aceasta un standard rămâne de văzut, dar mi se pare destul de probabil. Moment în care laptopul, așa cum îl știai, va deveni o cu totul altă mașinărie.

Specificații Asus UL50Vf:
Display: 15 inch 720p (1366 x 768) cu iluminare LED
Sistem de operare: Windows 7 Home Premium 64-bit
Procesor: Intel Core 2 Duo SU7300 Ultra Low Voltage (1,3GHz / Cache L2: 3MB / FSB: 800MHz) overclockabil la 1,73GHz / FSB: 1066MHz
Switchable Graphics: Nvidia GeForce G210M cu 512MB GDDR3 procesor dedicat și Intel GMA 4500MHD integrat cu Nvidia Optimus
Memorie RAM: 4GB DDR3-1066
Hard disk: 320GB 5400RPM
Conectivitate wireless: 802.11n
Unitate optică: 8x DVDR Super Multi drive
Baterie: 8-cell Li-ion battery 84Wh (5800mAh)
Autonomie: peste 10 ore
Greutate: 2,35Kg
Dimensiuni: 39.1 x 26,4 x 2,6 cm