Prăjitura verde neon te face să uiţi de ciocolata Dubai. Face furori în toată lumea deja
Un desert exotic cu gust delicat de vanilie și o culoare ireală cucerește din ce în ce mai multe inimi. Inspirată de frunza de pandan, prăjitura chiffon de culoare verde fluorescentă este noua senzație în Asia și nu numai. Originară din Singapore, prăjitura începe să devină populară inclusiv în America și Europa.
Noua obsesie culinară din Singapore: prăjitura verde neon
În Singapore, prăjitura verde neon este mai mult decât un simplu desert – este parte din viața cotidiană. Denumită ”pandan chiffon cake”, această prăjitură pufoasă în formă de inel, făcută cu extract de frunză de pandan, este nelipsită din mesele de zi cu zi, de la micul dejun la aniversări.
Deși planta pandan are o vechime de sute de ani în gastronomia asiatică, prăjitura a devenit faimoasă abia începând cu anii ’70, când a început să fie produsă în masă.
Cofetăria Bengawan Solo, deschisă în 1979 de Anastasia Liew, a jucat un rol esențial în popularizarea ei. Acum, compania are peste 40 de locații doar în Singapore, iar vânzările prăjiturilor cu pandan continuă să crească anual.
Influenceri și vedete, ambasadorii neoficiali ai prăjiturii
Potrivit CNN, vedete precum JJ Lin și Jay Chou au contribuit la popularitatea desertului, promovându-l pe rețelele sociale și în emisiuni TV. Acest tip de expunere a făcut ca desertul să fie cunoscut nu doar în Singapore, ci și în Hong Kong, Taiwan, Coreea de Sud și chiar în SUA.
Numai anul trecut, brutăria Bengawan Solo a vândut peste 85.000 de prăjituri chiffon întregi, iar magazinele din aeroportul Changi au devenit puncte-cheie pentru turiștii care vor să ducă acasă un gust din Singapore. Astăzi, aceste puncte de vânzare generează peste jumătate din totalul încasărilor brutăriei.
Pandanul, noul matcha?
Tendințele internaționale arată că frunza de pandan ar putea deveni următorul ingredient-vedetă al lumii gastronomice. Dacă în trecut matcha, ceaiul verde japonez, a creat un val de entuziasm global, acum pandanul pare să-i calce pe urme. Deserturi precum cronuts cu pandan sau mochi cu cremă de pandan apar tot mai des în meniurile din marile orașe americane.
”Matcha a creat deja precedentul că ceva verde este în regulă”, spune Keri Matwick, lector la Universitatea Tehnologică Nanyang din Singapore, citat de sursa menționată mai sus.
”Cred că pandanul începe să devină o vedetă mai importantă decât a fost vreodată până acum.”
Dacă trendul continuă, s-ar putea ca în curând prăjitura verde neon să devină la fel de obișnuită în vitrinele cofetăriilor din Europa cum este acum ciocolata artizanală sau tiramisu. Și, cine știe, poate chiar și românii vor începe să înlocuiască deserturile clasice cu această minunăție tropicală.