08 dec. 2024 | 21:02

Un robot a fost „găsit mort” la locul de muncă și nimeni nu-și explică ce s-a întâmplat

ACTUALITATE
Un robot a fost „găsit mort” la locul de muncă și nimeni nu-și explică ce s-a întâmplat
Misterul robotului „mort” la locul de muncă. (Foto: Playtech)

Un incident neobișnuit petrecut la Consiliul Local din Gumi, Coreea de Sud, a stârnit dezbateri intense. Un robot civil, parte a echipei administrative, a fost descoperit nefuncțional la baza unei scări de doi metri. Incidentul, descris de unele publicații ca fiind „primul posibil caz de suicid al unui robot”, ridică semne de întrebare despre limitele tehnologiei și despre viitorul relației dintre oameni și inteligența artificială, scrie The Independent.

Accident sau defecțiune intenționată?

Robotul, considerat de colegi „o figură diligentă” a fost văzut învârtindu-se în cercuri într-un mod neobișnuit înainte de incident. Această mișcare a fost interpretată de unii ca un posibil semn al unui „accident emoțional” – un concept care, deși asociat cu literatura SF, începe să capete contur în dezbaterile despre inteligența artificială.

Profesorul Jonathan Birch de la London School of Economics avertizează că putem fi martorii apariției unui nou tip de AI: „AI ambiguu conștient”. Potrivit acestuia, oamenii vor percepe astfel de sisteme fie ca pe entități cu o viață interioară bogată, fie ca simple mașini lipsite de sentimente. Până când știința despre conștiența va avansa, aceste diferențe de opinie pot crea diviziuni sociale profunde.

Automatizare accelerată și provocările integrării roboților

Coreea de Sud este lider mondial în integrarea roboților în forța de muncă. Potrivit Federației Internaționale de Robotică, peste 10% din forța industrială a țării este alcătuită din roboți, mult peste media globală. Această tendință rapidă de automatizare vine ca o soluție la scăderea natalității și a populației active, dar ridică probleme etice și sociale.

Reacțiile publicului la incidentul din Gumi și alte evenimente similare sugerează că roboții încep să fie văzuți ca semiconștienți, meritând un anumit nivel de respect. Un videoclip viral, în care un robot se prăbușea brusc în timp ce stivuia cutii, a generat empatie și speculații că mașina ar fi cedat din cauza „stresului”.

O ipoteză controversată: sabotaj sau defecțiune?

Deși majoritatea ipotezelor sugerează o defecțiune tehnică, există voci care speculează că robotul din Gumi ar fi putut fi „pus” intenționat. Cu toate acestea, producătorii și oficialii locali evită să discute acest scenariu.

Viitorul relației om-robot

Incidentul de la Gumi pune în lumină necesitatea unor discuții etice serioase despre integrarea roboților în societate. Cum ar trebui tratați roboții într-o lume în care sunt tot mai prezenți și mai avansați? Pe măsură ce tehnologia avansează, aceste întrebări devin din ce în ce mai relevante. Fie că este vorba despre un accident, un act de revoltă sau altceva, înțelegerea și acceptarea noilor noștri colegi mecanizați va necesita o adaptare complexă a societății noastre.