Cea mai răcoritoare băutură împotriva caniculei despre care n-ai auzit, dar mulți români e posibil să o fi băut fără să știe ce e
Aparent banal, dar cu o tradiție milenară în spate, ayranul este băutura care reușește să răcorească perfect în cele mai fierbinți zile ale verii. Deși puțini îi cunosc numele, mulți turiști români au dat peste el fără să știe, însoțind un kebab savurat pe fugă sau o porție de pilaf pe străzile agitate ale Istanbulului.
Ayranul este un amestec simplu de iaurt, apă și sare, dar cu un efect revigorant atât de intens încât este considerat, pe bună dreptate, un „secret național” al Turciei împotriva căldurii. Îl găsești peste tot: de la supermarketuri la tonete de street food, servit în pahare de plastic sau, pentru o experiență autentică, în căni de cupru tradiționale.
Ce este ayranul și de ce e atât de apreciat în Turcia
Ayranul nu este o invenție recentă. Potrivit lingvistului turc Besim Atalay, această băutură este menționată încă din secolul al XI-lea, în cel mai vechi dicționar al limbilor turcice. Nomazii din Asia Centrală obișnuiau să fermenteze lactatele pentru a le conserva în timpul călătoriilor lungi, iar ayranul s-a dovedit a fi soluția ideală: nutritiv, sățios și excelent pentru hidratare.
Astăzi, este consumat în toată Turcia și a ajuns și în țările vecine, fiecare cu variațiunile proprii. În Iran, de exemplu, există doogh, iar în Asia Centrală găsim băuturi similare pe bază de lapte fermentat de iapă sau cămilă. În Turcia, cele mai populare variante sunt ayranul clasic și ayranul yayık, rezultat din procesul de obținere a untului.
Pe timp de vară, ayranul nu este doar o băutură plăcută, ci și una recomandată de specialiști. Profesorul Barbaros Özer, de la Universitatea din Ankara, a declarat pentru CNN că aceasta contribuie la refacerea echilibrului mineral pierdut prin transpirație și are beneficii clare asupra digestiei și florei intestinale.
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/06/In-mod-traditional-ayranul-este-servit-in-cani-din-cupru-care-ajuta-la-mentinerea-bauturii-reci-mai-mult-timp-si-sporesc-farmecul-experientei-turcesti-autentice.jpg)
În mod tradițional, ayranul este servit în căni din cupru, care ajută la menținerea băuturii reci mai mult timp și sporesc farmecul experienței turcești autentice. (Foto: nusi55/iStockphoto/Getty Images/CNN)
De ce mulți turiști îl beau fără să știe
Când ajungi în Turcia și comanzi un kebab sau un döner, nu e neobișnuit să ți se ofere ayran la pachet. Uneori e îmbuteliat, alteori este proaspăt preparat chiar la fața locului. Se numește „açık ayran” (deschis) sau „kapalı ayran” (închis), în funcție de modul de servire.
Mulți români îl confundă cu un iaurt de băut sau îl acceptă ca parte a meniului fără să-l recunoască. Gustul sărat și ușor acru poate părea neobișnuit la prima înghițitură, dar în combinație cu mâncărurile picante și temperaturile ridicate, devine rapid o revelație.
În zonele precum Susurluk, ayranul capătă o consistență spumoasă datorită iaurtului mai gras. În estul Turciei, se adaugă ardei iute pentru un plus de savoare. Alte rețete includ mentă, apă minerală sau chiar lipsa completă a sării, pentru o experiență personalizată.
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/06/Bautura-este-uneori-servita-cu-menta-pentru-un-plus-de-prospetime-si-savoare.jpg)
Băutura este uneori servită cu mentă, pentru un plus de prospețime și savoare. (Foto: Gercelman Ihsan/imageBROKER/Shutterstock/CNN)
Un gust simplu, dar greu de uitat
Cei care l-au descoperit, revin la el de fiecare dată. Fie că e vorba de un pahar băut la o terasă umbrită, în timp ce carnea sfârâie pe grătar, fie că e savurat la un tonomat de pe bulevardele din Antalya sau Bodrum, ayranul devine parte din amintirile de vacanță.
Poate nu este băutura ideală pentru toate gusturile – unii o consideră prea sărată sau prea acră –, dar cei care caută o alternativă naturală, sănătoasă și autentică la sucurile acidulate o vor aprecia cu siguranță. Iar dacă n-ai încercat-o încă, următoarea ta vacanță în Turcia e ocazia perfectă.