18 nov. 2024 | 07:00

Restanțe la pensie pentru români. Când o să-și vadă pensionarii din România banii din urmă, majorările de după recalculare

ACTUALITATE
Restanțe la pensie pentru români. Când o să-și vadă pensionarii din România banii din urmă, majorările de după recalculare

Pensionarii din România se confruntă cu întârzieri semnificative în primirea sumelor restante rezultate din recalcularea pensiilor. Problemele tehnice ale Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) au făcut ca sute de mii de pensionari să nu primească înca banii promiși, dar ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a anunțat recent că toți pensionarii afectați vor primi sumele restante până la finalul anului, în luna decembrie.

Problema întârzierilor în recalcularea pensiilor

Problemele legate de recalcularea pensiilor nu sunt noi, în special din cauza disfuncționalităților sistemului informatic al CNPP. Aceste probleme au dus la întârzieri majore în procesarea datelor, ceea ce a afectat grav procesul de recalculare. Ministrul Muncii a subliniat faptul că sistemul informatic încă are provocări mari, iar personalul implicat se confruntă cu dificultăți considerabile încercând să rezolve toate dosarele aflate în așteptare.

Un alt obstacol este reprezentat de numărul mare de solicitări de recalculare primite, inclusiv cele referitoare la „Mica recalculare”. Totodată, lipsa resursei umane suficiente a dus la creșterea volumului de muncă fără o capacitate efectivă de gestionare a acesteia într-un timp util. Deși termenul stabilit pentru recalcularea tuturor pensiilor este luna decembrie, există îngrijorări majore privind capacitatea CNPP de a respecta acest termen.

Sumele restante vor fi plătite în luna decembrie

Simona Bucura Oprescu a declarat că în jur de 10% dintre pensionarii din România se află în această situație de întârziere – adică cei care nu au primit până acum deciziile de recalculare. Ministrul a asigurat că toți aceștia vor primi sumele restante, iar banii vor fi acordați într-o singură tranșă. Mai exact, pensionarii vor primi în luna decembrie banii aferenți lunilor septembrie, octombrie și noiembrie.

„Banii vor fi primiți toți odată. Adică atunci când vine decizia de recalculare, în următoarea lună primesc toți banii pentru septembrie, octombrie și noiembrie”, a explicat ministrul. Aceasta a adăugat că obiectivul autorităților este să finalizeze recalculările și să efectueze plățile cât mai curând posibil, astfel încât toți pensionarii să-și primească banii cuveniți până cel târziu în decembrie.

Dificultățile CNPP și presiunile asupra sistemului de pensii

Pe lângă problemele tehnice, CNPP se confruntă cu un volum ridicat de dosare pentru recalculare, într-o perioadă de timp limitată, ceea ce pune presiuni mari asupra personalului. Mai mult, lipsa resurselor umane necesare face încă și mai dificilă finalizarea recalculării tuturor pensiilor până la termenul stabilit. Totuși, guvernul încă este optimist în legătură cu respectarea termenului de finalizare.

Simona Bucura Oprescu a subliniat că problemele sistemului de pensii sunt serioase, dar a menționat că eforturile se concentrează asupra rezolvării acestora cât mai curând. Pensionarii afectați de întârzieri – aproximativ 10% dintre toți beneficiarii – sunt cei mai vulnerabili în fața acestor deficiențe, având în vedere că această categorie depinde aproape în totalitate de această sursă de venit pentru asigurarea traiului zilnic.

Cine nu va primi nicio majorare

Nu toți pensionarii din România vor beneficia de majorări ale pensiilor. Potrivit Casei Naționale de Pensii, există anumite categorii de pensionari care nu sunt eligibile pentru recalculări și majorări, din motive specifice. Anunțul vine să clarifice situația pentru mulți dintre pensionarii care încă așteaptă să vadă dacă li se aplică recalcularea și dacă vor primi sume suplimentare.

De asemenea, în ciuda promisiunilor oficiale, pensionarii încă așteaptă confirmări clare privind procedurile de recalculare și momentul exact al plăților. Ministrul a afirmat că prioritatea este ca toți cei afectați să primească banii într-un timp rezonabil, întrucât aceste sume reprezintă un sprijin esențial pentru traiul lor de zi cu zi.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele