Sigma 200-500mm, un obiectiv de „milioane”!
Astazi am avut ocazia sa ma „joc” si eu cu un obiectiv „adevarat”, si anume Sigma 200-500mm f/2.8 . Ce ai putea face cu un astfel de obiectiv a carui dimensiune este putin spus impresionanta? Detalii in articolul urmator.
In primul rand, obiectivul este predestinat fotografiei la distanta a unor subiecte de care nu te poti apropia foarte mult. Mai exact cei care fotografiaza animale salbatice in mediul lor natural vor fi primii care probabil vor fi interesati de acest produs. Tinand cont de faptul ca o distanta minima de cateva sute de metri este recomandata pentru siguranta fotografului, pozele de tip close-up se fac cu un astfel de obiectiv. Sigma 200-500mm este pana acum cel mai mare obiectiv telephoto, si posibil si unul dintre cele mai scumpe, din seria obiectivelor ce se pot vinde intr-un magazin cu comanda in prealabil.
De ce este atat de mare? Ei bine spre deosebire de alte obiective telemacro acesta este foarte „rapid”. Rapiditatea se traduce prin acel f/2.8 ce permite trecerea catre senzor a unei cantitati mai mari de lumina si implicit fotografierea rapida. Obiectivele telemacro au in general un nivel f/4 – f/5. Specificatiile complete le veti regasi in tabelul de mai jos.
[table id=131 /]
Dupa cum ati observat in tabel sunt cateva elemente ce ne-au starnit si noua curiozitatea. Unul dintre ele este de ce are nevoie de acumulator intern? Dimensiunea lentilelor interne si a motorului de focalizare nu permit ajustarea lor manuala. Tot ansamblul este asezat pe niste tije motorizate, care, daca ar fi conectate direct la camera foto ar consuma rapid bateria interna a acesteia. Obiectivul detine de altfel si un afisaj ce arata nivelul de zoom si starea bateriei. Chiar si focalizarea manuala se face cu ajutorul motorului intern.
Pachetul obiectivului, format dintr-o carcasa industriala cu o lungime de aproape 1 metru, contine pe langa acumulatorul si incarcatorul respectiv, si un adaptor 2x. Acesta se monteaza intre aparat si obiectiv si dubleaza efectiv capacitatea acestuia de zoom, nivelul maxim ajungand la 1000mm. Cu adaptorul montat calitatea imaginii scade, de asemenea si „viteza” mentionata mai devreme. Acesta poate fi folosit insa in cazuri extreme unde chiar este nevoie de el.
Dimensiunile obiectivului nu sunt deloc de neglijat, lungimea de peste 70 de centimetri si greutatea de aproape 16 kilograme implica existenta unui mijloc de transport pana chiar in locul de unde se va fotografia. Nu imi pot imagina cum e sa il cari dupa tine, chiar si pe o distanta de 500 metri. Trepiedul recomandat pentru acesta trebuie sa fie neaparat unul hidraulic pentru a il putea sustine si stabiliza, aproape acelasi tip de trepied folosit de cameramanii in televiziune. Acesta trebuie sa contrabalanseze greutatea obiectivului in orice pozitie pentru a nu se rasturna.
Va las in compania galeriei de imagini cu obiectivul, iar in urmatoarea sectiune veti regasi si o serie de imagini facute cu ajutorul acestuia.
[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Sigma 200-500mm f.2.8 obiectiv/”/]
Cred ca cel mai socant pentru toti va fi pretul acestui obiectiv. Stati pe scaun in acest moment da? Pretul este de 80.000 Lei (RON pentru cine nu este sigur ca a citit bine, sau crede ca folosesc inca moneda veche 🙂 ). In moneda europeana aceasta suma reprezinta aproximativ 17.500 Euro. Aici se aplica la perfectie zicala cum ca „baietii se joaca tot timpul cu jucarii, cand acestia cresc, jucariile devin mai scumpe”. Desigur, insa daca stam sa ne gandim un fotograf profesionist, care cel mai probabil isi va cumpara asa ceva in caz de nevoie, isi va putea acoperi cheltuielile cu pozele facute, in scurt timp. L-am cautat din curiozitate si nu este disponibil nici pentru inchiriere pe multe din site-urile din afara. Ba chiar magazinul in cauza spune ca este singurul din tara.
Imaginile preluate cu acesta de la etajul 18 al unei cladiri sunt insa absolut impresionante. Trebuie sa tinem cont ca doar pe setarea de 500mm se poate obtine portretul unei persoane ce trece pe strada la baza cladirii. Imaginea de mai sus reprezinta o persoana la doua strazi distanta de locul de unde s-a fotografiat, mai exact in fata Casei Presei fata de cea mai indepartata dintre cele doua cladiri Romexpo. Ar fi fost tare interesant sa putem fotografia in natura, insa intelegem perfect ce inseamna sa transporti aceasta „jucarie” la distante mari. Obiectivul poate fi „vazut, pipait, testat” in showroom-ul celor de la F64 incepand de maine, asa ca cei interesati pot merge sa il admire. Puteti sa luati cu dvs si aparatul propriu, daca este un Canon, si sa il testati.
[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/sigma 200-500mm imagini/”/]
In aceasta sectiune ar trebui sa fie o serie de concluzii mai detaliate, insa avand in vedere ca nu am petrecut prea mult timp cu acel obiectiv, iar experienta mea fotografica nu a inclus si nu cred ca va include pe viitor astfel de echipamente am decis sa va amuz in schimb. Am gasit un site cumuleaza o serie de review-uri facute „in gluma” pentru acest obiectiv. Nu ma pot abtine sa nu pun linkul aici. Desigur pagina de vanzare de pe Amazon contine cele mai multe comentarii amuzante. Unele dintre frazele cele mai interesante ce concluzioneaza „review-urile” respective sunt:
„Am incercat sa fotografiez niste pasari cu acest obiectiv in Yosemite Park insa padurarul a chemat echipa SWAT pentru ca a crezut ca incercam sa distrug cu o bazooka tot parcul. Asa s-a terminat excursia.”
„Partea proasta e ca nu pot tine aceasta lentila in casa pentru ca imi sperie copii si cainii. Totusi o iubesc.”
„Lentila asta e excelenta, poti sa vezi viitorul cu ea”
„Merita sacrificiul! Mi-am vandut intr-un final masina dupa ce m-am convins ca merita, nu o foloseam decat de cateva ori pe zi pentru cumparaturi, dus copii la scoala si ocazional excursii. Apoi am realizat ca trebuie sa mai fac rost de inca 21.000 dolari. (pretul in dolari este undeva in jurul sumei de 25.000)”
„Big Bang-ul arata foarte bine de aici! Am cumparat aceasta lentila cu intentia de a ma uita in continuum-ul spatiu-timp pentru a vedea Big Bang-ul. A fost destul de greu la inceput insa dupa cateva setari puteam vedea originile universului.”
„Este o lentila grozava, o am de 2 saptamani deja. In mare parte o folosesc in modul Macro in cautarea Bosson-ului Higgs. cand nu o folosesc pentru particule subatomice o iau cu mine pentru fotografiile de nunta. Unul din clientii mei se insura la cateva sute de mile distanta, desigur nu a mai trebuit sa iau avionul pana acolo.”