07 dec. 2024 | 16:48

O limbă antică pierdută și nedescifrată, descoperită pe o tăblie misterioasă veche de 4000 de ani

ACTUALITATE
O limbă antică pierdută și nedescifrată, descoperită pe o tăblie misterioasă veche de 4000 de ani

O descoperire remarcabilă în regiunea Caucazului aduce la lumină o limbă pierdută, nedescifrată, care ar putea oferi indicii valoroase despre originea scrierilor antice. Tăblie, comparabilă ca dimensiune cu o carte, a fost realizată din bazalt – o rocă vulcanică – și este gravată cu 60 de simboluri, dintre care 39 sunt unice. Aceasta reprezintă o scriere necunoscută până acum, conform unui studiu publicat în Journal of Ancient History and Archaeology.

O descoperire din adâncimile istoriei

Artefactul a fost descoperit în apropierea lacului Bashplemi, în Georgia, o țară ce unește Europa de Est cu Asia de Vest. Descoperirea a fost realizată în toamna anului 2021, când nivelul apei lacului era neobișnuit de scăzut. Locuitorii din zona municipalității Dmanisi au dat peste tăblie gravată, iar cercetătorii georgieni au confirmat că aceasta conține mostre ale unei scrieri necunoscute.

Mineralizarea bazaltului a demonstrat că materialul este de origine locală. Inscripțiile sunt dispuse în mod orizontal, iar direcția lor de citire este fie de la dreapta la stânga, fie invers. Analizele detaliate au indicat că simbolurile au fost realizate folosind unelte speciale, probabil două tipuri de burghie și materiale abrazive.

Simboluri cu ecouri din trecut

Deși semnele de pe tăblie prezintă unele similitudini cu mai mult de 20 de scrieri antice din regiunea Orientului Apropiat și a Mediteranei, niciuna nu se potrivește complet. Cercetătorii au remarcat asemănări mai ales cu scripturile caucaziene, dar sensul inscripțiilor rămâne deocamdată necunoscut.

Autorii studiului sugerează că tăblie ar putea data din Epoca Bronzului Târziu sau Epoca Fierului Timpurie, ceea ce o plasează la aproximativ 4000 de ani în urmă. Această estimare se bazează pe forma semnelor și pe contextul arheologic al artefactului.

Tableta antica limbaj Georgia

O imagine a tăbliei descoperite în apropierea lacului Bashplemi, Georgia. Artefactul conține dovezi ale unei scrieri antice necunoscute până acum. (Foto: Journal of Ancient History and Archaeology)

Implicații pentru istorie și arheologie

Descifrarea acestei scrieri necunoscute ar putea schimba percepțiile despre originea și dezvoltarea scrierilor în regiunea Caucazului. Cercetătorii speculează că tăblie ar putea fi o verigă lipsă în istoria scrierii georgiene sau chiar un precursor al acesteia, cunoscut sub numele de proto-georgian.

„Excavațiile arheologice desfășurate în această locație bogată în artefacte vor oferi răspunsuri la multe întrebări. Descifrarea inscripțiilor ar putea deveni un eveniment remarcabil și semnificativ, schimbând stereotipurile despre anumite fenomene istorice”, se arată în studiul publicat, conform Newsweek.

O piatră de hotar pentru știință

Această tăblie misterioasă aduce nu doar o provocare pentru lingviști și arheologi, ci și o oportunitate unică de a explora conexiunile dintre culturile antice din regiunea Caucazului. Descoperirea ridică numeroase întrebări despre cum au evoluat scrierile și despre rolul acestora în consolidarea identității culturale.

Deocamdată, tăblie rămâne un artefact enigmatic, dar cercetătorii speră că viitoarele studii vor dezvălui secretele unei lumi pierdute.