22 nov. 2024 | 23:28

Descoperirea care schimbă istoria scrisului: arheologii ar fi găsit cel mai vechi alfabet din lume, inscripționat pe cilindri de lut

ACTUALITATE
Descoperirea care schimbă istoria scrisului: arheologii ar fi găsit cel mai vechi alfabet din lume, inscripționat pe cilindri de lut
La Umm-el Marra, arheologii au descoperit morminte datând din Epoca Bronzului Timpuriu (aproximativ 3500-2000 î.Hr.). Unul dintre cele mai bine conservate morminte conținea șase schelete, bijuterii din aur și argint, vase de gătit, un vârf de lance și vase ceramice intacte. (Foto: Universitatea Johns Hopkins)

O descoperire fascinantă în situl arheologic Tell Umm-el Marra din Siria ar putea rescrie istoria alfabetului. În urma unor săpături realizate între 1994 și 2010, o echipă mixtă de arheologi americani și olandezi a descoperit patru cilindri de lut, vechi de aproximativ 4.400 de ani, care ar putea conține cea mai veche dovadă cunoscută a scrisului alfabetic. Dacă analiza preliminară va fi confirmată, această descoperire ar putea schimba înțelegerea noastră despre originile alfabetului și răspândirea sa în istoria umanității.

Ce s-a descoperit în Siria?

Situl arheologic se află la est de Alep, Siria, într-un loc cunoscut sub numele de Tell Umm-el Marra, presupus a fi vechiul oraș Tuba. Într-un mormânt bine conservat, arheologii au găsit numeroase artefacte, printre care schelete, bijuterii din aur și argint, vase de ceramică, o vârf de lance și patru cilindri de lut. Acești cilindri, de mărimea unui deget, sunt gravați cu simboluri care par a face parte dintr-un alfabet.

„Artefactele noastre sunt mai vechi decât orice altă dovadă cunoscută a alfabetului și provin dintr-o zonă diferită față de cea considerată anterior originea scrisului alfabetic”, a declarat Glenn Schwartz, arheolog la Universitatea Johns Hopkins, cel care a condus săpăturile, screie Phys.org. „Aceasta ar putea fi o descoperire care schimbă complet modul în care privim începuturile comunicării scrise.”

 

olosind tehnici de datare cu carbon-14, cercetătorii au confirmat vechimea cilindrilor de lut: aproximativ 2400 î.Hr., adică în jur de 4400 de ani. (Foto: Glenn Schwartz, Universitatea Johns Hopkins)

O nouă cronologie pentru alfabet

Majoritatea experților sunt de acord că primele alfabete au apărut în prima jumătate a mileniului al II-lea î.Hr., cu origini situate în zona Egiptului antic, după anul 1900 î.Hr. Cu toate acestea, datarea cu carbon a cilindrilor de lut din Siria indică o vechime de aproximativ 2400 î.Hr., ceea ce i-ar face cu 500 de ani mai vechi decât orice altă dovadă cunoscută a alfabetului.

„Alfabetul a revoluționat scrisul, făcându-l accesibil oamenilor dincolo de clasele regale sau elitele sociale. Descoperirea noastră arată că aceste tehnologii de comunicare au fost experimentate mult mai devreme și într-o locație diferită față de ce credeam până acum,” a explicat Schwartz.

Aceste noi dovezi ar putea rescrie teoria conform căreia alfabetul s-ar fi născut în Egipt. Simbolurile gravate pe cilindri sugerează o abordare timpurie a scrisului alfabetic, posibil folosită pentru etichetarea obiectelor sau indicarea originii acestora.

Descoperire scriere cilindrii alfabet Siria 1-2

La Umm el-Marra, au fost descoperite obiecte din lut de dimensiunea unui deget, în timpul săpăturilor arheologice. Simbolurile gravate pe acestea ar putea reprezenta cel mai vechi alfabet cunoscut. (Foto: Glenn Schwartz, Universitatea Johns Hopkins)

Ce urmează pentru cercetători?

Deși inscripțiile nu au fost încă traduse, cercetătorii speculează că acestea ar fi putut servi drept etichete pentru a indica proprietarul sau conținutul vaselor din apropierea cărora au fost găsite. „Cilindrii sunt perforați, ceea ce sugerează că erau atașați de alte obiecte cu ajutorul unei sfori. Fără un mijloc de a traduce aceste simboluri, putem doar specula despre utilizarea lor exactă,” a precizat Schwartz.

Descoperirea a fost prezentată recent la reuniunea anuală a Societății Americane de Cercetare de peste Hotare, iar implicațiile sale sunt majore. Aceasta nu doar că schimbă cronologia alfabetului, ci oferă și perspective noi asupra modului în care oamenii antici comunicau, își înregistrau informațiile și gestionau relațiile comerciale pe distanțe lungi.

Impactul asupra istoriei scrisului

Alfabetul a fost una dintre cele mai mari inovații din istoria umanității, permițând o comunicare mai rapidă și mai eficientă. De la păstrarea înregistrărilor până la transmiterea poveștilor și ideilor, scrisul alfabetic a fost un element-cheie în dezvoltarea civilizației. Descoperirea din Siria ne arată că experimentarea cu aceste forme de comunicare a început mult mai devreme decât am presupus.

Dacă analiza suplimentară confirmă autenticitatea și importanța acestor inscripții, descoperirea cilindrilor de lut din Tell Umm-el Marra ar putea fi considerată una dintre cele mai mari descoperiri arheologice ale deceniului, rescriind istoria alfabetului și a dezvoltării scrisului.