Descoperire în Egipt: detalii ascunse în templul de la Esna ies la lumină după 2000 de ani de întuneric
Un proiect ambițios de restaurare dezvăluie frumusețea ascunsă a unui templu antic din Egipt, scoțind la lumină detalii colorate care au fost pierdute în întuneric de mai bine de 2.000 de ani. Restaurarea Templului de la Esna, situat pe malul de vest al Nilului, la 50 de kilometri sud de Luxor, a condus la descoperirea unor elemente impresionante care aruncă o nouă lumină asupra istoriei şi culturii Egiptului antic.
Aceste lucrări de restaurare sunt desfășurate în colaborare între Ministerul Turismului și Antichităților din Egipt şi experți ai Institutului de Studii ale Orientului Apropiat Antic (IANES) de la Universitatea din Tübingen, Germania. Templul, construit în mare parte în prima parte a mileniului I, când Egiptul se afla sub dominație romană, încă păstrează o parte din structura sa originară, mai exact vestibulul, o sală amplasată lângă intrarea principală, renumită pentru detaliile artistice şi complexitatea decorurilor, scrie Newsweek.com.
Restaurarea Adaugă Noi Perspective Asupra Templului de la Esna
Daniel von Recklinghausen, expert al IANES, a declarat pentru Newsweek: „Templul de la Esna este unul dintre cele mai importante exemple de arhitectură templară din perioada greco-romană. Este cunoscut pentru un sistem sofisticat de scriere hieroglifică şi pentru particularitățile sale arhitecturale, iar restaurarea policromiei originale – păstrată în multe locuri – adaugă o nouă dimensiune frumuseții acestuia.”
Timp de secole, decorurile colorate au fost ascunse de funinginea rezultată din focurile aprinse de localnici în interiorul templului. Dar, datorită lucrărilor intense de restaurare din ultimii șase ani, culorile originale au fost readuse la viață, iar inscripțiile, până acum necunoscute, au fost descoperite. Printre cele mai importante descoperiri se numără una dintre cele mai complete compoziții policrome din arhitectura egipteană a perioadei greco-romane, precum şi inscripții necunoscute până acum care denumesc constelațiile egiptene antice, dar şi toate cele douăsprezece semne zodiacale.
Von Recklinghausen a adăugat: „Policromia redescoperită îmbunătățește considerabil înțelegerea noastră asupra procesului de decorare a templului în perioada greco-romană. Aceasta ne arată care erau culorile folosite pentru a descrie ofrandele, figurile mitologice și diverse obiecte religioase.”
Culorile și Detaliile Renascentiste Ale Templului
O etapă recentă a lucrărilor de restaurare, care a început anul acesta, s-a concentrat pe peretele sudic interior şi pe partea sudică a peretelui din spate vestic. Această fază a adus în atenție pigmenți dominanți de galben şi roșu, care contrastează cu culorile predominante alb şi albastru din complexul templar de la Dendera, un alt important sit egiptean.
Christian Leitz, un alt expert din cadrul IANES și lider al echipei germane de restaurare, a precizat într-un comunicat de presă: „Cea mai mare descoperire din acest an au fost detaliile pictate ale vestimentației regelui şi ale zeilor din Esna, coroanele şi tronurile acestora. Până acum, acestea erau complet invizibile din cauza stratului gros de funingine care acoperea reliefurile.”
Această redescoperire nu doar că dezvăluie frumusețea templului de la Esna, dar oferă și informații valoroase despre practicile religioase și artistice din perioada greco-romană. Restaurarea continuă a sitului va permite explorarea și înțelegerea mai profundă a uneia dintre cele mai fascinante epoci din istoria Egiptului antic, contribuind la păstrarea moștenirii culturale și la atragerea unui interes sporit din partea publicului și a specialiștilor