10 ian. 2025 | 10:00

China a „bombardat” Taiwanul cu 2,4 milioane de atacuri cibernetice pe zi, arată un raport

ACTUALITATE
China a „bombardat” Taiwanul cu 2,4 milioane de atacuri cibernetice pe zi, arată un raport
Taiwan se confruntă cu 2,4 milioane de atacuri cibernetice pe zi, atribuite Chinei. (Colaj Playtech)

Atacurile cibernetice asupra instituțiilor guvernamentale taiwaneze au luat amploare pe parcursul anului 2024, ajungând la o medie de 2,4 milioane de incidente pe zi, potrivit unui raport publicat de Biroul Național de Securitate din Taiwan. Aceste cifre sunt de două ori mai mari decât în 2023, când media zilnică se situa în jurul a 1,2 milioane de atacuri. Autoritățile taiwaneze atribuie majoritatea acestor încercări de hacking forțelor cibernetice chineze, care vizează în special infrastructura din domeniile telecomunicațiilor, transporturilor și apărării.

Îngrijorarea privind securitatea online a insulei a crescut considerabil în ultima vreme, pe fondul intensificării presiunii politice și militare pe care Beijingul o exercită pentru a-și susține revendicarea asupra Taiwanului. Raportul evidențiază faptul că, deși multe atacuri au fost interceptate cu succes, numărul lor în continuă creștere ridică semne de întrebare cu privire la eficiența pe termen lung a sistemelor de securitate cibernetică din Taiwan.

Strategia de hărțuire în zona gri

China neagă, în mod obișnuit, orice implicare în atacuri cibernetice, dar numeroase guverne străine, în special cel al Statelor Unite, au acuzat-o de astfel de acțiuni. Autoritățile de la Taipei susțin că Beijingul nu se limitează doar la atacuri de tip hacking, ci recurge și la alte forme de „hărțuire în zona gri”, de la exerciții militare organizate în apropierea insulei până la operațiuni de baloane de supraveghere și, mai nou, la campanii cibernetice extinse.

Raportul mai precizează că o parte dintre atacurile chineze au coincis cu manevrele militare chinezești din jurul insulei, fiind lansate atacuri de tip „distributed denial-of-service” (DDoS) asupra site-urilor de transport și financiare din Taiwan. Scopul acestor operațiuni este, potrivit autorităților taiwaneze, creșterea impactului psihologic și intensificarea presiunii militare. În plus, China a desfășurat două exerciții majore de acest fel în cursul anului trecut, menite să accentueze intimidarea asupra guvernului de la Taipei.

Ținte strategice și tehnici de hacking

Experții în securitate cibernetică taiwanezi au identificat în mod special tehnici de tip „advanced persistent threat” (APT) și introducerea de backdoor-uri software printre metodele predilecte folosite de hackerii chinezi. Astfel de abordări permit infiltrarea adâncă în rețelele vizate, oferind acces extins la informații sensibile și posibilitatea de a compromite în timp infrastructuri critice, precum autostrăzi și porturi.

Un alt aspect esențial evidențiat în raport îl reprezintă folosirea strategiilor de inginerie socială. Acestea se concentrează pe atacarea conturilor de e-mail ale funcționarilor taiwanezi și a diferitelor platforme utilizate de aceștia. Scopul principal rămâne obținerea de date confidențiale și controlul asupra sistemelor-cheie, care ar putea aduce un avantaj considerabil Chinei într-un scenariu de conflict cu Taiwanul. În acest context, guvernul taiwanez a sporit măsurile de securitate și îndeamnă la vigilență sporită.

În ansamblu, raportul Biroului Național de Securitate din Taiwan ilustrează amploarea și complexitatea amenințărilor cibernetice cu care se confruntă insula. Pe fondul intensificării disputelor politice și militare dintre Beijing și Taipei, componenta cibernetică a ajuns să reprezinte un front esențial în gestionarea conflictului, iar eforturile de contracarare implică investiții masive în tehnologii de apărare cibernetică, precum și colaborări internaționale tot mai strânse. Pentru moment, autoritățile taiwaneze au reușit să blocheze un număr mare de atacuri, însă rămâne de văzut dacă resursele și strategiile actuale sunt suficiente pentru a menține securitatea și stabilitatea, având în vedere ritmul accelerat al asaltului digital.