08 oct. 2012 | 12:30

Farfuriile zburatoare nu sunt doar in filmele SF

ACTUALITATE
Farfuriile zburatoare nu sunt doar in filmele SF

Cu toate ca ne-am obisnuit sa asociem navele spatiale in forma de farfurie zburatoare cu extraterestri, realitatea este ca am fi putut sa vedem astfel de creatii in mainile armatei americane.

farfurie zburatoare reala

O noua serie de documente de-secretizate de statul american scot la iveala faptul ca Fortele Aeriene Americane lucrau la o farfurie zburatoare inca din 1956. Proiectul din imaginea de mai sus, cu numarul 1794 era in sarcina Diviziei Sistemelor Aeronautice din cadrul Fortelor Aeriene Americane. Din diverse motive, ducerea la bun sfarsit a proiectului a cazut in sarcina companiei canadiene Avro Aircraft Limited.

Farfuria zburatoare a fost gandita pentru a se ridica vertical de la sol si pentru a ateriza in aceeasi maniera cu ajutorul unor motoare rabatabile cu propulsie, aceleasi mtoare care trebuiau sa fie folosite pentru a deplasa aeronava intr-o directie sau alta. Cu o viteza maxima teoretica situata intre Mach 3 si Mach 4, creatia din imaginea de mai sus, daca ar fi fost materializata ar fi putut urca pana la o inaltime de 30.000 de metri si ar fi putut parcurge o distanta de pana la 1852 kilometri. Cu toate ca nu am vazut-o pana acum pe cer, intr-un raport din 1 iunie 1956 care trebuia sa anunte evolutia proiectului concluzia era ca ,,ofera o performanta mult mai mare in comparatie cu cea estimata la inceputul negocierilor contractuale”.

In ceea ce priveste costurile pentru acest proiect, daca avem in vedere si inflatia, suma totala ar fi undeva pe la 26,6 milioane dolari. In final, proiectul a fost anulat si, desi pe hartie alte farfurii zburatoare ale USAF au aratat foarte bine, nici una din creatiiile teoretice nu a fost dusa la bun sfarsit.

Ramane acum sa mai asteptam alti 50 de ani pentru a vedea ce la ce creatii ipotetice lucreaza pe ascuns Fortele Aeriene Americane in 2012.

OZN Final Development Summary

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele