24 dec. 2024 | 08:30

Festivalurile păgâne de iarnă care au făcut înconjurul lumii. Românii sunt și ei în topul fascinațiilor pre-creștine

ACTUALITATE
Festivalurile păgâne de iarnă care au făcut înconjurul lumii. Românii sunt și ei în topul fascinațiilor pre-creștine

Iarna este perioada în care tradițiile păgâne își fac simțită prezența în numeroase culturi europene. Aceste festivaluri pre-creștine sunt un amestec fascinant de mitologie, ritualuri și folclor. Deși multe dintre ele au fost absorbite sau reinterpretate de creștinism, esența lor misterioasă continuă să atragă atenția celor pasionați de istorie și tradiții. România se află în topul acestor evenimente, datorită spectaculoasei Dansului Ursului, dar și alte culturi din Europa păstrează vie amintirea rădăcinilor lor păgâne.

Dansul Ursului în România

Dansul Ursului în România

Dansul ursului în România: un simbol al reînnoirii

În nord-estul României, mai ales în regiunea Moldovei, Dansul Ursului are loc pe 30 decembrie. Este o tradiție spectaculoasă în care localnicii îmbracă piei de urs autentice, unele vechi de generații, cântărind până la 40 de kilograme. Cu ritmuri de tobe și fluiere, dansatorii recreează moartea și învierea simbolică a ursului, un ritual care marchează reînnoirea și speranța pentru anul ce urmează.

Originea acestei tradiții este legată de cultura geto-dacică, în care ursul era considerat un animal sacru, simbol al puterii și renașterii. În trecut, se credea că dansul ursului poate alunga spiritele rele și aduce prosperitate. Orașul Comănești găzduiește cel mai mare festival de acest tip, atrăgând turiști din întreaga lume.

 

Krampusnacht în Alpi cu măști și costume

Krampusnacht în Alpi cu măști și costume

: terifiantul acompaniator al Sfântului Nicolae

În regiunile alpine din Austria, Germania și Italia, Krampusnacht (Noaptea lui Krampus) transformă 5 decembrie într-un spectacol înfricoșător. Krampus, o creatură demonică cu coarne și blană, este reprezentat ca antiteza Sfântului Nicolae. În timp ce Nicolae aduce daruri copiilor cuminți, Krampus îi pedepsește pe cei răi, chiar „purtându-i în iad” într-un coș pe spate, conform tradiției.

Festivalul include parade spectaculoase, cunoscute sub numele de Krampuslauf, în care localnicii poartă costume elaborate și clopote mari pentru a alunga spiritele rele. Orașul Salzburg este renumit pentru aceste evenimente, care combină elemente de folclor pre-creștin cu tradiții locale.

Mari Lwyd în Țara Galilor

Mari Lwyd în Țara Galilor

Mari Lwyd în Țara Galilor: calul spectral al Anului Nou

În Țara Galilor, tradiția Mari Lwyd aduce un aer aparte sărbătorilor de iarnă. O figură cu cap de cal decorat cu panglici și globuri colindă din casă în casă, însoțită de cântăreți care cer să fie primiți în locuințe pentru mâncare și băutură. Ritualul are origini celtice și este considerat o formă de wassailing – un obicei menit să aducă belșug și noroc.

Chepstow găzduiește unul dintre cele mai mari evenimente Mari Lwyd, unde figurinele sunt însoțite de dansatori tradiționali și cântece ritualice. Ceremonia culminează cu o sărbătoare în care cidrul joacă un rol central.

Festa della Befana în Urbania

Festa della Befana în Urbania

La Befana în Italia: vrăjitoarea care aduce daruri

În Italia, tradiția Festa della Befana o aduce în prim-plan pe La Befana, o vrăjitoare care distribuie cadouri în noaptea de 5 ianuarie. Deși seamănă cu Moș Crăciun, Befana are rădăcini în mitologia romană, fiind asociată cu zeița Strenua, protectoarea darurilor de Anul Nou. Festivalul este cel mai bine sărbătorit în Urbania, unde zeci de mii de vizitatori se adună pentru parade, spectacole și târguri.

Festivalurile păgâne de iarnă, fie că este vorba despre dansurile cu urși din România, paradele Krampus din Alpi, ritualurile cu cai din Țara Galilor sau tradițiile italiene, oferă o perspectivă captivantă asupra moștenirii culturale a Europei. Aceste evenimente ne reamintesc de legătura profundă dintre oameni, natură și spiritualitate, o legătură care transcende timpul și religia.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele