06 mart. 2025 | 16:08

Ingredientul banal care face orhideea să explodeze de flori. Orice român are în bucătărie asul din mâneca florarilor

Social
Share
Ingredientul banal care face orhideea să explodeze de flori. Orice român are în bucătărie asul din mâneca florarilor

Orhideele sunt uimitoare, dar menținerea lor în stare perfectă poate fi o provocare dacă nu ești familiarizat cu nevoile lor nutritive. Din fericire, cheia succesului este un ingredient banal, ce nu lipsește din nicio bucătărie sau cămară a românilor.

Ingredienul banal din bucătăria românilor care ajută orhideea să înflorească

Este esențial să hrănești toate plantele de interior cu un îngrășământ care conține azot, potasiu și fosfor – nutrienții cheie pentru creștere. Însă orhideele sunt puțin mai pretențioase; au nevoie și de magneziu, esențial pentru stocarea energiei și stimularea producției de flori.

Expertul în grădinărit Mark Curran, fondatorul Heavenly Orchids, a dezvăluit că unele dintre „cele mai bune îngrășăminte naturale” s-ar putea afla chiar în dulapurile din bucătăria oamenilor.

„Apa de orez este un îngrășământ organic foarte bun. Conține cantități mici de azot, fosfor și potasiu, precum și amidonuri care hrănesc micorizele benefice de pe rădăcini”, a explicat el.

El a adăugat că „s-a descoperit că apa de orez este deosebit de benefică în timpul înfloririi.” Această soluție făcută în casă este un adevărat avantaj pentru orhidee, furnizând magneziu, azot, potasiu și fosfor, care întăresc sănătatea plantei.

Amidonurile și mineralele din apa de orez acționează ca un tonic de creștere atât pentru rădăcini, cât și pentru tulpinile florale, oferindu-i orhideei șansa de a dezvolta flori mai mari și mai bogate, relatează Express.

Pentru a prepara un îngrășământ cu apă de orez pentru orhidee, trebuie doar să lași orezul la înmuiat în apă timp de aproximativ o jumătate de oră sau să folosești apa rămasă după ce ai fiert orezul. Strecoar-o, pune-o într-o sticlă sau borcan și las-o să fermenteze timp de o săptămână.

Soluția trebuie să „respire”, așa că fie o acoperi cu o cârpă, fie te asiguri că capacul este pus lejer pentru a permite circulația aerului. De asemenea, păstrează soluția departe de lumina directă a soarelui, deoarece căldura va degrada nutrienții benefici din apă și va provoca mirosuri neplăcute.

În schimb, depoziteaz-o în frigider sau într-un loc răcoros și întunecat. După o săptămână, amestecă părți egale de apă de orez și apă proaspătă într-o sticlă de pulverizare goală pentru a o dilua.

Pulverizează baza orhideelor și frunzele lor la fiecare două săptămâni în timpul perioadei de creștere activă a plantei și lunar când aceasta este în repaus. Cu acest ingredient simplu și benefic, orhideea ta ar trebui să producă flori mai mari și să fie mult mai sănătoasă.