Un nou concept ar putea exploata energia din puterea valurilor
Puterea valurilor marii sau a oceanelor reprezinta de foarte mult timp o sursa incredibila de energie regenerabila. Metodele de exploatare a acestui tip de energie s-au reflectat pana acum in instalatii plutitoare, dar un profesor de la Universitatea Berkeley din California vrea sa incerce o noua abordare a conceptului.
Mohammad Reza Alam, un cercetator de la Berkeley, a dezvoltat un sistem de exploatare a energiei valurilor care pleaca de la premisa ca vibratiile generate de valuri ajung pana la fundul apei. Publicata in Proccededings of the Royal Society, lucrarea teoretica a lui Alam, pleaca de la premisa ca valurile misca noroiul de pe fundul oceanului cu o putere foarte mare, aceasta din urma putand fi exploatata.
Sistemul descris de cercetator poarta numele de ,,viscoelastic seabed carpet” si implica ,,un covor” format din arcuri verticale si generatoare electrice. Creat cum trebuie, respectivul ansamblu poate transforma, cu un randament foarte bun, puterea valurilor in energie electrica.
Pe langa aplicabilitatea practica a acestui sistem, un alt avantaj este de ordin estetic. Intreaga instalatie aflandu-se pe fundul oceanului, linia orizontului nu va mai fi perturbata de instalatii plutitoare. Cel mai mare dezavantaj al acestui sistem este cauzat, din pacate, de aceeasi particularitate. Pentru a instala ansamblul pe fundul apei, fauna si vegetatia din zona respectiva trebuie distruse intr-un procent semnificativ…
Evident, nu putem decat spera ca vor fi asteptate si gasite variante de bun simt la adresa mediului.